Еко селище Лещен, България

Еко селище Лещен е разположено в Рило-родопския край. През последните години, в резултат на мащабна реставрационна дейност, селото придоби особена популярност. Възстановени бяха в типичния на българското Възраждане стил около 15 къщи, което придаде на село Лещен уникално излъчване. Именно по своето излъчване село Лещен много се доближава до близко разположеното село Ковачевица, къде сградите са изградени в същия възрожденски стил. При възстановяването на къщите в село Лещен са използвани типичните за старата българска архитектура тикли /заместващи сегашните керемиди/, както и зидан камък за градежа на стените.

Еко селище Лещен

На снимката: Част от красивите къщи в Лещен;

Днес в село Лещен ще срещнете повече туристи отколкото местни жители, но за съжаление това е картината в голяма част от родопските села, където постоянно живеещите хора се броят на пръстите на едната ръка или селата са изцяло запустели. За да стигнете до село Лещен, насочете се към Гоце Делчев като най-голям град по пътя ви. Именно той трябва да ви служи като отправна точка, от която да тръгнете по малките тесни пътища към Лещен. От Гоце Делчев трябва да търсите табели за село Гърмен. Лещен не е далеч от това село, като има достатъчно указателни табели, сочещи посоката.

Еко селище Лещен

На снимката: Глинената къща в Лещен – една от най-големите забележителности в село Лещен;

Веднъж достигнали в Лещен, имате не малко за разглеждане. Освен че може да се насладите на възстановените къщи, препоръчваме ви да се насочите и към местната църква, носеща името „Света Параскева”. Църквата е построена през 1836г. и е една от основните забележителности тук. Може би най-голямата забележителност на Лещен обаче са самите къщи, или по-скоро глинената къща, известна сред туристите като „къщата на семейство Флинстоун”. За нейното изграждане са използвани само природно съобразени материали като глина, слама и дърво. Тук дори леглата и масите са направени от глина. Желаещите могат да отседнат в къщата за една или повече нощувки, като макар и глинена, къщата разполага с всички съвременни удобства.

Еко селище Лещен

На снимката: Църквата „Света Параскева“ в Лещен;

Ако решите да посетите Лещен, трябва задължително да обърнете внимание и на къщата на Борис Христов – известен български поет. Борис Христов и съпругата му Дарина са превърнали плевнята в двора на къщата си в галерия, в която са изложени картини на Милко Божков, Захари Каменов, различни съдове за бита, фотографии и други. От галерията се разкрива и красива гледка към Пирин и долината на река Места.

Може да съчетаете посещението си в Лещен с посещение на някоя от другите местни забележителности- може да посетите архитектурния комплекс „Ковачевица”/ за който може да прочетете повече в отделна тема, следвайки този линк/, може да посетите и еко селище „Омая” /за което може също да прочетете повече в отделна тема, посветена на него/, или пък да отскочите до близките села Долен и Делчево, които също са красиви и разкриват типичните за рило-родопския край характеристики.
Важно: Статията предоставя информация за еко селище Лещен. Тук ще намерите полезна информация за селото – история, разположение, как да стигнете до него и какво може да видите още в района. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Юли 2018г.

Еко селище Лещен

В случай че търсите хотел в района на Лещен, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно еко селище Лещен, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на селото, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: