Дзоали – уют и топлина в Тигулския залив

Герб на Дзоали: Дзоали

 

Археологическите разкопки, разкрили следи от съществувал на това място замък още времето преди римляните, определят и установяват Дзоали като едно от най-древните селища в района на залива Тигулио. Репутацията на града обаче бива укрепена едва векове по-късно, когато местни занаятчийски работилници се прочуват с тъкането на копринено кадифе и дамаски, отличаващи се с красота и качество. Този традиционен за района занаят е вече утвърден към 11-ти век, когато районът се намира под контрола на семейство Фиеши.

Дзоали

На снимката: Централният площад в Дзоали- пиаца „27-ми декември“;

Както и при повечето от градовете в района, Дзоали в крайна сметка също попада под контрола на Генуа, като за сметка на това получила от по-големия град защита от постоянните нападения на сарацински пирати. Две отбранителни кули са запазени и може да се видят на самия бряг на морето. Връзката на Дзоали с република Генуа спомогнала и за развитието на местната търговия, като местната продукция достигала до доста от кралските особи на Стария континент. Днес древният занаят все още се практикува, като се прилагат традиционни техники. Коприната от Дзоали е търсен сувенир.

Дзоали

На снимката: Един от местните плажове;

От гледна точка на плажовете, които може да се посетят през лятото, опциите тук не са чак толкова големи. Дзоали разполага с два каменисти плажа, както и множество скални пасажи, където може да видите плажуващи хора през летните месеци. Малкото градче е оформено около централния площад „Piazza XXVII Dicembre”, като се отличава с тесни улички, типични за рибарските селища на Лигурия. Главната улица на Дзоали е Via Aurelia, която преминава през почти целия град, като преминаването по нея през лятото е истински кошмар заради задръстванията.
Дзоали е дестинация за тези, които търсят спокойствие почивка. Тук липсва суматохата на близкия град Рапало. Ще може да се насладите на някои от местните плажове, да се разходите по крайбрежната алея /която не е голяма на фона на крайбрежните булеварди в съседните градове/, или пък ще може да хванете някой от пешеходните маршрути, които ще ви отведат до изолирани църкви, запазили древната си красота. Колкото и странно да звучи, градът все още носи на места белезите от тежките бомбардировките по време на Втората Световна Война, но въпреки това успява да разкрие своята красота чрез колоритните и типични за района сгради.

Дзоали

На снимката: „Паседжиатата“- малка пътека, минаваща покрай морето и предоставяща ви възможност да се насладите на чудни гледки;

Въпреки  че той не притежава дълга брегова линия като курортните градове Рапало или Санта Маргерита Лигуре, Дзоали все пак има крайбрежна алея. Районът около централния плаж и голямата тераса при него е особено популярен сред местните, като вечер е красиво осветен и претъпкан с хора.

Как да стигнете до град Дзоали:

С влак: Железопътната станция на Дзоали се намира на Пиаца дела Стационе, близко до морето и на изток от централния площад Piazza XXVII Dicembre. Повече информация за разписанията на влаковете до и от Дзоали, може да видите на следния сайт: www.trenitalia.it.

С кола: Ако се движите по магистрала А12 /Генуа-Ливорно/, трябва да отбиете при изхода за Рапало или Киавари, като следвайки Via Aurelia ще стигнете до Дзоали. Крайбрежният път SS1 минава през самия град.

Пешеходни пътеки и интересни места около Дзоали:

Пешеходният маршрут „Петте камбанарии” тръгва от централния площад на Дзоали „XXVII Dicembre”, в непосредствена близост до аптеката. Пътеката е маркирана по странен начин- с правоъгълник, който е разделен на два триъгълника, като горният от тях има бял надпис „5C”, а долният е червен на цвят. Тази маркировка я има по протежението на целия маршрут, който иначе се взема за около 3.5 часа и преминава през интересни селца като Сан Пиетро ди Роварето, Семориле и Сан Амброзио /където Езра Паунда някога е живял/. Пътеката се извива под формата на пръстен и се връща отново към Дзоали, преминавайки през живописни маслинови горички и средиземноморски храсти. През цялото време ще може да се наслаждавате на прекрасна гледка към морския бряг.

Дзоали

На снимката: Дзоали вечер;

Интересна забележителност, която може да се види само в Дзоали:

През 16-ти век коприненото кадифе, което се произвеждало в Дзоали, било доста търсено в Европа, включително и сред богатите семейства в Генуа. До края на 19-ти век, 1,236 станове били в употреба по протежение на източната Ривиера, като 1200 от тях са се намирали тук. Традицията при производството на кадифе е запазена от местната работилница „Setiere di Zoagli Cordani”, основана през 1924г. във красиво боядисана вила от 19-ти век. Тази работилница е единственият останал производител на копринено кадифе, като техните станове също произвеждат различни други материали, които се използват във вратовръзки, шалове, рокли и мебелиране. Всички тези продукти се предлагат за продажба във вилата. Ако посетите мястото, ще може да разгледате становете /някои от тях датират още от 19-ти век/. На място може да ви вземат и мерки за булчинска рокля, чието производство се е превърнало в нещо като специалност на работилницата. Работилницата се намира на Via San Pietro 21, телефон:. 0185.259.141, www.seteriecordani.com).

Дзоали

На снимката: Замъкът „Сем Бенели“;

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителен страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Статуята „Богородица от морето“;

2/ Замъкът „Сем Бенели”;

Ако искате да разберете повече за град Дзоали, можете да намерите информация на следния сайт: www.apttigullio.liguria.it.

Адрес на туристическия офис в града:  Via L. Merello 6А;

Дзоали

Важно: Статията предоставя информация за град Дзоали, Италия. Тук ще намерите исторически данни за града, информация за местоположението му, как да стигнете до него, полезна информация за работното време и цена на входните билети на някои от местните забележителности, опции за пешеходни разходни около града. Статията е последно обновявана от нашия екип на 06 Април 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Дзоали, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на този италиански град, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около града, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в града: