Египетският музей – град Торино, Италия

Фамилията Савой в продължение на векове разполагала с богатство и власт. Както повечето заможни хора и те били страстни колекционери. Това, което колекционирали били предмети от древен Египет. През годините натрупали достатъчно експонати, с които да напълнят музей. Неофициално историята на музея датира от 1630г., когато  когато крал Карло Емануил I възлага на археолога Виталиано Донати, да осигури артефакти, с които да попълни частната си колекция. Донати се върнал с около 300 такива. През 1824г. крал Карло Феличе придобива значителна част от богатата колекция на Бернандино Дровети, която заедно с колекцията на фамилията Савой се превръща в сърцето на музея  Дроверти бил дългогодишен генерален консул на Франция в Египет. През този период, свързван с кампаниите на Наполеон в африканската държава, силно нараства интереса към египетската култура. В началото на 20 век. Италианската държава спонсорира няколко археологически експедиции по поречието на река Нил, в резултат на която към музея са добавени нови експонати.

Египетският музей

На снимката: Египетският музей в Торино;

Отвън Египетският музей не впечатлява с нищо. Той се помещава в сградата на торинската Академия на науките, под галерията Сабауда, където пък са изложени картини, събирани от фамилията Савой. Вътре обаче се разкрива тотално различен свят. На входа на музея ще ви посрещнат две статуи на египетската богиня Секхмет – с тяло на човек и глава на лъв. Във ръцете си тя държи Анкх – символизиращ живота и безсмъртието. Това, което прави колекцията на торинския египетски музей уникална, е нейното разнообразие. В музея могат да бъдат видени всякакви експонати от всички периоди от египетската история – саркофази, папируси, малки статуетки и колосални статуи на сфинксове и фараони и дори древна козметика. Първоначалното ядро било формирано от колекцията на Дроверти. Сред известните археологически находки в тази колекция са папирусите – едни от най-ценните писмени египетски документи. Кралският папирус, наричан още папирусът от Торино, представлява ръкопис, на който са записани имената на египетските владетели от най-ранния период до царуването на фараон Рамзес II. Макар че не е цялостен, този папирус се счита за един от най-надеждните източници на информация относно владетелите на древен Египет. В него са записани, не само имена, но и годините на управление, като помага историята на Египет да се раздели на периоди в зависимост от управляващата династия. Друг интересен документ е Папирусът на златните мини, който представлява карта на богатите кариери и златни мини в Нубия. В музея е изложена гробницата на Ка, главният архитект на фараон Аменхотеп III. Тя е пренесена от Египет преди Първата Световна Война и в нея са поставени всички предмети, необходими за задгробния живот – легло, дрехи, прибори за хранене и др.  В музея можете да видите статия на Сфинкс, която датира от 12 век пр.н.е., както и множество добре запазени мумии.

Египетският музей

На снимката: Зала от музея с изложени в нея египетски статуи;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: via Accademia delle Scienze 6, Торино, Италия;

Работно време:

Музеят работи от вторник до неделя, 9.00 – 18:30. Последният вход е в 17:30.

В понеделник Египетският музей работи от 9.00 до 14.00 часа;

Цени на входните билети:

Редовна цена 15.00 евро
Цена с намаление:

–          за лице между 15г. и 18г.

–         лицензирани журналисти

11.00 евро
–          лица между 6 и 14г. 1.00 евро





Важно: Страницата предоставя полезна информация за Египетския музей, една от големите забележителности на италианския град Торино – историческа справка, адрес на забележителността, цена на входните билети, работно време за посещения на египетския музей в Торино. Статията е последно обновена от нашия екип на 12 Юли 2018г.

Египетският музей

В случай че търсите хотел в Торино, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:



Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Египетския музей – Торино, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: