ФРАНЦИЯ – ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЪРЖАВАТА

 

Flag_of_France.svg

 

ФРАНЦИЯ:

Година на присъединяване към ЕС: държава основателка (1952)

Столица: Париж

Обща площ: 550 000 км

Население: 64.3 милиона;

Валута: Член на еврозоната от 1999;

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 1985;

 

Национални празници на Франция: 

1-ви Януари- Нова година;

1-ви Май- Ден на труда;

8-ми Май- Ден на победата във Втората световна война;

14-ти Юли- Ден на Бастилията;

15-ти Август- Успение Богородично;

1-ви Ноември- Ден на Светците;

11-ти Ноември- Годишнината от края на Първата Световна война;

25-ти Декември- Коледа;

26-ти Декември- Вторият ден на Коледа /празнува се само в Елзас и Лорейн/;

Франция е най-голямата държава в Европейския съюз, разпростираща своята територия от Северно море до Средиземноморието. Релефът на държавата е изключително разнообразен, включващ планини на изток и юж, включително и алпийския връх Мон Блан, извисяващ се на над 4800 метра. Ниската част на Франция обхваща басейните на четири реки- река Сена на север, реките Лоара и Гарона, течащи на запад, както и Рона, която протича от Женевското езеро към Средиземно море.

Франция е република, в която основна роля играе президента, стоящ начело на Съвет на Министрите /кабинет/, като в неговите ръце е съсредоточена голяма власт що се отнася до външните работи и отбраната. Цялостното ръководство на държавата е в ръцете на министър-председател. Президентът се избира с директен вот от населението на страната за период от 5 години. Парламентът на Франция се състои от Национално събрание, избирано директно за срок от 5 години, както и Сенат, чиито членове се избират от изборна колегия.

Държавата е напреднала изключително в индустриално отношение, като се явява производител на автомобили, електроника, самолети, химикали, лекарства и парфюми.

Франция е родно място на множество известни писатели и творци- от Дескарт и Паскал през 17-ти век до Русо и Волтер през 18-ти век, Балзак през 19-ти век, както и Сартр и Камю през 20-ти век. Френската кухня е една от най-добрите на стария континент, като готвенето и яденето са просто част от културата на французите и начина им на живот.

В случай, че желаете да получите повече информация за забележителностите на Франция и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу, която ще ви отведе до красотите на следните по-големи френски градове:

Париж;

Лион;

Марсилия;

Каен;

Страсбург;

Тур и замъците по поречието на река Лоара;

Реймс;