Езерото Бохини, Словения

Простиращо се на дължина от около 4 километра, езерото Бохини е най-голямото постоянно езеро в Словения. Благодарение на факта, че езерото се намира в пределите на Национален парк „Триглав”, Бохини е пощадено от сериозното експлоатиране, което засяга по принцип такива красиви природни забележителности. Именно такова експлоатиране може да се забележи по бреговете на езерото Блед, но при Бохини то просто не е налице, поради което и тук няма да видите градове или селца по бреговете на езерото. Малки селца се намират недалеч от езерото, където може да намерите места за настаняване. Една от най-големите атракции на езерото Бохини, която е създадена от човек, е църквата „Св. Йоан Кръстител”, намиращ се в близост до хотел Jezero. Църквата датира от 16-ти век, като е известна най-вече заради своите фрески.

Езерото Бохини

На снимката: Езерото Бохини, Словения;

Езерото Бохини

На снимката: Църквата „Св. Йоан Кръстител“, разположена на брега на езерото Бохини;

Езерото Бохини

На снимката: Стенописи в църквата „Св. Йоан Кръстител“;

След като разгледате църквата /ако въобще решите да се спрете при нея/, може да се насочите и към природните чудеса на района. За да се насладите на чудесни гледки към езерото Бохини и Юлийските Алпи, препоръчваме ви да се качите на лифта до връх  Вогел или пък се насочите към платформата за наблюдение Водников /Vodnikov/. За да се докоснете напълно до красотите на района, може да се замислите да се допитате до местното туристическо дружество, което предлага различни опции за разходки из околната природа.

Езерото Бохини

На снимката: Лифтът към връх Вогел;

От Уканч може да се разходите до водопада Савица, който без съмнение е най-известният от всички 260 водопада в Словения. Неслучайно неговата красота е увековечена в поема на Прешерен „Кръщене при Савица”, която излиза през 1836г. и е посветена на приятел на поета, който се дави в река Сава година по-рано. Водопадът е с височина от 51 метра, като се захранва с вода от Черното езеро (Črno Jezero), до което се стига лесно, защото е само на половин километър по-нагоре. За да стигнете до дървена беседка, от която се открива най-добрата гледка към водопада, трябва да заплатите малка такса.

Езерото Бохини

На снимката: Водопад Савица;

Езерото Бохини предлага множество възможности за разходка из природата, като не са малко местните фирми, които могат да ви предложат различни опции за това. Ако се интересувате от някакви организирани посещения, може да се обърнете към Lifetrek Adventures Bled (www.lifetrek-slovenia.com), които предлагат разнообразие от водни и планински приключения. 3glav Adventures (041-683-184; www.3glav-adventures.com) е насочена към по-младата публика. Районът около Бохини е известен ски район и може би един от най-добрите от гледна точка на природата. С вече споменатия лифт, може да стигнете до ски центъра на връх Вогел, а оттам продължават седалкови лифтове към по-високи точки на планината Триглав. Ако посетите района през зимата и се нуждаете от ски екипировка, то може да се обърнете към Alpinski (www.alpinsport.si), където може да се консултирате и с инструктор. Планините около езерото Бохини предлагат достатъчно забавления и през лятото, като ако търсите малко повече адреналин, може да се спуснете с шейни. Това става до писта с дължина от 520 метра. Пистата се намира в посока езерото Блед.

Езерото Бохини

На снимката: Туристическо корабче, на което може да се качите за разходка из езерото;

В случай че се нуждаете от хотел около езерото Бохини, то може да намерите оферти за настаняване на следния линк:

Оферти за хотели около езерото Бохини;

Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.Езерото Бохини

Важно: Статията предоставя информация за езерото Бохини, Словения. Тук ще намерите полезна информация за езерото Бохини, информация за туристическия офис на езерото, какво може да видите около езерото. Статията е последно обновявана от нашия екип на 02 Септември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно езерото Бохини, Словения, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на езерото, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: