Фонтанът Же д’О – град Женева, Швейцария

Разположен в непосредствена близост до вълнолом на южния бряг на Женевското езеро,  фонтанът Же д’О е най-високият фонтан в света, като изстрелва струята на водата на цели 140 метра във въздуха, при скорост от 500 литра в секунда и скорост 200 км. в час (125 mph.).

Фонтанът Же д'О

На снимката: Фонтанът Же д’О  в Женева на фона на града;

Фонтанът е направен почти случайно. В края на 19-ти век изцяло функционален фонтан е създаден за изхвърляне на излишната вода под налягане, докато система с резервоар е била строена. Тъй като обаче популярността на този фонтан станала толкова голяма, че властите решили да се изгради постоянен извор, който се превръща в още по-голяма атракция  след инсталирането на още по-мощни помпи. Видим от далеч и осветен след залез слънце, фонтанът е гордостта на Женева и е приет като символ на града.

Фонтанът Же д'О

На снимката: Фонтанът е красиво осветен нощем;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Кей Густав-Адор /Quai Gustave-Ador/, 1207 Женева, Швейцария;
Важно: Статията предоставя информация за фонтана Же д’О в швейцарския град Женева. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, как да стигнете до фонтана. Статията е последно обновявана от нашия екип на 28 Юли 2018г.

Фонтанът Же д’О

В случай че търсите хотел в Женева, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно фонтана Же д’О в Женева, Швейцария, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на фонтана, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: