Фонтен де Воклюз – Прованс, Франция

Герб на Фонтен де Воклюз: Фонтен де Воклюз

 

Фонтен де Воклюз е живописно градче, изпълнено с музеи и други интересни за разглеждане обекти, намиращо се до един от най-мощните природни извори в света. Намира се в красива затворена долина, „Valli clausa” на латински език, от където идва и произхода на името „Воклюз”. Долината е заобиколена от извисяващи се варовикови отвесни и стръмни скалисти хълмове. Италианският поет Петрарка, които е живял тук през 14-ти век в търсене на своята муза, направил Фонтен световноизвестен. Сред другите музеи в града, заслужаващи внимание са този, посветен на производството на стъкло /Cristallerie de Papes/, както и Moulin à Papier Vallis Clausa, посветен на производството на хартия. Във втория може да видите как енергията на водата е била използвана от местните при производство на хартия от 15-ти век. Ако сте любители на шопинга, то може да намерите доста магазини за сувенири в покрития пасаж Vallis Clausa, където ще намерите богат избор от подаръци.

Съвет: Опитайте се да избягвате посещение на Фонтен де Воклюз през юли и август, когато градчето е препълнено с туристи. Ако пристигате с кола, пригответе се да плащате за паркинг, защото свободните паркинг места тук са почти изцяло липсващи.

Фонтен де Воклюз

 

На снимката: Гледка към Фонтен де Воклюз откъм реката и водното колело на река Сорг;

Как да стигнете до Фонтен де Воклюз:

Градчето се намира на около 35 км. западно от Авиньон. Ако тръгвате от Авиньон, трябва да поемете по път N100 към Л’Ил Сюр са Сорг /L’Isle Sur La Sorgue/. В центъра на L’Isle Sur La Sorgue, трябва да тръгнете по път D938 север. След около километър и половина трябва да завиете надясно по път D25 и да го следвате до Фонтен де Воклюз. Градчето е свързано с редовни автобусни линии /дневни/ от Кавайон, Апт, Авиньон, Марсилия, Екс ан Прованс и Карпентрас.

Фонтен де Воклюз

На снимката: Moulin à Papier Vallis Clausa;

Туристическа информация:

Туристическият офис се намира на Avenue Robert Garcin, телефон: 33 04 90 20 31 44, officetourisme. vaucluse@wanadoo.fr or fontainedevaucluse@oti-delasorgue.fr, www.oti-delasorgue.fr/fontaine.php.
Извън Фонтен де Воклюз:

Извън Фонтен де Воклюз и в близост до високите варовикови скали, река Сорг се издига мистериозно над земята. Фонтанът, който е дал името и на целия този регион, е един от най-мощните природни извори в света. От май до началото на септември, хиляди се тълпят по  речните брегове, за да станат свидетели на явлението. На много места ще намерите палатки, където търговци предлагат сувенири. Последните се махат към края на октомври, позволявайки на хората, които са избрали да посетят мястото извън туристическия сезон, наистина да се насладят на едно от истинските чудеса на Франция. Фонтан де Воклюз е чист, зеленикав и почти неподвижен басейн, който се захранва от дъждовна вода, филтрирана на около 20 мили от тук, на Плато де Воклюз. Покоят на водата обаче е илюзия, причинена от дълбочината на басейна. През 1980г. е направен експеримент с робот-подводница, която се потопила на повече от 300 метра, но не успяла да намери дъното. За сметката на това са открити подводни бързеи, при които водата тече със скорост 2000 кубични метра в секунда.

Фонтен де Воклюз

Фонтен де Воклюз

На снимките: Изворът „Фонтен де Воклюз“, дал името на целия район;

В случай че се нуждаете от хотел във Фонтен де Воклюз, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Фонтен де Воклюз

Важно: Статията предоставя информация за Фонтен де Воклюз, Франция. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за транспорт до града, както и съвети за разглеждане на местните забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 26 Септември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Фонтен де Воклюз, Франция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: