Фоджа – из житницата на Италия

Фоджа

Фоджа е основният град на равнината Таволиере дела Пулия и представлява добра изходна точка за обиколка из цяла северна Пулия, и провинция Гаргано в частност. Равнината Таволиере е известна като „житницата на Италия“. Ако трябва да сме честни, самият град не е нещо особено, но все пак всеки си има своя вкус и е възможно някои от вас да го намерят очарователен.

Въпреки че Фоджа процъфтява при управлението на Фридрих II, който го обявява за имперска резиденция и изгражда тук дворец, градът бива опустошен от французите през 1528г., преди да последват силното земетресение от 1731г. и съюзнически бомби по време на Втората световна война. Днес градът е оформен от сравнително ниски сгради и широки улици, като при изграждането им акцентът е поставян върху сигурността с оглед на евентуални нови бъдещи земетресения. На места, заради широките трилентови булварди, малко трудно може да се открият останките от стария град на Фоджа.

Фоджа
Катедралата на Фоджа
Фоджа
Катедралата отвътре;

Как да стигнете до Фоджа:

Градът е важен железопътен възел по главните ж.п. линии Болцано – Лече и Рим – Лече. С влак може да се стигне до тук от Рим и Милано, като след това влаковете продължават на юг към Бари и Лече, а също така и към Манфредония. Местните влакове на Феровие дел Гаргано (www.ferroviedelgargano.com) отиват до Лучера и Сан Северо, както и към северните части на нос Гаргано.

Ж.п. гарата на Фоджа се намира на Пиацале Виторио Венето, в северната част на града. От тук лесно се стига до центъра на града и Пиаца Кавур.

Пред ж.п. гарата на Фоджа спират и потеглят автобусите SITA, които обслужват целия регион. Билети за автобусите може да си закупите както в ж.п. гарата, така и в бар Киви (тук може да си закупите билети и за влак до Манфредония и Лучера).  всеки ден от 4 до

Туристическа информация:

Туристическият офис на Фоджа (www.viaggiareinpuglia.it) се намира в центъра на града, на улица Е.Пероне 17. Тук може да намерите доста полезна информация не само за Фоджа, но и за цялата провинция. Ако планирате посещение на Гаргано, може да си вземете списанието „Tutto Gargano“, където има изключително подробна информация за места за настаняване, фестивали и събития. Онлайн версия може да намерите тук: www.tuttogargano.com.

Разходка из Фоджа:

Старият град на Фоджа е оформен около катедралата на града (Дуомо-то), встрани от Корсо Виторио Емануеле – главният булевард, който започва от Пиаца Кавур. Катедралата представлява странен микс между романски и бароков стил. Част от катедралата датира от 18-ти век, като е изградена след силното земетресение.

Фоджа
Пиаца Кавур;

Ако се любители на изкуството, може да посетите и реновирания сравнително наскоро Градски музей (Museo Civico), разположен на Пиаца Нигри. Музеят е отворен между вторник до неделя, от 9.00 до 13.00 часа (само във вторник и четвъртък – до 17.00 часа). Билетите са евтини. Встрани от сградата се издигат три портала, един от които – Порта Гранде – е всичко, което е останало от императорския дворец на Фридрих II. Тук може да видите обичайните регионални археологически находки, малка картинна галерия и по-интересен раздел за местния живот и фолклора. Общо взето, с това се изчерпват и забележителностите на Фоджа, независимо че има достатъчно други приятни места (зелени площи и магазини по търговските улици на новия град), които да ви отнемат от свободното време.

Къде да хапнете във Фоджа:

Добрите варианти за хапване Chacaito-L’osteria di Zio Aldo, близо до Градския музей (на улица Арпи 62). Тук може да намерите доста интересни и автентични сезонни ястия – паста,  люто пилешко месо и гъби. Също така има вкусни домашни десерти и богата винена листа. Ако случайно сте в града на 24-ти декември, хапването тук ще ви бъде безплатно между обяд и 19.00 часа. През останалото време ще ви излезе около 30-35 Евро на човек, без виното.

Ако търсите по-икономичен вариант, може да се насочиуте към Al Rugantino, намиращ се на Via Don Luigi Sturzo 23 (затворено в понеделник). Тук сервират страхотни пици. Заведението Gran Caffè, намиращо се на на Corso Vittorio Emanuele 64, е добър вариант за обяд (сандвичи, зеленчуци на скара, ризото или тестени изделия).

Фоджа
Параклисите, водещи към Църквата на кръстовете;

Къде да отседнете във Фоджа:

Едва ли ще ви се наложи да нощувате във Фоджа, защото няма да ви е нужен цял ден или повече за разглеждане на града. Ако пристигате късно вечер, то може да ви посъветваме да се насочите към един от следните хотели. Първият от тях е хотел Венеция (Venezia), който се намира на Via Piave 40. Хотелът е тризвезден.

Друго удобно място е Хотел Европа (Europa), който се намира на Via Monfalcone 52.  Това е малко по-модерен хотел, с  услужлив и приятелски настроен персонал.

Последният хотел, който бихме ви препоръчали е Качаторе (Cacciatore), находящ се в историческия център на града и в близост до катедралата. Точният адрес е Via Arrigotti 4. Макар и само еднозвезден, хотелът се управлява от едно и също семейство вече повече от 50 години. Ресторантът на хотела предлага много вкусни пици на добри цени.

И когато става дума за намирането на хотел във Фоджа, имайте предвид че местата в местните хотели може да се окажат недостатъчни в началото на месец май, когато в града се провежда Fiera Inter nazionale dell’Agricultura (www.fieradifoggia.it) – огромен земеделски фестивал, който се провежда в покрайнините на града.

Важно: Статията предоставя информация за град Фоджа, Италия. Тук ще намерите исторически данни за града, информация за местоположението му, как да стигнете до града, както и информация за забележителностите му. Статията е последно обновявана от нашия екип на 28 Януари 2020г.

В случай че търсите хотел във Фаенца, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:

Booking.com