Енорийската църква на Вътрешния град – град Будапеща, Унгария

Енорийската църква на Вътрешния град, издигаща се срещу моста Ержебет в Пеща,  е едно от най-големите архитектурни постижения на града. Това е и най-старата сграда в Пеща. Датиращата от 12-ти век романска църква, която за първи път е издигната на това място, е построена сред останките от крепостните стени на римската крепост Контра-Акуинцум.  В началото на 14-ти век, готическа църква е построена на мястото, където се е издигала романската църква някога, като тази средновековна църква /с редица изменения, отразяващи архитектурните тенденции на епохите/ е оцеляла и до днес. Готическите и барокови елементи на църквата може да се видят както отвън, така и вътре. Вътре в църквата може да видите михраб /молитвена ниша/, датираща от времето на турската окупация, когато църквата е била временно превърната в джамия.

Енорийската църква на Вътрешния град

На снимката: Сградата на църквата;

Картината при олтара е дело на художника Пал Молнар, творил през 20-ти век, чиято работа може да се види и в църквата „Света Ана”. Църквата е почти разрушена при строежа на моста Ержебет в края на 19-ти век. За щастие се приема план, при който мостът се строи така, че да заобикаля църквата. Църковни меси се провеждат тук в 6.30 часа и 18.00 часа, а в неделя има литургии в 9.00 часа, 10.00 часа, на обяд, както и в 18.00 часа.

Енорийската църква на Вътрешния град

На снимката: Интериорът на църквата с красивия олтар в дъното;
Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: V. Marcius 15 tér, Будапеща, Унгария;

Телефон: +36 1 318-3108;

Цени на входни билети:

Вход свободен;

Работно време:

От понеделник до събота, от 6.00 часа до 19.00 часа;

Неделя, от 8.00 часа до 19.00 часа;

Как да стигнете до църквата:

-Чрез метро /Станция Ferenciek Tere (Синя линия)/;

Енорийската църква на Вътрешния град

Важно: Статията предоставя информация относно енорийската църква на Вътрешния град – град Будапеща, Унгария. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до църквата, както и информация за работно време и цени на билети за посещение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 08 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно енорийската църква на Вътрешния град – град Будапеща, Унгария,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението й, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около църквата  в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: