Фуертевентура – над 150 километра от най-добрите плажове

Остров Фуертевентура, разположен южно от Лансароте в югозападната част на архипегала на Канарските острови, предлага най-добрите плажове на островите. Повечето от тези дълги, кехлибарени участъци остават девствени и недокоснати от хората и идващото с тях развитие и строителство, а около тях може да се насладите на изумрудена вода. Точно както близкия остров Лансароте, жителите на Фуертевентура, повечето от които живеят в столицата Пуерло дел Росарио и на юг от там, се наслаждават почти постоянно на слънчевите лъчи. Освен силното слънце тук, местните са свикнали и на сухия въздух, идващ от Сахара. Като един от двата геологически най-стари острови, със слаби валежи и ерозионно податлив терен, Фуертевентура представлява един постоянно променящ се остров, доминиран от пустинни участъци, малки хълмове и пясъчни дюни, напомнящи за крайбрежието и пустинята на Мароко, отстоящ на около 100 км. на изток.

Фуертевентура

На снимката: Една от старите вятърни мелници из острова;

Туристическа информация:

Ако ви е нужна туристическа информация за острова на място, то може да намерите туристически офиси в главния град на остров Фуертевентура – Пуерто дел Росарио. Тук туристически офиси има на летището на града, както и на Avda Primero de Mayo 37 и Avda de la Constitución 5.

Как да стигнете до остров Фуертевентура и да обикаляте из него:

Най-лесно може да стигнете до острова чрез самолет. Летището „Aeropuerto de Fuerteventura“ се намира на няколко километра извън столичния град Пуерто дел Росарио. За да стигнете от летището до града може да използвате такси, както и автобус. Последният се движи приблизително на всеки час в интервала между 7.45 часа сутрин и 20.45 часа. Ако се чудите как най-лесно и сравнително евтино може да се стигне по въздух от България до Фуертевентруа, може да разгледате сайтовете на Wizz Air и Ryanair. Бихме ви препоръчали да погледнете за полетите до острова с прекачване в Италия /чрез летището Милано Бергамо/ или през летището на Шарлероа /Белгия/.

Ако по някаква причина се намирате в континенталната част на Испания и оттам търсите възможности за придвижване до Фуертевентура, то може да разчитате на фериботите на Transmediteranea (www.trasmediterranea.es). Техните фериботи обикновено спират в Пуерто дел Росарио /ако идват от Лансароте и Гран Канария/ или в по-малкото пристанище Моро Хабле /Morro Jable/, ако идват от Гран Канария и Тенерифе. Ако се чудите как лесно да се придвижвате по вода от острова до съседните острови от архипелага, то може да осъществите контакт с компаниите Фред Олсен /Fred Olsen/ чрез www.reservas.fredolse.es и Навиера Армас /Naviera Armas/ чрез www.navieraarmas.com.

Ако се чудите по какъв начин най-добре ще може да се придвижвате из острова, за да го разгледате в цялост, то първата възможна опция е чрез местната автобусна система Обществената автобусна система работи добре, ако пътувате от Пуерто дел Росарио до Коралехо, Калета де Фусте или Моро Хабле. Връзките между всяко едно от тези населени места се осъществява ежедневно на всеки 30 минути, от 7.00 до 20.00 часа. Имайте предвид, че автобусите може да спират и на по-малките дестинация по пътя.

На острова има доста агенции за коли под наем, предлагащи много често изключителни оферти. Добре е да резервирате предварително. Препоръчваме ви да разгледате офертите на следния сайт: www.rentalcars.com. Основните агенции за наемане на коли са представени на летището и в столицата на Пуерто дел Росарио. Една от надеждните местни компании е Betacar, която има офиси на летището на острова, а така също и в градчета като Коралехо /в северната част/, Баиа Калма и Хандия /в южната част/.

Идеи за интересни приключения на остров Фуертевентура:

Заради климатичните особености на острова, не е изненадващо, че уиндсърфингът и кайтбордингът са голям бизнес тук, особено за онези, които идват на Фуертевентура, за да избягат от тълпите в Гран Канария и Тенерифе. Когато става дума за практикуването на такива спортове, по-голяма част от любителите се насочват към южния плаж Хандия /Jandia/, където нерядко дори се провеждат и състезания. На плажа се предлагат курсове за начинаещите, но трябва да знаете, че цените не са чак толкова ниски.

Фуертевентура

На снимката: Ла Конча;

Ако не ви е до толкова екстремни преживявания като уиндсърф и кайтбординг, то може да се насочите към нещо далеч по-спокойно – сафари с камили из пустинния пейзаж на Фуертевентура. На много места може дори да видите реклами и флаери, рекламиращи този тип преживявания. В малкото селце Лахарес компанията Camel Safari организира кратни пътувания за около 2 часа, а цените са сравнително приемливи.

Градове и селца на остров Фуертевентура и техните забележителности:

Пуерто дел Росарио:

Столицата на Фуертевентура е сравнително обикновена в архитектурно отношение. Ролята на града като търговски и пристанищен център предопределя и по-малкия интерес на туристите към него. Все пак, ако искате да пазарувате, Пуерто дел Росарио със сигурност ще ви се стори много приятно място. Сградите и улиците на Пуерто дел Росарио датират предимно от първата четвърт на 19-ти век – периодът, в който града става столица на острова. Най-старата част на града, където са разположени множество заведения и ресторанти, е около улица Примо де Майо /Primo de Mayo/ и Плаза де ла Паз /Plaza de la Paz/.

Бетанкурия:

Бетанкурия /Betancuría/ е определян от местните като най-красивото селце на острова. Разположено е в подножието на ниски планини, близо до западното крайбрежие на Фуертевентура. Това е и един от най-ранно заселените райони на самия остров. В местния „Музео де Бетанкурия“  археологическите и етноложки изложби са посветени на местното население гуанчес, които установили на това място една от най-ранните си общности. Самото селище Бетанкурия бива основано в сегашния си вид през 15-ти век, като някъде по това време започва работата и по местната катедрала Санта Мария. Първоначално оформена в готически-нормански стил, много малко е оцеляло от оригиналната структура. Норманското влияние се проявява и в самото име на селцето, взето от колонизатора Жан де Бетенкур, който след като не успял да превземе Тенерифе и Гран Канария, насочил своето внимание именно към околните острови. След завладяването на Ланзароте, неговите войски нахлуват и във Фуертевентура, където в крайна сметка основава Бетанкурия като ранна столица.

Фуертевентура

На снимката: Катедралата в Бетанкурия;

Ла Олива:

Недалеч на северозапад от Пуерто дел Росарио се намира малкото градче Ла Олива, което някога било важен военен център на острова. Най-известната местна забележителност е Каса де лос Коронелес /Casa de los Coroneles/, която оцелява през бурните години. Това имение е използвани от висшите военни служители, които пребивавала и управлявали острова чрез система от регионални енории, по подобие на феодалната система. Други интересни забележителности в Ла Олива включва църквата „Нуестра Сеньора де Канелария“ и музея „Ла Сила Центро Арте Каса Мане“, където са представени редица творби на съвременни художници от Канарските острови. Сред тях има творби на много уважавания Алберто Манрик

Фуертевентура

На снимката: Нуестра Сеньора де Канелария;

Фуертевентура

На снимката: Каса де лос Коронелес;

Коралехо и Ел Котийо:

Коралехо и Ел Котийо са разположени на северното крайбрежие на Фуертевентура. Представляват малки общности, които са известни със своите рибари и рибни ястия. Коралехо, който е по-голямото от двете населени места, представлява малко пристанище, което приема фериботи от Ланзароте, както и множество частни яхти и кораби. Освен добрата кухня, районът е известен като много добро място за гмуркане, поради което не се учудвайте, че ще видите немалко магазини за екипировка тук. Селцето се слави и със своя плаж „Плаяс де Коралехо“, който е изключителен като качество, но е сравнително пуст. Коралехо са известни с изключителното си качество и празнота. Развитието на туризма все още не е засегнало много северното крайбрежие на Фуертевентура.

Фуертевентура

На снимката: Коралехо;

Плажовете на Фуертевентура:

Както вече отбелязахме и по-горе, в близост до селцето Коралехо на северното крайбрежие на острова се намира спокойния и осеян с пясъчни дюни плаж „Плаяс де Коралехо“  /Playas de Corralejo/. Местните го наричат още „Grandes Playas“, или Големият плаж. Ако тръгнете на юг, ще забележите, че броят на туристите по плажовете започва да се увеличава и тълпите стават все по-големи. Playa Sotavento de Jandia се намира на източната страна на южния край на острова, като е доста посещаван, поради което тук има и голям избор от ресторанти и хотели. Ако продължите още по-надолу към южния край на острова в посока Моро дел Хабле, ще попаднете на местния малък, но красив плаж. Точно от другата страна пък се намира Playa de Barlovento de Jandia, който е сравнително незасегнат от туристите, защото не е толкова лесно достъпен. Бъдете внимателни с този плаж, защото водите му се определят от местните като доста коварни, особено по време на силен прилив.

Фуертевентура

На снимката: Един от красивите плажове на Фуертевентура;
Важно: Статията предоставя информация за остров Фуертевентура, Испания.  Тук ще намерите полезна информация за острова – история, какво да видите на него, как да стигнете до острова и как да се придвижвате из острова. Статията е последно обновявана от нашия екип на 23 Декември 2017г.

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Търсите хотел на остров Фуертевентура?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Фуертевентура

По-долу може да видите интерактивна карта относно остров Фуертевентура, Испания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на острова, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване по острова, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района на остров Фуертевентура: