Федералният дворец /Бундесхаус/ – град Берн, Швейцария

Федералният дворец на Швейцария е забележителна сграда, която се издига в центъра на Берн. В нея заседават ръководните органи на страната – Федералното Събрание и Федералния Съвет. Състои се от централна част (сградата на парламента) и две крила, източно и западно, където се помещават различните министерства и библиотека.

Основната идея, заложена в дизайна на Федералния дворец, е тази за Швейцария. Бундесхаусът изобилства от произведения на изкуството, които пресъздават славното минало на страната. Не случайно значителна част от средствата, предоставени за построяването му, са изразходвани именно за неговата декорация.

Федералният дворец

На снимката: Федералният дворец;

За най-впечатляваща се смята статуята трите конфедерации, считани за основатели на швейцарската държава. На 1 август 1291г.  представители на кантоните Ури, Швиц и Унтервалд основават Съюз на свободните граждани. Това историческо събитие се случва на поляна в местността Рютли и се счита за началото на Швейцария. Едва ли бихме могли да пропуснете тази статуя. Тя е поставена в широка ниша, на върха на стълбището, което отвежда от вестибюла. Интересен е фактът, че при откриването на сградата през 1902 г. нишата е била празна. Идеята е била на лице, мястото е било подготвено, но самата статуя липсвала. Първоначално нейното изработване било поверено на Херман Балдин, но неговото творение не задоволило високите изисквания на Членовете на Събраните. Въпреки че се опитал да я преправи, като дори се посъветвал с професор по анатомия,  крайна сметка Балдин договорът за изработка бил развален. Наследниците на Балдин също срещнали сериозно неодобрение. много проекти последвали, но всички те били отхвърляни с обяснението, че фигурите, които представяли трите кантона изглеждали или като „оперни певци” или като главорези от мелодрама”.  В крайна сметка статуята е изсечена от скулптура Виберт, ученик на Роден, и е поставено на мястото си през 1914г.

Федералният дворец
На снимката: Красивият купол на сградата;

Работата по строителството на самата сграда започва през 1852г. Първо е построено западното крило. Източното крило е огледално на западното и е добавено през 1884г. През 1902г. структурата е разширена до комплекс, състоящ се от три части. През 2004г. е ремонтиран и площадът пред Бундесхаус, който до този момент е използван като паркинг. Той е застлан с гранитни плочи, сред които 26 дюзи, изхвърлящи периодично вода. Новият площад печели две международни награди и бързо се превръща в любимо място на гражданите и гостите на града, особено в горещите летни дни.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Bundesplatz 3, Берн, Швейцария;

Предлагат се обиколки с гид, както и индивидуални посещения;

Индивидуални посещения (1-9 човека)

Часове на обиколките: от понеделник до събота, от 11:30ч. и 15:00ч. В събота има допълнителна обиколка в 14:00ч.

В определени дни няма индивидуални обиколки с гид;

Обиколките се провеждат на немски, френски, италиански и английски по следната схема:

Немски – понеделник, сряда и петък в 11:30ч. и от понеделник до събота в 15:00ч.

Френски – вторник, четвъртък и събота от 11:30ч.

Италиански – събота от 13.30 часа;

Английски – събота от 14:00ч.

 Резервации: резервации могат да се направят на следния телефон + 41 58 322 90 22, от понеделник до петък, 8:00 – 12:00/ 13:00 и в събота, 8:30 – 10:00. Поради големия интерес е добре да направите резервация поне един ден по-рано. Билетите се предоставят по реда на резервацията. Уверете се, че сте взели билета си най-малко 15 минути преди часа на обиколката. Ще бъдете помолени да оставите документ за самоличност на охраната.

Групови посещения (10-40 човека)

Часове на обиколките: от понеделник до събота в 9:30ч., 10:30ч., 14:00ч. и 16:00ч.

В определени дни няма групови обиколки с гид;

Обиколките се провеждат на немски, френски, италиански и английски.

Резервации: резервации могат да се направят на следния телефон + 41 58 322 90 22, от понеделник до петък, 8:00 – 12:00/ 13:00 и в събота, 8:30 – 10:00. Поради големия интерес е добре да направите резервация поне един ден по-рано. Билетите се предоставят по реда на резервацията. Уверете се, че сте взели билета си най-малко 15 минути преди часа на обиколката. Ще бъдете помолени да оставите документ за самоличност на охраната. Обиколките се провеждат с групи от 10 до максимум 40 човека. Резервацията трябва да се направи най-малко 6 месеца предварително. Групите трябва да са се събрали на информационното бюро 20-30 минути преди началото.

Важно: по време на обиколките снимането е забранено.

Полезно: Обиколките са безплатни и продължават около час. Имайте в предвид, че всички посетители на възраст 16 години или повече ще бъдат помолени да оставят при влизане документ за самоличност при охраната. По време на обиколката може да правите снимки, но не и видео. Входът за посетители е откъм Бундесщрасе;Важно: Страницата разглежда подробно информация за федералния дворец /Бундесхаус/ в Берн, една от забележителностите на швейцарския град Берн – историческа информация за двореца, адрес на забележителността, цена на входните билети, информация за организирани и индивидуални обиколки. Статията е последно обновена от нашия екип на 12 Юли 2018г.

Федералният дворец

В случай че търсите хотел в Берн, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Федералния дворец в Берн, Швейцария, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: