Генади и Прасониси – остров Родос, Гърция

Ако продължите на юг от град Линдос по протежението на източното крайбрежие на остров Родос, ще попаднете в част от острова, която не е чак толкова засегната от туристическите тълпи. Може би и поради тази причина намиращите се тук селища изглеждат по-изостанали в своето развитие, поне в сравнение с Линдос и Родос. Само на 2 километра южно от Линдос се намира доста популярният плаж Пефки /Pefki/. Ако този плаж ви се стори прекалено претъпкан все пак, то може да се насочите към плажа Глистра /Glystra/, намиращ се малко след това. Последният е чудесно място за плуване.

Генади и Прасониси

На снимката: Плаж на източното крайбрежие на Родос;

Покрай всички тези плажове, разположени в югоизточната част на остров Родос, вниманието ни се насочва към малкото селце Генади. Заспалото селце се състои от всичко на всичко една улица, по която ще намерите няколко кафенета, приятелски настроени местни жители и бели къщички, разположени само на няколкостотин метра от каменистия плаж. В Генади /Gennadi/ ще попаднете още на интересен пазар за плодове, чудесна пекарна и няколко добри таверни.

Разбира се, с оглед размерите на самото селце и неговото разположение, онова което може да се намери тук е и много спокойствие. Ако изберете Генади за своя „база“ за пребиваване на острова, то можем да ви препоръчаме да погледнете за опциите за настаняване в Effie’s Dreams Holidays Studios. Обградени от черница на цели 1000 години, тези шест студия (разположени само на 10 минути пеша от плажа) имат прекрасен изглед към морето. Отдолу има добре обновено кафене – Mouria – с разнообразни предложения за коктейли, вина и чудесна градина, където може да поседнете и да се отпуснете.

Почти непрекъснат плаж от камъчета и пясъчни дюни се простират от Генади до Плиммири, на 11 километра на юг. Малко преди Плиммири главният път се разклонява на място, където ще видите табела към селището Лахания. Това градче се намира само на 2 километра навътре от главния крайбрежен път. Ако решите да стигнете до тук, ще попаднете на едно старо селце с тесни улички и традиционните за гръцките острови къщички. Връщайки се отново на крайбрежния път и продължавайки на юг по него, ще преминете покрай безброй параклиси и накрая ще влезете в приятното селце Катавия. Тук туристите също не са много на брой. Именно от тук обаче един тесен път потегля на юг за 10 км и води към отдалечения нос Прасониси /Prasonisi/ – най-южната точка на острова. Носът е свързан през летните месеци с остров Родос посредством тесен пясъчен провлак, който обаче изчезва през зимата, когато водното ниво се покачва. Тук е точката, където Егейско море среща Средиземно море, създавайки идеални условия за кайтсърф и уиндсърф. Поради тази причина не трябва да се учудвате, че тук има доста места за отдаване под наем на екипировка за тези видове спортове. В тази част на острова има няколко малки хостела, които обаче работят само през летните месеци.

Генади и Прасониси

Генади и Прасониси

На снимките: Плажът при Прасониси;
Важно: Статията предоставя информация за градчетата по източното крайбрежие на остров Родос, Гърция, както и за нос Прасониси.  Тук ще намерите полезна информация за населени места на остров Родос и полезни съвети какво да видите при обиколката си по източното крайбрежие на острова. Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Януари 2018г.

Търсите хотел на остров Родос?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Генади и Прасониси

По-долу може да видите интерактивна карта относно нос Прасониси, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: