Гладстон Ленд – град Единбург, Шотландия

Тази реставрирана и датираща от 17-ти век къща на търговец Гладстон Ленд осигурява поглед към живота в типична за Стария град на Единбург къща преди пренаселеността да накара богатите жители на града на напусната Стария град и да се преместят в новите части.

Гладстон Ленд

На снимката: Типичните за Единбург тесни и високи сгради – „лендс“;

„Лендс”, както били известни в миналото, са високи и тесни сгради, изграждани върху тесни пространства земя. Шестетажната Гладстон Ленд е кръстена на Томас Гладстан – търговецът, който е построил сградата през 1617г.

Гладстон Ленд

На снимката: Рисуваната стая в Гладстон Ленд;

Къщата все още има оригинални аркадни навеси на фасадата към улицата, както и боядисан таван. Въпреки, че къщата е екстравагантно обзаведена, тук може да видите предмети като дървени шушони, които трябвало да се носят по мръсните улици на Единбург и които трябвало да напомнят за някои особености от живота на Стария град. Ракла в красивата Рисувана стая се счита, че е подарена от холандски капитан на кораб на шотландски търговец, който спасил живота му след корабокрушение. Подобна къща като Гладстон Ленд, но известна под името Мароко Ленд, може да се види също наблизо.

Гладстон Ленд

На снимката: Друга стая от къщата;

Полезна информация тази забележителност:

Адрес: 477b Lawnmarket (Royal Mile), Единбург, Шотландия;

Телефон: +44 131 226 5856;

Как да стигнете до Гладстон Ленд:

-Пеша /Не е далеч от туристическия център на Единбург/;

-Чрез автобус /редовни автобусни линии N23, 27, 41, 42, 45 и 67- всички те достигнат до пазарния площад и моста Джордж IV, които са близо до атракцията/;

Работно време на Гладстон Ленд:

Посещението в забележителността става чрез официални турове, за които трябва да се запишете предварително;

Цена на входните билети:

Билет за възрастни – 10.00 Британски лири;

Семеен билет – 28.00 Британски лири;

Намален билет – 8.00 Британски лири;

Билет за дете – 5.00 Британски лири;

 Важно:

Членове на Националния тръст на Шотландия влизат безплатно;

Последно влизане се допуска 30 минути преди часа за затваряне;
Гладстон Ленд

Важно: Статията предоставя информация за Гладстон Ленд в град Единбург. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до Гладстон Ленд, информация за работното време за посещения и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 08 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Единбург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Гладстон Ленд в град Единбург, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около Гладстон Ленд, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до забележителността: