Галерията на Местрович – град Сплит, Хърватия

Считан за един от най-големите скулптури на 20-ти век, самият Иван Местрович проектира сградата на галерията на Местрович (Galerija Mestrovic), която е била и негов дом в началото на 30-те години на 20-ти век. Негови скулптури красят градината и интериора, а в част от сградата е запазена жилищната част от апартамента на художника.

Галерията на Местрович

На снимката: Галерията на Местрович;
Дори и не сте голям фен на Местрович, това все още е впечатляваща колекция, която си заслужава да се види. Някои от религиозните фигури имат значителен емоционален заряд и дълбочина (обърнете внимание на фигурата на измъченият Джоб от 1946г.), въпреки че той има и произведения, които може да се определят като по-лесни и прости- като неугледните Адам и Ева, например. Портрети на членове на неговото семейство в салона на приземния етаж са доста директни, особено честният и чувствен портрет „Моята майка”, датиращ от 1909г.

Галерията на Местрович

На снимката: В галерията, а и пред нея, ще видите множество скулптури на Местрович;

Недалеч от галерията и малко по-надолу по пътя се намира Кастелет – резиденция от 17-ти век, която е била собственост на семейството на Капогросо-Каванин и която е закупена от Местрович през 1932г., за да се създаде изложбена зала. Може да я посетите със същия билет. Местрович построил и малка църква тук, за да изложи църковни реликви.

 Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Setaliste Ivana Mestrovica 46, Сплит, Хърватия;

Телефон: +385 21 340 800;

Работно време:

В периода май-септември, от 9.00 часа до 19:00 часа /всички дни от седмицата/;

В периода октомври-април, от 9.00 часа до 16:00 часа /от понеделник до събота/ и от 10.00 часа до 15:00 часа /в неделя/;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 40.00 HRK;

Билет за деца и студенти – 20.00 HRK;

Семеен билет /за семейства с деца до 15 години/ – 60.00 HRK;

Как да стигнете до галерията:

-Чрез автобус /използвайте линии 7, 8, 12 или 21/;
Галерията на Местрович

Важно: Статията предоставя информация за галерията на Местрович в град Сплит, Хърватия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, полезна информация за работното време и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Сплит, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно галерията на Местрович  в град Сплит , Хърватия, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: