Галерия Регионале дела Сицилия – град Палермо, Италия

Най-добрата и изискана колекция от средновековно изкуство на Сицилия е изложена в Галерия Регионале дела Сицилия /Galleria Regionale della Sicilia/. Галерията се помещава в сградата на Палацо Абателис, разположена на Виа Аллоро 4. Това е постройка, датираща от 15-ти век, която е запазила елементи от своя каталунско-готически и ренесансов произход.

Галерия Регионале дела Сицилия

На снимката: Палацо Абателис, където се помещава галерията;

В Галерия Регионале дела Сицилия може да видите редица прекрасни произведения на изкуството, дело на всички онези големи творци, чиито имена несъмнено ще срещнете при обиколката си из остров и при разглеждането на местните сицилиански забележителности. Има произведения на скулптора от 15-ти век Франческо Лаурана, чийто бял мраморен бюст на Елеонора д’Арагон представлява един предварително обмислен откъм детайли проект. Има отделна стая, която е посветена на произведения на творци от клана Гагини – тук са представени предимно статуи на Богородица, макар че Антонело Гагини е отговорен за един доста войнствен „Архангел Михаил“. Основният акцент на приземния етаж обаче си остава великолепна фреска от 15-ти век „Триумфът на смъртта“, дело на неизвестен (вероятно фламандски) художник. Смъртта е представена като скелет-стрелец, възседнал жребец, който стъпква телата на уцелените от стрелите. Конят се е насочил към група от самодоволни и богати граждани, очевидно незаинтересовани от неговото приближаване; междувременно, в лявата страна са представени болните и старите, който молят безнадеждно за милост.

Галерия Регионале дела СицилияНа снимката: „Триумф на смъртта“;

 

Галерия Регионале дела Сицилия

На снимката: Триптихът Малгавна;

Първият етаж на галерията, до който се достига по стъпала, е посветен на живописта. Тук има още три фрески, датиращи между 13-ти и 14-ти век, дело на сицилиански творци. Най-ранните творби от колекцията /също от 13-ти и 14-ти век/ са завладяващи и разкриват типични за византийското изкуство характеристики. Може да видите интересна мозайка от 14-ти век „Мадона и детето“. Сред произведенията тук обърнете внимание на редица творби на сицилианския художник от 15-ти век Антонело да Месина – три малки портрета на светците Григорий, Августин и Йероним, последвани от впечатляващо „Благовещение“. На последното Дева Мария е представена в спокойно изображение, ръцете и главата й са покрити, а дясната и ръка е леко повдигната в знак на признание към архангел Гавраил.

Галерия Регионале дела Сицилия

На снимката: Галерията отвътре;

Полезна информация за посещение на Галерия Регионале дела Сицилия:

Адрес:  Виа Аллоро 4, 90129 Палермо, Италия;

Телефон: +39 091 623 0011;

Работно време за посещение:

Вторник – петък, от 9.00 часа до 18.30 часа;

Събота, неделя и празнични дни, от 9.00 часа до 13.00 часа;

Затворено в понеделник;

Цени на входните билети:

Нормален билет – 8.00 Евро;

Намален билет – 4.00 Евро;

Първата неделя на всеки месец – вход свободен;
Важно: Статията предоставя информация за Галерия Регионале дела Сицилия в Палермо. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение и цени на входни билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 27 Април 2017г.

Търсите хотел в Палермо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Галерия Регионале дела Сицилия

По-долу може да видите интерактивна карта относно Галерия Регионале дела Сицилия в Палермо – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на галерията, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: