Ериче, остров Сицилия

Ериче се намира на 96 километра югозападно от Палермо, на 14 километра североизточно от Трапани, на 45 километра северозападно от Марсала, на 330 километра западно от Месина. Създаден преди около 3000 години, Ериче е очарователен средновековен град. От чудесното му разположение се разкриват гледки към равнините на Трапани и надолу към западния бряг на Сицилия. В ясен ден от тук дори може да видите нос Бон в Тунизия, макар че често градът е обвит от мъгла, което само допринася за мистиката на това място. Най-вече заради своето разположение, Ериче се слави като град с по-ниски от обичайните за Сицилия температури, а през зимата тук дори не е необичайно да се види сняг.

Ериче е чудесно място за прекарване на един следобед, като може да се поразходите из средновековните улички на града и да се насладите на старинните сгради, окъпани в цветя. В югозападния край на града се намира градините на Вила Балио, датиращи от 19-ти век. Отвъд градините пътека води към най-високата точка на града – Кастело ди Венере, където днес може да видите остатъци от древни нормански стени, които заобикалят свещеното място, където се е издигал храм на Венера.

Ериче

На снимката: Гледка от Ериче към околността;

Как да стигнете до Ериче:

Достигането до Ериче в повечето случаи е свързано с прекачвания и дори смяна на видовете транспорт, освен ако не пътувате с автомобил Ако потеглите от Палермо с влак, ще трябва да слезете на гарата в Трапани и оттам да продължите с автобус. Автобусите на компанията AST потеглят от Пиаца Монталто в Трапани. Пътуването до Ериче продължава 50 мин. Ако пътувате с автомобил, отново трябва да следвате знаците за Трапани. Като ориентир в този град трябва да ви служи Виа Фардела /Via Fardella/. Близо до края на тази широка улица в Трапани, ще видите знаци към Ериче. От Палермо до Трапани следвайте магистрала А29.

Разходка из средновековните забележителности на Ериче:

Основната атракция в Ериче е средновековният старинен град, въпреки че има няколко самостоятелни обекта, които си заслужава да потърсите докато се разхождате по калдъръмените улички. Историческото ядро ​​на Ериче формира триъгълник, чийто югоизточен ъгъл  е маркиран от Кастело ди Венере. В югозападния ъгъл на града се намира Киеза Матриче, близо до Порта ди Трапани. Това е най-доброто място, където да оставите вашия автомобил /ако пътувате с такъв/, преди да влезете в средновековния център.

Ериче

На снимката: Порта ди Трапани;

След като преминете през Порта ди Трапани, първата интересна забележителност, на която ще попаднете, е Киеза Матриче ди Ериче /Виа Вито Карвини/. Това е основната църква на града. Църквата е построена през 1314г., като за нейното строителство са използвани камъни от древния храм на Венера, който някога е стоял на това място. Назъбените стени на църквата показват нейната роля като място за поклонение и крепост. Розетният прозорец на църковната фасада, както и готическата веранда, са особено красиви. Ако се изкачите на камбанарията на църквата, ще имате възможност да се насладите на чудесни гледки към залива на Трапани. Камбанарията на църквата е изградена по заповед на Фредерик Арагонски, като също разполага с впечатляващи готически прозорци. Църквата Матриче е отворена от понеделник до петък, от 9:30 часа до 12:30 часа и от 15.30 часа до 17.30 часа; събота и неделя, от 9.30 часа до 13.00 часа и от 15.30 часа до 18.00 часа.

Ериче

На снимката: Киеза Матриче и камбанарията;

Ако тръгнете на север от църквата, може да се разходите около Мура Елимо Пуника – древните стени, които заобикалят Ериче от североизток. Изградени са в периода между 8-ми и 6-ти век преди Христа. Стените трябвало да защитават най-изложената за атаки страна на града. Най-добре запазената част от стените е разположена по протежение на Via dell’Addolorata, която се простира от Порта Кармине до Порта Спада / тази порта е в най-северния край на масивните укрепления/.

Ериче

Ериче

На снимката: Останките от средновековните стени на града;

При Порта Спада ще достигнете до Киеза ди Санта Орсола – църквата е изградена от 1413г., като част от оригиналните елементи на сградата все още са видими. Точно на изток от тази църква се намира Куартиере Спаньола /Quartiere Spagnola/. Изграждането й е започнало през 17-ти век, но никога не е завършена. Сградата сама по себе си не е нищо особено, но от тук се разкрива панорамна гледка над залива на Кофано.

Ериче

Ериче

На снимките: Типичните за града калдъръмени улички;

В историческото ядро на Ериче се намира Градският музей Антонио Кордичи /Museo Civico Antonio Cordici/. Музеят носи името на местен историк, а сградата е служила първоначално като библиотека до 1867г. Още в една от първите зали на музея може да видите датиращ от 1525г. великолепен релеф „Благовещение“ на Антонело Гагини – едно от най-впечатляващите му произведения. На горния етаж на музея са представени интригуващи артефакти от археологическите разкопки в района, включително и малка атическа глава на Венера, датираща от 5-ти век преди Христа.

Ериче

На снимката: Релефът „Благовещение“ в местния градски музей;

От музея, ако продължите в източна посока, ще стигнете първо до Градините Балио /Giardino del Balio/, първоначално построени от норманците като предна защита за техния замък. Градините получават името си от това на стар нормански губернатор, като самите те са очертани и оформени през 1870г. от граф Агостино Пеполи. Разположени на върха на хълм, градините предлагат една от най-забележителните гледки в Западна Сицилия, обхващаща върховете на Монте Кофано. Градините винаги са отворени, в входът е безплатен.

Ериче

На снимката: Фонтан в Giardini di Balio;

Запазвайки най-доброто за накрая, разходката ви из Ериче ще ви отведе до Кастело ди Венере, построен на върха на планината Сан Джулиано. Замъкът е издигнат на мястото, където в миналото е имало храм на богинята. Строителството му е започнало през 12-ти век, а настоящия замък е издигнато като защитно съоръжение от норманите. Масивен и величествен, замъкът се превръща в седалище на норманска власт на запад. Той все още е обграден от големи средновековни кули. Над входа на замъка може да видите герба на Шарл V и оригинален готически прозорец. От замъка се разкриват дори още по-впечатляващи гледки, отколкото тези в съседните градини Балио. Именно гледката е това, заради което си заслужава да дойдете до него, защото реално от руините на замъка е останало малко предвид тежката му история. Замъкът е отворен всеки ден от 9:00 до 20:00 часа и е без входна такса.

Ериче

Ериче

На снимките: Кастело ди Венере и откриващата се от замъка гледка;

Сладки изкушения в Ериче:

Ериче е известно в цяла Сицилия заради сладките изкушения, които се предлагат тук. Дори ако вечеряте в някой от ресторантите в центъра на града, пропуснете десерта и се насочете към някоя от сладкарниците на града. Сред тях може да отбележи „Пастичерия Граматико“, управлявана от Мария Граматико – бивша монахиня в града, която става особено известна в Италия, когато написва книга за живота си под заглавието „Горчиви бадеми“. Нейните бадемови творения я правят особено популярна в тази част на Сицилия, особено хрупкавите бадемови бисквити, пълните с ром марципанови топки и сладкиши, изработени от шоколадова бадемова паста. Сладките от бадемова паста за истински произведения на изкуството, оформени в различни форми като причудливи животни. Сладкарницата продава и ликьори. Намира се на Виа Виторио Емануеле 14 и работи всеки ден от 7.00 часа до 22.00 часа.

Ериче

На снимката: Малка част от сладките изкушения, предлагани в Пастичерия Граматико;
Важно: Статията предоставя информация за град Ериче – остров Сицилия, Италия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, настаняване, информация за забележителностите на града. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Май 2017г.

Търсите хотел в Ериче?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Ериче и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Ако съдържанието на статията ви е харесало и бихте искали да подкрепите развитието на сайта, кликнете просто върху някоя от трите реклами на Google, които се появяват в статията /преди заглавието, по средата на темата и в нейния край/. „Градовете на Европа“ е независим туристически блог, който не рекламира програми на туристически агенции, а приходите от Google реклами са това, което помага за развитието на сайта! Благодарим ви! 

Ериче

По-долу може да видите интерактивна карта относно Ериче – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: