Гент – "Манхатънът" на Средновековието

Гент е център на провинция Източна Фландрия. Разположен само на 35 минути път с влак от Брюксел, той е предпочитано място за посещения през уикендите от жителите на Брюксел. Ако сте в Брюксел и имате свободно време и се чудите как да го оползотворите, посещение на Гент е един от чудесните варианти за това. Преминаващите през града реки Шелда и Лис придават допълнителен блясък на града. По подобие на Брюж, в централната част на Гент влизането и паркирането на автомобили е забранено. На много места обаче може да се наемат велосипеди, с които разглеждането на града става бързо и лесно. Градът е описан от канали, като предлаганите разходки с корабчета могат да ви предоставят и възможност за един друг поглед върху града.

ГентНа снимката: Част от Гент с типичните за града канали;

 

Най-добро време за посещение:

През летните месеци, когато най-добре може да се усети уникалната средновековна атмосфера на града.

Транспорт:

По подобие на повечето белгийски градове, центърът на Гент е само пешеходна зона. В случай, че идвате с кола, следвайте сините табели „P”, които ще ви отведат до някой от паркингите. Градът предлага девет големи паркинга с над 4000 паркинг места. Тарифата е 1.50 Евро/на час до 10 Евро за десет часа престой. Оттам достъпът до центъра на града е лесен. Може да се разходите пеша по улиците на града или да си наемете колело. В случай, че си наемете колело, бъдете доста внимателни, когато го оставяте някъде дори и за минута- кражбите на тези колела са доста често явление. Цените за наем на колела варират в зависимост от продължителността на наема и вида на колелото, което сте наели.
Градският транспорт в града е много добре организиран, като използвайки автобуси и трамваи може да стигнете до всяко място на града през целия ден. Билетът за използването на автобус или трамвай в Гент варира между 1,20 Евро и 2 Евро в зависимост дали си купувате билета в самото превозно средство или предварително /по-високата цена е, когато закупуването става от кондуктор в превозното средство/. Билетът има валидност 1 час. В случай, че ще ползвате градски транспорт повече пъти в рамките на деня е добре да си закупите дневна карта, която струва около 6 Евро /5 Евро при предварителна покупка/, като с нея може да пътувате неограничено през целия ден.

Хотели:

Гент предлага голямо разнообразие от избор на места за отсядане- от хотели с 4 или 5 звезди до къмпинги.

Гент

На снимката: Великолепно доказателство за красотата на града вечер;

Търсите хотел в Гент?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Заведения:

Разнообразието по отношение на заведенията също е доста голямо. Има множество кафетерии и ресторанти, където може да прекарате приятно част от свободното си време. Гент се слави освен това и като рай за вегетарианците, като не са малко заведенията, които предлагат изцяло вегетарианско меню. В заведенията ще може да се насладите и на специалитети, които са типични за този край- бирата Груут, която се прави с различни подправки вместо с традиционния хмел, а също и така наречените кубердони, представляващи сладки с вкус на малина /наричат ги още „малки нослета“/.

Знаете ли, че:

Пекарите в Гент приготвят кифли, наричани „мастле“, които уж предпазвали от бяс?

По-долу може да видите списък с основни забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещение на този обект:

1/ Катедралата „Свети Баво“;

2/ Замъкът Гравенстеен;

3/ Кулата Белфрай;

4/ Градският музей на Гент;

5/ Граслей и Коренлей;

6/ Църквата „Свети Михаил“ ;

Допълнителна информация за Гент може да откриете на официалния сайт на града:  https://www.visitgent.be

Гент

Важно: Страницата предоставя полезна информация за белгийския град Гент-историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителностите на Гент. Статията е последно обновена от нашия екип на 28 Май 2018г.

Търсите хотел в Гент?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Гент, Белгия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: