Фрауенкирхе – град Дрезден, Германия

Фрауенкирхе (Църквата на Дева Мария), разположена на Ноймаркт /телефон: 0351-498-1131, www.frauenkirchedresden.de/, е истинският символ и гордост на Дрезден. Тя е късен бароков шедьовър, проектирана от Джордж Бар, като разкрива и някои от първите признаци за предстоящия класически ренесанс. Основите са положени през 1726г., но църквата не е завършена до 1742г.. Тя е висока 95 метра и е изградена от саксонски пясъчник, но истинската архитектурна уникалност на сградата е каменният купол с диаметър от 23.5 метра, тежащ 5800 тона.

Фрауенкирхе

На снимката: Фрауенкирхе, Дрезден;

Органът в църквата е проектиран от Готфрид Силберман, който го настройва, но първото изпълнение с него е дело на Йохан Себастиан Бах. По време на Седемгодишната война, църквата оцеляла три дни пруски артилерийски огън. Църквата първоначално устояла и на бомбардировките от 1945г., но два дни по-късно се сринала, защото горещината на започналия пожар напукал стълбовете от саксонски пясъчник, а тези стълбове поддържали купола на сградата. След края на войната, църквата е оставена в руини, като символ на разрушителната сила на войната. Реконструкцията започна едва през 1993г. и продължила до около 2005г.

ФрауенкирхеНа снимката: Органът в Фрауенкирхе;

 

Историческите сведения показват, че още през 11-ти век е имало църква на мястото на Фрауенкирхе. Тя е била променяна няколко пъти преди кметството на Дрезден да реши през 1722г. да построи напълно нова църква. Официално било казано, че градът се нуждае от по-голяма църква, но истинската причина за нейното изграждане било да се покаже пренебрежителното отношение на протестантите срещу курфюрст Август I Силния, който приема римокатолицизма, за да се възкачи на полския трон. Новата църква е с монументални размери, с голям каменен купол, който не бил виждан на север от Алпите. За цели два века, а и дълго след като династията Сакс-Ветин губи полския престол, църквата остава символ на Дрезден.

Фрауенкирхе

На снимката: Интериорът на църквата с олтара;

Църквата оцелява бомбардировките на Дрезден, но се срива на 15 февруари 1945г. поради пукнатини по стълбовете, причинени от прекомерна топлина от пожарите. Още преди края на Втората световна война са направени опити да се започне възстановяването на църквата, но следвоенната политическа ситуация направила реконструкцията невъзможна. Пропадналата църква е оставена като символ на разрушителната сила на войната. Решението за възстановяване е взето едва през 1993г.

Екстериорът на новата църква следва почти изцяло оригиналния, но е използвана модерна технология под повърхността, която да укрепи сградата. При изграждането на църквата са били прегледани над 10 000 исторически снимки, както и множество цифрови такива, за да се използват максимално много оригиналните камъни, където това е възможно. Благодарение на немалък положен труд било определено кои камъни са използвани при определени части на оригиналната конструкция. Около 7000 оригинални камъка от старата църква са използвани при новия градеж, като най-голямото парче от тях тежи 95 тона. На места е възможно да видите все пак наличието на контраст, оформен от наличието един до друг на стари и нови камъни. Фрауенкирхе е осветена през 2005г., макар че голяма част от църквата е била достъпна и преди това.

Фрауенкирхе

На снимката: Куполът на Фрауенкирхе, погледнат отдолу, с неговите красиви декорации;

Полезна информация за Фрауенкирхе:

Адрес: Neumarkt, Дрезден, Германия;

Телефон: +49 351 65606100;

Работно време:

От понеделник до петък, от 10.00 часа до 12.00 часа и от 13:00 часа до 18.00 часа;

В събота и неделя работното време варира в зависимост от часовете на църковните служби;

Цени на входни билети:

Вход свободен;В случай че се нуждаете от хотел в Дрезден, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Фрауенкирхе

Важно: Статията предоставя информация за Фрауенкирхе в Дрезден, Германия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността- история, какво може да видите вътре, както и информация за работно време и цени на входни билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 03 Ноември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Фрауенкирхе в Дрезден, Германия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на църквата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.