Галерията Виктор Емануил – град Милано, Италия

Галерията Виктор Емануил е престижна търговска галерия, разположена в центъра на Милано. Тя е най-старият мол в света. Конструкцията се състои от две стъклени аркади, които се пресичат в осмоъгълник и покриват улицата, която свързва площада на катедралата с площада на операта. Първият камък е положен от първия крал на обединена Италия – Виктор Емануил II,     чието име галерията носи. Строителството й продължава между 1865г. и 1877г. Архитектът на този амбициозен проект е роденият в Болоня Джузепе Менгони, който загива трагично, падайки от нейния покрив само няколко дни преди нейното откриване. Въпреки това обаче Менгони живял достатъчно, за да види как неговото творение жъне успех. Жителите на Милано, който първоначално не харесали галерията, защото заради нея била унищожена стара историческа част от града, скоро се влюбили в нея и тя се превърнала в тяхно предпочитано място за срещи.

Галерията Виктор Емануил

На снимката: Галерията Виктор Емануил;

Галерията има формата на латински кръст като по-дългата му част е 196 метра, а по-късата 105, 5 метра. Двата пешеходни участъка, покрити със стъкло и желязо, се пресичат под осмоъгълен площад. Той се намира точно под централния купол, висок 47 метра и широк 36 метра.

Галерията е построена във бурни за Италия политически времена. Нейният архитект искал да я превърне в символ на единството на нацията. Затова не е учудващо, че на осмоъгълния площад под купола са поставени 4 герба. Три от тях са гербовете на трите столици на кралство Италия – Рим, Торино и Флоренция, а четвъртият е този на Милано. Вълкът представя Рим, лилията – Флоренция, а бикът – Торино. Милано е изобразен с бял флаг с червен кръст. Вярва се, че ако човек стъпи с пета върху гениталиите на бика, изобразен на герба на Торино, и се завърти три пъти, това ще му донесе късмет. Трудно бихте могли да пропуснете мястото, тъй като то е вече силно изтъркано и издълбано. На фасадата под стъкления покрив са поставени статуи на италианци, проявили се в областта на изкуството и науката. Четири мозайки под купола пък изобразяват континентите –Европа, Азия, Африка и Америка.

Галерията Виктор Емануил

На снимката: бикът на Торино.

Днес в галерия има множество луксозни магазини и заведения. Интересно е, че именно тук се намира и един от малкото седемзвездни магазини в света – Town House Galleria. Една нощувка в този хотел варира между 1000 и 3000 евро и стаите се запазват с месеци по-рано.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Главният вход на галерията гледа към Пиаца Дуомо и катедралата на Милано, а задният вход- към площада пред театъра „Ла Скала“;Важно: Страницата предоставя полезна информация за галерията Виктор Емануил, една от забележителностите на италианския град Милано -историческа справка и адрес на галерията. Статията е последно обновена от нашия екип на 11 Юли 2018г.

Галерията Виктор Емануил

В случай че търсите хотел в Милано, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно галерията Виктор Емануил – Милано, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: