Францискански манастир – град Дубровник, Хърватия

Изграждане на Францискански манастир в Дубровник (Franjevački Samostan) започва през 1317г. и завършва през следващия век. Той е почти изцяло възстановен след земетресението през 1667г. Въпреки това, венецианската готическа южна врата, която датира от 1499г., заедно с мраморен амвон от 15-ти век и обителта, остават невредими и са запазени в оригинален вид. Едната страна на манастира води до Аптеката (Stara Ljekarna), която функционира от 1317г. и която е пълна с рафтове с различни буркани и други предмети. Тя се счита за най-старата аптека в Европа.

францискански манастир

На снимката: Манастирският комплекс, погледнат от високо;

Самият манастир може да бъде достигнат посредством тесен проход от Църквата на Светия Спасител. Романската обител на комплекса е може би най-съществената и важна част на манастира, като след земетресението ренесансовата обител остава отворена само за францисканците.

францискански манастир

На снимката: Вътрешният двор;

Отворената стена на по-ниската обител, разполагаща с двойни колони /по които може да се видят красиви дърворезби с човешки, животински, растителни фигури) рамкира отворена градина, където можете да си представите как са живели монасите преди векове, отдали се на живот на съзерцание. В комплекса също така може да видите интересен кладенец от 15-ти век, църквата „Свети Франциск”, както и камбанария.

францискански манастир

На снимката: Манастирската църква;
Освен всичко друго в манастира може да посетите и Францисканския музей  /Muzej Franjevačkog Samostana/, където е представено религиозно изкуство, фармацевтични инструменти, а така също и библиотека.

 францискански манастир

На снимката: Част от аптеката в манастира, считана за първата аптека в Европа;

Полезна информация за тази забележителност:

 Адрес: Placa 2, Дубровник, Хърватска;

Телефон: +385 20 321 410;

Работно време на манастира:

Лятното време, всеки ден от 9.00 часа до 18.00 часа;

Зимно време, всеки ден от 9.00 часа до 14.00 часа;

Работно време на музея:

Април-октомври, от 9.00 часа до 18.00 часа;

Ноември-март, от 9.00 часа  до 17.00 часа;

Цена на входни билети за музея:

Билет за възрастни – 30.00 HRK;

Намален билет се предлага за деца;
Францискански манастир

Важно: Статията предоставя информация за францискански манастир в град Дубровник, Хърватия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, полезна информация за работното време и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 29 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Дубровник, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно францискански манастир в град Дубровник, Хърватия, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: