Френската катедрала – град Берлин, Германия

Въпреки че двете църкви на противоположните страни на Schauspielhaus изглеждат идентични, те се различават една от друга значително. Единствената им обща черта са предните кули. Френската катедрала е построена за общността на хугенотите, които намират убежище в протестантски Берлин след изгонването им от Франция при отмяната на Нантския едикт. Скромната църква, построена между 1701г. и 1705г. от Луи Каяр  и Авраам Кесни, е по подобие на църквата на хугенотите в Шарънтън, Франция, която е била разрушена през 1688г. Главният вход на църквата води към опростен интериор с правоъгълна еднокорабна конструкция и полукръгли секции от двете страни. Църквата разполага с орган в стил късен барок, датиращ от 1754г.

френската катедрала

На снимката: Сградата на френската катедрала в Берлин;

Структурата е доминирана от масивна, цилиндрична кула, която е обградена от коринтски портици в основата й. Кулата и портиците са проектирани от Карл фон Гонтард и е добавена през 1785г. или около 80 години след като църквата е построена. В кулата се помещава Музея на хугенотите, в който се описва историята на хугенотите във Франция и Бранденбург. Образовани и висококвалифицирани, те изиграват решаваща роля в издигането на Берлин като град на науката, занаятите и търговията. Френският език, който те донасят със себе си оцелява и до днес, като редица думи дори се използват в берлинския диалект.

френската катедрала

На снимката: Катедралата отвътре;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Гендарменмаркт 5, Берлин 10117, Германия;

Телефон: +49 30 20 64 99 23;

 Как да стигнете до Френската катедрала:

-Чрез автобус /вземете линии 100, 200 и 147/;

-Чрез U-Bahn /използвайте линия U2 и слезте на Stadmitte или Hausvogteiplatz или използвайте линия U6 и слезте на Stadmitte или Franzoziche Straßе/;

Работно време на Френската катедрала:

Вторник – неделя, от 12.00 часа до 17.00 часа;

Цени на входни билети за Френската катедрала:

Безплатен достъп;

Работно време на Музея на хугенотите:

От 11.09.2017г. музеят е затворен за реновация;
Важно: Статията предоставя информация за френската катедрала и музея на хугенотите в град Берлин, Германия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на френската катедрала и музея на хугенотите , как да стигнете до френската катедрала и музея на хугенотите, както и информация за работното време и входните такси в катедралата и музея на хугенотите. Статията е последно обновявана от нашия екип на  05 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Берлин, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно френската катедрала и музея на хугенотите в град Берлин, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около  френската катедрала и музея на хугенотите в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до френската катедрала и музея на хугенотите,  Берлин: