Гардоне Ривиера, езерото Гарда

Малкият курорт Гардоне Ривиера, отстоящ на 47 километра южно от Рива дел Гарда на западния бряг на езерото, разполага с две интересни забележителности. Един от най-известните в миналото италиански войници/поети Габриеле д’Анунцио днес е почетен в Гардоне, но не заради неговите стихове, а повече заради неговите приключения и разточителен начин на живот в Ил Виториале /телефон за контакт: +39 0365-296-511; www.vittoriale.it/ – имение, разположено на хълм над града, което днес е една от големите забележителности около езерото Гарда. Габриеле закупува имота /макар че се твърди, че Мусолини му го предоставя като начин за изразяване на симпатията си към него/ през 1921г., като живее тук до 1936г. Малките и на пръв поглед клаустрофобични стаи на красиво украсената иначе вила са пълни с антикварни предмети от живота на поета, включително и такива, свързани с дългата му връзка с актрисата Елеонора Дузе.

Гардоне Ривиера

На снимката: Общ изглед към Гардоне Ривиера;

В пределите на имота, където се намира вилата, и който се спуска по хълма към езерото под формата на красиви градини, може да видите и патрулната лодка, която е управлявана от д’Анунцио по време на Първата Световна Война, а така също и музей, в който са изложени неговия биплан и снимки. Тук се намира и неговата гробница. Входът за вилата е около 6.00 Евро за възрастни и 4.00 Евро за деца от 7 до 12 години, както и за възрастни хора над 60 години. Ако искате да посетите вилата с екскурзовод /обиколката трае около 25 минути/, трябва да заплатите допълнително. В периода април-септември, вилата е отворена от вторник до неделя, от 10.00 часа до 18.00 часа, а градините- от 8.30 часа до 20.00 часа. През другата част от годината вилата е отворена от вторник до петък, от 9.00 часа до 13.00 часа и от 14.00 часа до 17.00 часа, а през уикенда- до 17.30 часа. Градините са отворени всеки ден от 9.00 часа до 17.00 часа. Вилата също е домакин през юли и август на концерти и постановки. За повече информация: +39 0365-296-519; www.teatrodelvittoriale.it.

Гардоне Ривиера

На снимката: Монументалният комплекс „Ил Виториале“;

Ако от вилата тръгнете надолу по хълма по Виа Рома, ще излезете до ботаническата градина Хруска /телефон за контакт: +39 0336-410- 877. Мястото не е голямо, но е прекрасно- засадено е преди около 100 години от швейцарския натуралист Артуро Хруска /зъболекар, чиито клиенти включвали и доста европейски аристократи/. Повече от 2000 вида екзотични растения от цял свят продължават да процъфтяват в малкия микроклимат, оформен тук. Градината е отворена всеки ден от 9.00 часа до 19.00 часа, но само в периода между 15-ти март и 15-ти октомври. Входът за градината е около 6.00 Евро.

Гардоне Ривиера

На снимката: Амфитеатърът в Гардоне Ривиера;
Как да стигнете до Гардоне Ривиера:

Гардоне Ривиера е свързан с Рива дел Гарда и Сирмионе чрез добри и чести фериботни връзки. Ферибот има и от Лимоне сул Гарда. Има и хидрофол до някои /и от някои/ от населените места. До Гардоне може да стигнете и с автобус от Рива дел Гарда, като пътят е около часа и нещо. Ако сте в Сирмионе, за да стигнете до Гардоне Ривиера, ще трябва да се прехвърлите в Десенцано дел Гарда /има 6 дневни автобуса, а пътят е около час/. Иначе има връзки чрез автобус с Бреша /на всеки час/, а така също и няколко автобуса на ден от Милано, но пътят от там вече е около 3 часа.

Гардоне Ривиера

На снимката: Кулата на Гардоне Ривиера- отличителен знак на града, видим от езерото;

Туристически офис в Гардоне Ривиера:

Туристическият офис в Гардоне е разположен на Корсо Република 8 /телефон: +39 0365-20-347/. В периода от април до октомври, офисът работи вторник-събота от 9.00 часа до 12.30 часа и от 16.00 часа до 19.00 часа, а в неделя, от 9.00 часа до 12.30 часа. В периода ноември-март, офисът е отворен от понеделник от сряда и в петък, от 9.00 часа до 12.30 часа и от 15.00 часа до 18.00 часа, както и в четвъртък от 9.00 часа до 12.30 часа.

Гардоне Ривиера

На снимката: Крайбрежната алея на градчето е чудесно място за разходка;

Полезна информация за посещение на Гардоне Ривиера:

Адрес: Гардоне Ривиера, Лаго ди Гарда, Италия;

Провинция: Бреша;

Пощенски код: 25083;

Гардоне Ривиера

Важно: Статията предоставя информация за град Гардоне Ривиера, езерото Гарда, Италия. Тук ще намерите полезна информация за градчето, за неговото разположение, как да достигнете до Гардоне Ривиера, информация за забележителностите на града. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Май 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Гардоне Ривиера, езерото Гарда, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около града, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: