Форт на Свети Йоан – град Дубровник, Хърватия

Внушителният форт на Свети Йоан (Tvrđa Sv Ivana) някога е била основната защита на пристанището на Дубровник – част от верига, която се простира от тук до Кулата на Свети Лука. Първата кула на това място е издигната в средата на 14-ти век и днес е съставна част от тази крепост. По-късно, в продължение на няколко десетилетия, кулата е разширена, укрепена и променяна с оглед необходимостта. Тя получава сегашната си полукръгла форма и монументален външен вид през 16-ти век. От другата страна на пристанището пък е кулата на Лука- една от най-старите запазени градски кули, построена през 13-ти век. В миналото пристанището на Дубровник било затваряно чрез верига, която се простирала от Кулата на Лука до кулата Мул, днес крепостта на Свети Йоан.

форт на свети йоан

На снимката: Форт на Свети Йоан, Дубровник;

Горните етажи на форта приемат днес Морския музей (Pomorski Muzej), където историята мореплаването на града е разказана чрез демонстрации на макети на кораби, щампи, дневници и портрети.

Форт на Свети Йоан

На снимката: В форта се помещава морският музей в Дубровник;
На по-ниско ниво е аквариумът (Akvarij), с асортимент от средиземноморски животни, включително и морски коне. На върха се намира кръглият форт Бокар (Tvrđava Bokar), построен от Микелоцо Микелоци.

Форт на Свети Йоан

На снимката: Във форта се помещава и местният аквариум, където може да видите интересни морски видове от Средиземноморието;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес:. Kneza Damjana Jude 12, Дубровник, Хърватска;

Телефон: +385 20 323 125;

Работно време на форта:

Вторник-неделя, от 9.00 часа  до 19:00 часа;

Цена на входни билети за крепостта:

Билет за възрастни- 30.00 HRK;

Работно време на Морския музей:

Вторник- неделя, от 9.00 часа до 18.00 часа;

Затворен в понеделник;

Цени на входни билети за морски музей:

Билет за възрастни – 120.00 HRK;

Групов билет – 80.00 HRK /при повече от 10 души/;

Билет за деца и студенти – 25.00 HRK;

Билетът осигурява безплатен вход за следните забележителности на Дубровник: Дворецът на Ректора, Морски музей, Етнографски музей, Археологически изложба в крепостта Ревелин, Къщата на Марин Држич, художествената галерия на Дубровник, Природонаучен музей, Галерия Пулитика;
Форт на Свети Йоан

Важно: Статията предоставя информация за форт на Свети Йоан, град Дубровник, Хърватия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, полезна информация за работното време и цена на входните билети за морския музей и аквариума на Дубровник. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Дубровник, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно форт на Свети Йоан, град Дубровник, Хърватия, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: