Джардини Наксос, остров Сицилия

Само на 5 км. южно от Таормина се намира друг известен сицилиански курорт в тази част на острова – Джардини Наксос. Мястото отстои на 47 км. северно от Катания и на 54 км. южно от Месина. За разлика от Таормина, където голяма част от хотелите са в горната част на града и за да стигнете до плажовете, трябва да слезете по един или друг начин до долу, при Джардини Наксос този проблем не съществува. Тук хотелите са така строени, че в голяма част от случаите от хотелската стая се излиза буквално на пясъка. Плажът тук се разпростира между Капо Таормина на север и Капо Шисо на юг.

Джардини Наксос

На снимката: Заливът на Джардини Наксос;

Древният писател Тукидид е отбелязал, че Наксос е основан през 735г. преди Христа от халкидианците, водени от атинянина Тукъл, който бил първият грък, стъпил на остров Сицилия. От изградената на това място база, гърците напреднали и към други части на Сицилия. Колонията в Наксос процъфтява, докато Дионисий от Сиракуза не я унищожава през 403г. преди Христа. Археологически останки от онзи период все още може да се видят в археологическия парк тук.

Днес Джардини Наксос е типичен курортен град, който през последните години толкова се е развил, че успешно се бори за туристите с Таормина, макар че тук няма да видите и да усетите средновековния чар на по-големия град Таормина. Масовият туризъм е познат тук от 60-те години на миналия век, когато Джардини Наксос става особено популярен сред туроператорите, предлагащи пакетни почивки. Някога спокойното рибарско селище днес предлага много спортни съоръжения и увеселителни паркове, занаятчийски магазини, антикварни магазини, крайбрежни барове и ресторанти и богат избор от места за настаняване. Голяма част от курорта продължава да функционира дори през кратката зима, когато обаче тук е доста ветровито и не е чак толкова приятно за посещение.

 

Джардини Наксос

На снимката: Вулканът Етна може да се види от Джардини Наксос;

Как да стигнете до Джардини Наксос:

Ако сте се базирали в Таормина, лесно ще може да стигнете до Джардини Наксос и без да разполагате с автомобил. Компанията Interbus предлага ежедневни, редовни автобуси, които потеглят от терминала на Виа Луиджи Пирандело. Билетите за пътуването са около 2.00 Евро, а обслужването е на всеки час в периода между 8.00 часа сутрин и полунощ. За всички, които предпочитат обиколките с влак, Джардини Наксос споделя същата ж.п. гара с Таормина.

Ако смятате да пътувате с автомобил, няма да имате проблем с придвижването. От Таормина трябва да потеглите на юг по SS114, а от Месина – да следвате магистрала А18, отново на юг.

Търсите хотел в Джардини Наксос?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Туристически офис:

Туристическият офис се намира на Виа Тисандрос 54 /Via Tysandros 54/ и е отворен от понеделник до петък, от  8:30 часа до 14:00 часа и от 16.00 часа до 19:00 часа. В събота офисът работи до 8.30 часа до 14.00 часа.

Джардини Наксос

На снимката: Залез при Джардини Наксос на фона на статуята на Нике;

Какво да видите в Джардини Наксос:

Разположени сред цитрусови дървета и круши при Капо Шисо се намират руините от разкопките на Наксос, където е била първата гръцка колония в Сицилия. Това място е обитавано от 735 г. пр.н.е. и е преминало през различните изпитания на всички подобни колонии – години на процъфтяване и след това завлядаване на чужди агресови и разруха. Ако шофирате, тръгнете по Виа Наксос, която в един момент става Виа Страчина. Действителните разкопки се намират оградени от желязна ограда, като тук ще откриете хранилище с предмети, които са останали още от 403г. преди Христа, когато Дионисий от Сиракуза разрушил града. Като говорим за останки на древен град, в никакъв случай не си създавайте някакви очаквания все едно ще посетите Помпей. Това, което Дионисий не успява да разруши, е разрушено от времето и действията на хората. Малко е това, което може да се види днес – реално говорим за основи на постройки и каменни настилки на старите улици.

Най-доброто от изкопаното е показано в Археологическия музей. Може би най-ценният артефакт е статуетка на Афродита Хипии от 5-ти век преди Христа. Интересно е, че тук са изложени предмети, които са взети от гроба на хирург – сред тях спекулум /разширител/, използван за изследване на рани, малки буркани с мехлеми и др.

Джардини Наксос

На снимката: Част от Парко Археолоджико;

Полезна информация за посещение на археологическата зона на Джардини Наксос:

Адрес:  Лунгомаре Шисо, Джардини Наксос;

Телефон: +39 094 251001;

Работно време за посещение:

През месеците Януари, първата половина на Февруари, Ноевмри и Декември, от 9.00 часа до 16.00 часа;

Втората половина на Февруари, от 9.00 часа до 16.30 часа;

Първата половина на Март и втората половина на Октомври, от 9.00 часа до 17.00 часа;

Втората половина на Март и първата половина на Октомври, от 9.00 часа до 17.30 часа;

Април и първата половина на Септември, от 9.00 часа до 18.30 часа;

Май-Август, от 9.00 часа до 19.00 часа;

Втората половина на Септември, от 9.00 часа до 18.00 часа;

Цени на входните билети:

Билет за музей и археологически парк – 4.00 Евро;

Намален билет /за граждани на ЕС между 18 и 25 години/ – 2.00 Евро;

Намален билет – 3.00 Евро;

Граждани на ЕС под 18 години – безплатно;
Важно: Статията предоставя информация за град Джардини – остров Сицилия, Италия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, настаняване, информация за забележителностите на града. Статията е последно обновявана от нашия екип на 20 Май 2017г.

Търсите хотел в Джардини Наксос?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Джардини Наксос, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Ако съдържанието на статията ви е харесало и бихте искали да подкрепите развитието на сайта, кликнете просто върху някоя от трите реклами на Google, които се появяват в статията /преди заглавието, по средата на темата и в нейния край/. „Градовете на Европа“ е независим туристически блог, който не рекламира програми на туристически агенции, а приходите от Google реклами са това, което помага за развитието на сайта! Благодарим ви! 

Джардини Наксос

По-долу може да видите интерактивна карта относно Джардини Наксос  – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: