Езерата на Словения

Проходът Вършич в Юлийските Алпи може да се определи като едно от най-вълнуващите в Словения места за пътуване с автомобил, като неговите остри завои предлагат изглед към извисяващите се върхове, които характеризират северозападния край на Словения. Намиращи се в Национален парк Триглав и оградени от планината Караванке на изток и Алпите на запад, езерата Блед и Бохини са сред най-важните курортни места в Словения. До тях лесно може да се достигне от столицата Любляна, а и често те се използват като отправна точка за пътувания към други части на Словения. На запад от тях, по протежение на границата с Италия, се намира река Соча и красивата издълбана от нейните води долина. До там отново може да стигнете най-лесно през вече споменатия проход Вършич. Тук се намира малкият град Кобарид /Kobarid/, който е съхранил спомените от водените тук битки по протежение на границата по време на Първата световна война, определяни като едни от най-критичните моменти в историята на Европа. Колкото и малко да е градчето, толкова е и привлекателно, а отделно от това то предлага едни от най-добрите ресторанти и възможности за настаняване в Словения. Кобарид е добро място, от където да започнете разходката си из долината, независимо дали с автомобил или по вода. Недалеч се намира зимният курорт Бовец, който е препълнен с туристи през зимата.

Езерата на Словения

На снимката: Езерото Блед, Словения;

Обща информация за езерата Блед и Бохини:

Езерото Блед се намира на 50 км. северозападно от Любляна.  Езерото Бохини се намира на 26 км. югозападно от Блед.

Езерото Блед е подходящо като декор за приказка – тук е разположен интересен замък, църква върху остров в езерото, планина с красива природа, а водата с нейния тюркоазен цвят е символ на района и може да се види по всички туристически материали. Езерото Бохини е разположено в пределите на национален парк, поради което е успяло да устои на „вниманието на туристите”. За първи път езерото Блед се показва на туристическата карта благодарение на швейцареца Арнолд Рикли (1823-1906г.), който бил известен в медицината с работата му върху значението на водата върху човешкия организъм. Той прекарва години в Блед, за да изучава именно влиянието върху човешкото тяло, оказвано му от благоприятното въздействие на водата, чистия въздух и слънце. Днес Блед е една от най-модерните дестинации в Европа, привличаща тълпи от туристи, особено такива, които обичат разходките из природата и красивите пейзажи. Тълпите от туристи са особено големи през уикендите, когато районът се посещава за почивните дни от доста хора, но дори и това не е в състояние да наруши красотата на курорта. Сред интересните дестинации в близост до езерото Блед са пещерите Бабий зоб и проломът Винтнар. Наблизо се намира и красивото градче Радовлица.

Езерата на Словения

На снимката: Църквата „Света Мария“, разположена на остров в езерото Блед;

Как да достигнете до езерото Блед и езерото Бохини:

До езерото Блед може да достигнете с автомобил. За тази цел трябва да достигнете до Любляна и оттам да следвате магистралата в посока Йесенице, като излезете от нея при отбивката за Лесце. Следвайте знаците по пътя, сочещи към езерото. Иначе има редовни влакове от Любляна, които спират в близкия град Лесце. Гарата в Лесце се намира на Železniška Ulica 12 (& 04/294-4154/7), където ще трябва да хванете един от редовните автобуси до Блед. Автобуси пристигнат в автобусна гара в Блед, намираща се на Cesta svobode 4 (04 / 578- 0420). Туристическият информационен офис в Блед се намира на Cesta Svobode 15 (& 04/574-1122; www.bled.si), зад ъгъла до входа на казиното.

Езерата на Словения

На снимката: Замъкът „Блед“;

Най-близката жп гара за езерото Бохини е в Бохинска Бистрица /Bohinjska Bistrica/, но тази гара не се обслужва от влакове от столицата Любляна. Автобусите до тази дестинация спира на Ribčev Laz, в началото на езерото и недалеч от мястото, където се намира офисът на местното туристическо дружество  (Turistično društvo Bohinj), Ribčev Laz 48 (& 04 / 574-6010; www.bohinj.si). Офисът е отворен през лятото, всеки ден от 8.00 часа до 20.00 часа. Автобусите стигат и до далечния край на езерото, като спират при Уканч. Предлагат се услуги за превоз с лодки през езерото, ако искате по-бързо да стигнете от единия му край до другия.

Настаняване около езерото Блед и езерото Бохини:

Хотелската инфраструктура в Блед е доста изискана, което си личи по подредените големи хотели, повечето от които разполагат със свои собствени автобуси за разходки из района. Езерото Бохини предлага по-малко опции за настаняване, като тук преобладават предимно пансиони или къщи за гости на добри цени. При всички случаи, ако не сте се погрижили за нощувката си предварително, обърнете се към местните туристически бюра за съдействие при избор на място за настаняване.

Езерата на Словения

На снимката: Течението на река Соча;

Разходка около езерото Блед и езерото Бохини:

Определено си заслужава да се разходите около двете езера и дори да се посетите в техните води, особено ако посетите района през летните месеци. Двете езера от край време са начални точки за разнообразни маршрути из природата – било то около самите езера, или из околните долини и клисури. Ако искате да разгледате езерата от по-различен ъгъл и не ви е страх от летенето, то дори може да си запазите полет над езерата. За целта може да се свържете с Alpski letalski Center в Лесце (04 / 532-0100; www.alc-lesce.si), които организират панорамни полети над Блед, Бохини и връх Триглав. През месец юли, като оставим настрана обичайните тълпи от посетители, трябва да се отбележи, че езерото Блед е домакин на Летен фестивал (Blejski Dnevi), който включва музикални концерти и завършва с фойерверки и грандиозната гледка на хиляди запалени свещи, плаващи в езерото. По-рано през същия месец, Блед е домакин и на фестивал на класическата музика (www.festivalbled.com). През месец август всяка година Блед става част от световни музикални забавления, които са включени в програмата на Етно Фестивал Окарина. Концертите са безплатни. Освен богатата културна програма и красивите природни гледки, Блед разполага и с редица интересни исторически забележителности. Сред тях трябва да се отбележи псевдоготическата църква „Св. Мартин”, разположена под крепостта и гледаща към езерото. Осветена през 1905г., тя си заслужава посещението заради интригуващите интериорни стенописи от Славко Пенгов (художникът, отговорен за картините в бившето кино на Тито във Вила Блед). Обърнете особено внимание на начина, по който е представена Тайната вечеря, където Юда е изобразен не като някой друг, а като Ленин.

Езерата на Словения

На снимката: Езерото Бохини;

Езерата на Словения

На снимката: Препоръчваме ви да се разходите с корабче из езерото Бохини;
На 5 километра североизточно от Блед, река Радовна /Radovna/ е издълбала дългото километри дефиле Винтгар. Това е една от най-големите природни забележителности на Словения. Посетителите могат да се насладят на поредицата от бързеи и водопади, сред които и високият 13 метра водопад Шум. Над дефилето и реката преминава пътеки и мостове, изградени от края на 19-ти век, когато мястото е официално открито за посещение. За да стигнете до дефилето, трябва да излезете от Блед през улица Prešerenova, като се насочите към Подхом /има достатъчно знаци по пътя/. Той маркира входа към дефилето, като се заплаща и малка входна такса. Друга интересна забележителност около Блед са намиращите се на около 4 км. западно от езерото пещери Бабий зоб, като за тяхното посещение трябва да си предвидите поне 3 часа.

Езерата на Словения

Езерата на Словения

Езерата на Словения

На снимките: Дефилето Винтгар;

Полезна информация за посещение на дефилето Винтгар:

 Адрес: Подхом 80, 4247 Згорние Горие, Словения;

Телефон: +386 4 572 52 66;

Работно време:

Всеки ден от 8.00 часа до 19.00 часа;

Цени на входните билети:

Билет за възрастен: 4.00 Евро;

Билет за деца /6-15 години/: 2.00 Евро;

Билет за деца до 6 години: 0.80 Евро;

Билет за студенти: 3.00 Евро;

Важно:

Ако пътувате до там с автомобил, има безплатен паркинг на входа;

Полезна информация за посещение на пещерите Бабий зоб:

 Адрес: Jama pod Babijn zobom, Словения;

 Телефон: +386 41 597426;

 Часове за организирани посещения:

В периода юни-август, всяка неделя от 10.00 часа;

В периода май-октомври, по всяко време след уговорка;

Езерата на Словения

На снимката: Пещерата Бабий зоб;

В случай че се нуждаете от хотел около езерата Блед и Бохини, то може да намерите оферти за настаняване на следните линкове:

Оферти за хотели в Блед;

Оферти за хотели в Бохини;

Оферти за хотели в Кобарид;

Оферти за хотели в Бовец;

Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

По-долу ще видите списък с допълнителни теми за езерото Блед и езерото Бохини, както и за някои от по-важните забележителности на тези езера. С кликване върху някои от линковете ще се отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Езерото Блед;

2/ Езерото Бохини;

3/ Замъкът Блед;

Езерата на Словения

Важно: Статията предоставя информация за езерата на Словения. Тук ще намерите полезна информация за езерото Блед, езерото Бохини, информация за туристическите офис на езерата, как да стигнете до езерата, както и допълнителна информация за най-интересните обекти около езерата. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Септември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно езерото Блед, Словения, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на езерото, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: