Финландия – обща информация за държавата

Финландия

Финландия

Обща площ: 338 424 кв.км., от които 10% са водна повърхност;

Население: 5 421 827 души според проведено през 2012г. преброяване;

Валута: Евро;

Шенгенско пространство: Член на пространството от 25.03.2001г. с пълни права;

Държавно устройство: Република;

Национални празници на Финландия:

6-ти Декември- Ден на независимостта / на този ден се чества обявяването на независимостта на държавата от Русия. Прието е точно в 18.00 часа да се загаси осветлението и да се запалят свещи- две сини и една бяла /цветовете на националния флаг/ в знак на признателност на тези, които са се сражавали за независимостта на страната. Свещите се поставят на прозорците/;

1-ви Май- Празникът „Вапу“ /това е празник на младите поколения. На този ден всички финландци празнуват идването на пролетта, независимо че много често по това време все още вали сняг. Празникът се чества с различни мероприятия през целия ден, като е известен още с това, че всички бивши студенти носят през дена шапките си от завършването/;

22-ри Юни /през 2013г/ и 28-ми Юни /през 2014г./- Средата на лятото или „Midsummer” /след деня на независимостта това е вторият по важност празник във Финландия. Празникът, честван по време на лятното слънцестоене, има своите корени още от Средновековието. По принцип този празник се използва от местните, които организират пътуване в провинцията заедно със своите семейства./;

Финландия е разположена в северната част на Европа, като е една от най-слабо населените европейски държави. Голяма част от финландското население живее в южните части на страната, където са разположени и по-големите градове, вкл. и столицата Хелзинки. Миналото на държавата е доста бурно, като това се дължи не само на многото важни исторически събития, но така също и на много природни процеси. Ледниковите периоди, обхващали континента през последните два милиона години, имат голямо значение за оформянето на днешния вид на финландската територия. Голяма част от сушата много често е била покривана от ледени маси, което е довело и до оформянето на една от големите днешни финландски забележителности- морените. Най-голямата верига от морени във Финландия е Салпаусекля. Исторически земите на днешна Финландия са били заселени първоначално от племената „лапи“, които в последствие обаче биват изтикани на север от финските племена. През 13-ти век Швеция завладява Финландия и държавата попада по този начин под чужда зависимост. След няколко века на шведско и руско владичество през 1917г. Финландия успява да извоюва своята независимост.

Като туристическа атракция Финландия се различава от останалите европейски държави. Тук спокойствието е водещо и няма да попаднете на тълпите туристи, които всяка година атакуват например държави като Франция, Италия и Испания. Местните жители казват за Финландия, че тук няма да попаднете на „пирамиди, футболни хулигани, смог, както и на задръствания“. От друга страна, ако обичате студа, искате да видите Дядо Коледа, както и да се насладите на красива и чиста природа, то Финландия е вашето място.

Ако решите да посетите Финландия, започнете от столицата Хелзинки. Градът е известен със своята компактност и може лесно да бъде разгледан пеша. Все пак за улеснение на туристите тук местната община се е погрижила с добър транспорт до основните исторически забележителности на града. За разлика от други европейски градове обаче, където се движат туристически автобуси, то в Хелзинки на модата са туристически трамваи. Пуснати са три линии, които отвеждат туристите до всички забележителности на града. А те не са малко- в Хелзинки има няколко красиви катедрали, площади, сградите на Националната Опера и Националния музей.
На северозапад от Хелзинки се намира друг финландски град, който заслужава да бъде посетен- Раума. Известен с висококачествената дантела, която се произвежда там, както и с красивия си исторически център, Раума е също така и едно от най-големите финландски пристанища. Градът е част от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Говорейки за Финландия няма как да не споменем и за Дядо Коледа и множеството легенди къде живее всъщност белобрадият старец. Във Финландия, в близост до северния град Рованиеми,  има изграден и атракционен град на Дядо Коледа. Лапландия обаче предлага много повече за гледане от това. Суб-арктичният климат на тези земи, безширните финландски гори, замръзналите езера са само част от нещата, които привличат любителите на природата. Модерните финландски курорти предлагат множество възможности за приятно изкарване на времето тук. Оферти като тези за разходка из природата с кучешки впряг или за нощувка в традиционна северна къща не са за пренебрегване.

Красотата на Финландия не се изчерпва обаче само с „белия север“. В източната част на страната се намира Национален пак „Коли“, може би най-известният парк във Финландия. Със своята площ от около 2600 хектара „Коли“ впечатлява с уникални пейзажи. Една от най-известните гледки е тази към разположеното до парка езеро Пиелинен. Паркът се слави и с това, че в близост са разположени два от известните финландски ски курорта- Лома-Коли и Укко-Коли.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Финландия и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

 

Важно: Страницата разглежда подробно европейската държава Финландия –  информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Финландия и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 27 Юни 2018г.

Финландия

В случай че търсите хотел във Финландия, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Финландия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на държавата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: