Еленски манастир Свети Илия – с. Антон, България

Еленски манастир Свети Илия е интересна забележителност, намираща се в близост до подбалканския път София-Бургас. Манастирът всъщност представлява руини от унищожен от турците манастирски комплекс, в който са запазени части от базиликата. Запазени са части от храма, манастирски сгради и част от оградата, която преди време е обикаляла манастира.

Еленски манастир Свети Илия

На снимката: Останките от базиликата на манастира;

Еленски манастир Свети Илия е датиран към края на V в. и началото на VI в. Преустройван е към средата на VI в., когато към първоначалната безкуполна базилика е изграден купол. Историците и археолозите са доста учудени от последното нещо, защото това е било доста рядко срещано за онези времена архитектурно решение. Счита се, че манастирът е просъществувал в пълния си блясък до 15-ти век, когато бива плячкосан от турците. Интересното е, че манастирът оцелява по време на завладяването на България от османските турци, но по заповед на зета на султан Баязид II, Яя Паша, турците разграбват целия комплекс. Всички съкровища на манастирския комплекс са плячкосани, като дори се счита, че благодарение на заграбените богатства Яя Паша успява да изгради джамия на свое име в Скопие. След този грабеж манастирът продължава своето съществуване до 17-ти век, когато вече окончателно бива опустошен от турците. Интересно е да се отбележи, че при последната атака срещу манастира турците дори са използвали оръдия.

Еленски манастир Свети Илия

На снимката: Освен базиликата, тук се виждат и останки от стената, която навремето е обграждала манастирския комплекс;

Независимо че всички постройки от комплекса са почти изцяло разрушени местното население продължавало да идва на това място и да отдава почит на Бог. Дори и днес може да видите почерняли камъни- знак, че там са палени молитвени свещи.

Еленски манастир Свети Илия

На снимката: По-пълен план на комплекса;

Манастирът „Свети Илия” се намира в близост до Пирдоп и близкото село Антон. Непосредствено до него се намира малката Еленска река, от където идва и името на базиликата. Ако решите да посетите това място, то може след това да се разходите и до Сувчарското пръскало, до язовир „Душанци” или до природен резерват „Козя стена”.

Важно: Статията предоставя информация за еленски манастир Свети Илия, разположено в близост до село Антон /Пирдопски край/, България- исторически данни, полезна информация за разположението на манастирския комплекс, както и указания как най-лесно да стигнете до него. Статията е последно обновена от нашия екип на 01 Август 2018г.
В случай че търсите хотел в района на Еленски манастир Свети Илия, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно манастир Свети Илия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: