Гимараеш – родното място на португалската нация

Гимараеш е град в северна Португалия, част от провинция Миньо. Градът е играл важно историческа роля още от своето основаване, като тази „традиция” продължава и по отношение на възникването на независимата португалска държава. Макар и малък от гледна точка на своя брой жители /около 55 000 души/, Гимараеш заема съществено място в историята на португалската държава и църква. Градът е част от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство- постижение, дължащо се на забележителните архитектурни паметници, които може да видите тук.

Гимараеш

На снимката: „Праса да Оливейра“ и част от стария град на Гимараеш, намиращ се под закрилата на ЮНЕСКО;

Гимараеш отстои на не повече от 50 км. от втория по големина португалски град Порто и в близост до друга архитектурно португалско бижу-Брага. На много места ще видите да наричат Гимараеш „родното място на португалската държава”, защото на практика нацията е създадена тук през 12-ти век, когато Афонсу Енрикеш – наследник на графство Портукале, успява да прогони маврите от тези земи и се провъзгласява за крал. През 1139г. предвожданите от него войски успяват да сразят маврите в битката при Урике. Последват нови победи, в резултат на които нови земи са присъединени под неговата власт, вкл. и Лисабон. Крал Афонсу избира за своя кралска резиденция разположеният на хълм над града замък, който може да се посети и днес. Замъкът бил построен през 10-ти век с цел да пази манастира „Носа сеньора да Оливейра”, но бързо неговото предназначение било променено.

Гимараеш

На снимката: Замъкът на Гимараеш;

Ако решите да посетите Гимараеш, несъмнено вашето внимание ще трябва да се съсредоточи върху стария град. Старият град на Гимараеш се простира между търговския площад „Ларго ду Тоурал” на юг и парка на хълма със замъка и двореца на север. Централната част на Гимараеш се слави със спокойните си пешеходни зони, което ще ви позволи да се насладите истински на всички забележителности без да се притеснявате от трафика. Препоръчваме ви да започнете вашата обиколка от площад „Ларго да Оливейра” или площад „Сантяго”, който се намира в съседство. Всъщност двата площада са свързани по между си с привлекателна пешеходна аркада, над която се намират старите помещения на Градския съвет на Гимараеш, които в момента се използват от Музея на примитивните съвременни изкуства. Последният предлага доста интересни експозиции и заслужава да бъде включен в списъка с обекти за посещаване. В близост до музея се намира стара сграда, представляваща странноприемница. Това е един от най-известните ресторанти в града, където може да опитате традиционни ястия. Хубавата обстановка се допълва и от уникалното обзавеждане, включващо старинни мебели, гравюри, скърцащи дървени подове. Площадът „Ларго да Оливейра” е привлекателен център в по-късните часове за местните жители, които изпълват до дупка местата в заведенията наоколо. Освен това в непосредствена близост се намира църквата на манастира „Носа Сеньора да Оливейра”, която също заслужава вашето внимание. За съжаление тя е претърпяла доста промени през вековете, а от самия манастир са оцелели много малка част от сградите. Все пак тези, които все още съществуват, са превърнати в дом на друг известен местен музей- Музеят „Алберто Сампайо”. Музеят се слави с богатите колекции от църковни съкровища, скулптури от средновековни гробници, както и множество сребърни изделия. Освен самите експозиции, обърнете внимание и на сградите на бившия манастир, които също са впечатляващи.

Гимараеш

На снимката: Дворецът на херцозите на Браганса;

Несъмнено когато говорим за забележителностите на Гимараеш, няма как да отминем Дворецът на херцозите на Браганса. Самият дворец е разположен в рамките на неголям парк, като е претърпял съществена реконструкция през 20-ти век. В резултат на същата, дворецът е възстановен до оригиналния си вид- този, който е имал през 15-ти век. Дворецът впечатлява с красив и богат интериор, който свидетелства за кралския лукс- порцелан, персийски килими, гоблени от Обюсон, красиво инкрустирани шкафове и много други. Точно пред двореца може да се види и статуята на първия португалски крал – Афонсу Енрикеш. Точно над двореца е разположен малък хълм, където се намира параклисът „Сан Мигел до Кащело”, за който се предполага, че е мястото, където е покръстен самият Афонсу. Най-отгоре на този хълм се издига и замъкът на Гимараеш, построен през 10-ти век да пази манастира. Той също е възстановен напълно след реновация и е достъпен за посещение. Препоръчваме ви да се изкачите до върха на централната кула и да се насладите на прекрасни гледки към града и цялата околност.

Търсите хотел в Гимараеш?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Ако решите да посетите Гимараеш и ако разполагате със собствен транспорт, то може да отделите време и да се разходите до келтиберското селище Ситаня де Бритейруш. Макар и някои от най-ценните находки от това селище да са изложени в археологическия музей в Гимараеш, тук може да видите стъпаловидно разположените отбранителни ограждения около 150 постройки, част от които реновирани. Същите датират от преди 2000 години и ще ви върнат дълбоко назад във времето.

Гимараеш

На снимката: Малка част от постройките в Ситаня де Бритейруш;

Най-добро време за посещение:

Гимараеш се радва на средиземноморски климат. Лятото в града е по-горещо, което се дължи на факта, че той е разположен във вътрешността на страната и далече от океана, а самият град е заобиколен от хълмове. През лятото температурите са доста високи, като времето е сухо и малко влажно, докато през зимата тук падат доста дъждове и като цяло не е много приятно да посетите града именно през тези месеци, защото дъждовете са съпътствани и от ниски температури. Средната температура в Гимараеш е около 14 градуса.

Транспорт:

Гимараеш е малък град и повечето от неговите забележителности са съсредоточени в градския център. Същите могат лесно да бъдат достигнати и разгледани пеша, поради което при разглеждането на основните забележителности на града няма да ви е нужна кола или друг вид транспорт. Дори замъкът на Гимараеш и дворецът на херцозите от Браганса, които отстоят малко по-встрани от центъра, също са достъпни пеша. Ако пристигате в Гимараеш с кола, намерете някъде място за паркиране и се разходете пеша. Улиците в стария град са доста тесни и преминаването е трудно.

Търсите хотел в Гимараеш?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Ако все пак чувствате необходимост от използването на градски транспорт, имайте в предвид, че публичният транспорт в Гимараеш не е от най-разнообразните. Тук няма метро или трамваи и основният вид транспорт е автобусният. Градските автобусни линии в Гимараеш са малко на брой- не повече от 20-25. По-голямата част от тях функционират всеки ден между 6.45 часа сутрин и 20.00 часа вечер, като отделно от това има и няколко нощни линии, функциониращи между 20.00 часа вечер и 23.00 часа. За повече информация относно маршрута на отделните линии, тяхното разписание, както и тарифата за използването на автобусния транспорт, препоръчваме ви да посетите сайта на местния превозвач: www.tug.com.pt.

Гимараеш

На снимката: Гледка към Гимараеш от последната станция на кабинковия лифт;

Интересна и доста привлекателна опция, позволяваща малко по-различно преживяване, е опцията да използвате лифта до хълма Пеня. Пеня се намира на няколко километра от централната градска част и се извисява на около 400 метра над града. Самата линия на лифта е с дължина близо 2 км. и се обслужва на всеки половин час. Цената на двупосочен билет е около 4.00 Евро.

Храна и напитки:

Повечето ресторанти в Гимараеш сервират типичната за северна Португалия кухня. На първо място това означава, че порциите са обилни и гладни няма да останете. Опитайте традиционната супа „Caldo Verde”, пълнените наденички „Alheiras” или традиционната треска, сервирана доста осолена. Ако се чудите къде да обядвате, доста добри опции се предлагат от всяко кафене, където освен многообразие от сандвичи, може да опитате и различни сладки и солени сладкиши. Особено популярен сладките хлебчета „lanches”, които се пълнят традиционно с шунка или сирене. Последните се сервират както топли, така и студени.

Гимараеш

На снимката: Традиционните пълнени наденички „Alheiras“;

Ако решите да посетите някои от местните ресторанти, трябва да имате в предвид някои много интересни особености. Първата от тях е, че през зимата повечето местни ресторанти затварят към 18.00 часа. Има и такива, които работят и след този час, но техният брой не е голям. Освен това трябва да имате в предвид, че ако седнете в местен ресторант, дори и преди да сте поръчали каквото и да е било, вие ще получите малко блюдо с хляб и маслинова паста. Това блюдо не е скъпо и служи като разядка.

Знаете ли, че:

Гимараеш е избран за Европейска столица на културата за 2012г?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Замъкът на Гимараеш;

2/ Дворецът на херцозите на Браганса;

3/ Параклисът „Сан Мигел до Кащело”;

4/ Манастир „Носа Сеньора да Оливейра”;

5/ Музей на примитивните съвременни изкуства;

6/ Музей „Алберто Сампайо”;

7/ Връх „Пеня”;

8/ Келтиберско селище „Ситаня де Бритейруш”;

Допълнителна информация за град Гимараеш може да откриете на официалния сайт на града: www.guimaraesturismo.com.Важно: Страницата предоставя полезна информация за португалския град Гимараеш – историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, заведения и пазаруване в Гимараеш, забележителностите на Гимараеш. Статията е последно обновена от нашия екип на 27 Юли 2018г.

Гимараеш

В случай че търсите хотел в Гимараеш, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно португалския град Гимараеш, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: