Екзотичната градина, княжество Монако

Екзотичната градина на Монако е успяла да съхрани уникалния си вид от откриването си през 1933г. Градината обединява голямо разнообразие от растения, известни като „месести” или „сочни”, които са представени в интересни открити пространства. Сочните растения са тези, които са се приспособили към живот на сухи места по различни начини, като най-интересният от тях е чрез хипертрофирани органи (листа или стъбло) за складиране на водни запаси. Кактусите съставляват най-представителните растения от тази растителна група. Те се открояват с липсата си на листа, заменени с тръни.

Екзотичната градина

На снимката: В екзотичната градина на Монако може да се види голямо разнообразие от кактуси от цял свят;

Растенията, които са се аклиматизирали в тази градина, идват от различни далечни сухи райони на света /от тук идва и терминът „екзотична”/- Югозападните части на САЩ; Мексико; Централна и Южна Америка; Южна Африка; Източна Арабия и Арабския полуостров. Въпреки техните екстравагантни форми, кактусите са растения, които за да се възпроизведат, също раждат плодове и цветя.

Екзотичната градина

На снимката: Гледка към Монако от екзотичната градина;

Периодът на цъфтеж е разпределен през цялата година. Той зависи от мястото на произход на всеки един от видовете: през зимата за алоето и африканските „красула”; пролетта и лятото за повечето от останалите видове. Противно на широко разпространеното мнение, само малък брой кактуси цъфтят през нощта.
На 60 метър под земята при Екзотичните градини е разположена праисторическа пещера, която разкрива оформени преди хилядолетия грандиозни сталагмити и сталактити.

Екзотичната градина

На снимката: Пещерата, която е част от екзотичната градина;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Boulevard Du Jardin Exotique, Монако;

Телефон: +377 93 15 29 80 – Fax +377 93 15 29 81;

Работно време:

Екзотичната градина на Монако е отворена през цялата година, с изключение на 19-ти ноември (Ден на Монако) и 25-ти декември:

– Януари, от 9.00 часа до 17.00 часа;

– Февруари до април, от 9.00 часа до 18.00 часа;

– Май до септември, от 9.00 часа до 19.00 часа;

– Октомври, от 9.00 часа до 18.00 часа;

– Ноември-Декември, от 9.00 часа до 17.00 часа;

Цени на входните билети:

Входният билет ви дава право да посетите екзотичната градина, пещерите и музея на праисторическата антропология.

Билет за възрастни – 7,20 Евро;

Деца (6-18 години): 3.80 Евро;

Студенти (с идентификационна карта, макс. 30 години): 3,80 Евро;

Пенсионери (65 + години): 5,50 Евро;

Екзотичната градина

Важно: Статията предоставя информация за екзотичната градина, княжество Монако. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, какво може да видите в градината, както и полезна информация за цени на входни билети и работно време. Статията е последно обновявана от нашия екип на 24 Юни 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно екзотичната градина, княжество Монако, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението й, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около градината в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: