Глазгоу – град на контрасти

Глазгоу показва дързост във всичко- като се започне от външния вид на новите му сгради, в лицето на облицованите с титан постройки /каквито има на места в града/ и кулата на новия научен център, за да се стигне до магазините с дизайнерски дрехи магазини, та чак до остроумието на местните хора. До 1970г. градът се е намирал в дупка по отношение на своето развитие, превърнал се в място с избледняваща индустриална история и без каквато и да е идея за развитие, но през последните 30-40 години нещата започнаха значително да се променят. Центърът на Глазгоу, разположен на северния бряг на река Клайд, е заето от древни времена. Римляните са се били настанили по тези земи още преди около 2000 години, а от 6-ти век тези места са били дом на религиозна общност. Историческите данни говорят за нарастващото значение на Глазгоу като търговски град след 12-ти век. Исторически сгради като Provand’s Lordship, красива къща от 15-ти век, напомнят на посетителите за корените на Глазгоу преди индустриалните времена. Все пак трябва да се отбележи, че Глазгоу дължи много на богатството на Британската империя и индустриалната революция.

Глазгоу

На снимката: По-общ поглед към Глазгоу при здрачаване;

През 18-ти век градът внася ром, захар и тютюн от колониите, а през 19-ти век Глазгоу преоткрива себе си като производствен център на памук. По това време градът започва да заема позиции и като център на корабостроенето и тежкото машиностроене, привличайки по този начин много хора от по-бедните райони на Шотландия и островите, а дори и от Ирландия.  Между 1780г. и 1880г. населението на града нараства от около 40 000 до над 500 000.

Глазгоу

На снимката: Градският съвет и Джордж скуеър;

Границите на града се разширяват и независимо от трудностите между двете световни войни, Глазгоу се вкопчва в статуса си на индустриален гигант до 1970г., когато традиционните производства в града вече не са толкова необходими. Макар че това е много лош момент, градът все пак се съживява и се завръща на голямата сцена като европейски град на културата през 1990 г., а през 1999г. печели и наградата за архитектура сред градовете в Обединеното кралство. В резултат на мащабен проект за над 500 млн. пристанището на Глазгоу претърпява значителна реновация- възстановени са работилници, а вече се използва повече и за търговски и жилищни цели, а така също и за отдих.

Глазгоу

На снимката: Университетът на Глазгоу – един от най-старите в Обединеното кралство;

Центърът на Глазгоу представлява мрежа от улици, насочени в посока изток-запад и от север на юг до северния бряг на река Клайд. Тази малка площ включва основните железопътни гари, главните търговски обекти, а на площад Джордж /George Square/ се намира туристическият информационен център. Извън центъра на града, Байърс Роуд /Byres Road/ на запад от Келвингроув Парк е фокусът на район, известен като „Уест Енд” – тук има множество барове и ресторанти, а и университетът на града не е далеч. В парк Полок /Pollok Country Park/, разположен в югозападната част на града, може да видите известната колекция Бърел /Burrell Collection/.

Глазгоу

На снимката: Художествена галерия и музей Келвингроув;

Основните историческите сгради на Глазгоу, които заслужават посещение, са катедралата и некрополът на Глазгоу, Джордж Скуеър и къщата Полок. Има множество други музеи и галерии, като особено внимание заслужава Музеят на религиозния живот и изкуство Св. Мънго, Провандс Лордшип и Народният дворец. Не пропускайте и местния център по гайдарство.

Всички тези забележителности са разположени на близко разстояние една от друга и са концентрирани основно около катедралата, Джордж Стрий и Касъл Стрийт.

Глазгоу

На снимката: Катедралата на Глазгоу отвътре;

Най-добро време за вашето посещение:

Повечето посетители идват в Глазгоу между май и август, когато може да се порадвате на хубавото време, дълги часове на дневна светлина, както и да усетите тръпката от музикални събития от световна класа, какъвто например е международният джаз фестивал в Глазгоу.

През повечето седмици на годината, но най-вече през лятото, Шотландия е домакин на различни фестивали. Глазгоу не остава настрана от тази тенденция. През март тук се провежда международния фестивал на комедията. Представят се комедийни постановки от цял свят и много туристи посещават града през втората половина на март именно заради този фестивал. През април Глазгоу е домакин на панаир на изкуствата. Търговски изложби се представят в различни галерии из града.

Глазгоу

На снимката: Световното първенство по гайдарство е една от големите атракции през лятото;

В средата на август друго събитие се провежда друго събитие, което вдъхновява посетителите да идват в Глазгоу. Това е Световното първенство по гайдарство, на което майсторите на този инструмент показват това традиционно шотландско музикалното изкуство.

По отношение на валежите, трудно може да се каже кога в Глазлоу вали повече или по-малко. Валежите и тук, както и в Единбург, са поделени по равно през месеците от годината. Що се отнася до температури, месеците юли и август са най-топлите. Температурите тогава достигат 20 градуса средно. Летните месеци са обаче и най-натоварените в Глазгоу от гледна точка на тълпи туристи, които може да срещнете из различните забележителности на града.

Транспорт:

Глазгоу е основното летище на Шотландия. Четирите други международни летища са Престуик, Абърдийн, Инвърнес и Шетланд. Еър Франс, БМИ, КЛМ Великобритания предлагат директни полети от континентална Европа. Глазгоу и Единбург са най-често обслужваните летища, с преки и непреки полети до много от основните европейски дестинации, включително Париж, Дъблин и Брюксел. Редица трансатлантически авиокомпании предлагат директни линии до летището на Глазгоу, включително British Airways, American Airlines, Continental Airlines и Air Canada. Полети до Глазгоу са на разположение от далечни дестинации като Северна Африка, Южна Африка, Австралия и Далечния Изток. Те се насочват през някоя европейска столица, най-често Брюксел или Амстердам. Икономичен вариант може да бъде да летите до Лондон и да вземете евтин вътрешен полет на север. Летището в Глазгоу предлага модерни съоръжения, включително банкови салони, магазини, кафенета, хотели и ресторанти.

Летището на Глазгоу има сравнително нов терминал за международни полети. Полети от Шотландия до други британски дестинации се осъществяват от всички основни международни летища на страната. British Airways предлага експресни услуги на летищата Хийтроу и Гетуик в Лондон. ИТМ също има директни полети до Хийтроу. Авиокомпаниите Ryanair и KLM UK работят между Шотландия и летищата на Лутън и Станстед. Има и директни полети до други големи градове във Великобритания, включително Манчестър, Нюкасъл на Тайн, Лийдс, Бирмингам, Белфаст и Кардиф, и до някои от по-малките като Бристол и Саутхемптън, но относително високата цена на тези полети понякога надвишават спестеното време.

Глазгоу

На снимката: Глазгоу разполага с модерно летище, обслужващо разнообразни дестинации по света;

Шотландия има приватизирана железопътна мрежа, ScotRail, която обхваща по-голямата част на страната и като цяло е ефективна и надеждна. На всеки четвърт час има влакове, свързващи Единбург и Глазгоу, като линиите обслужват по-голяма част от шотландските дестинации и достигат до повечето части на Англия. Продължителността на пътуването до Лондон от Глазгоу е малко над пет часа. Шотландия също има добри междуселищни автобусни услуги, които по принцип са по-евтини от влаковете, но и пътуванията са по-бавни. Железопътните и автобусните услуги през уикенда са доста популярни, защото местните пътуват, така че си резервирайте билети навреме. Съществуват няколко вида билети за влаковете в Шотландия. За повече информация относно цените на билетите и разписания на ScotRail, моля посетете www.scotrail.co.uk. Ако възнамерявате да използвате редовно влакове, включително и влакове до Глазгоу, ще бъде добра идея да си закупите Rail Pass, който ви позволява да пътувате по-евтино. Пенсионери и студенти също използват намалени цени на билетите, ако закупят специални билети за  пътуване.

Глазгоу

На снимката: Макар Глазгоу да се обслужва вече от модерни трамваи, старите двуетажни трамваи са били интересна гледка и днес може да се видят в местния транспортен музей;

Въпреки че пътуването с автобус е евтино, в сравнение с други видове транспорт, то не е най-удобният начин за пътуване из Шотландия и достигане до Глазгоу. Ако имате много свободно време, обаче, и искате да спрете на различни места по маршрута към вашата дестинации, то тогава автобусният транспорт може да ви бъде удобен. Билетът обикновено обхваща всички части на пътуването, включително ферибота или тунела под Ламанша. Най-големите автобусни фирми в Шотландия са шотландските Citylink, Stagecoach и National Express, които предлагат услуги между най-големите градове в Шотландия, както и такива до останалата част на Великобритания.

Ако пътувате до Шотландия от континентална Европа пеша, с кола, автобус или влак, ще трябва да преминете през Ламанша или Северно море с ферибот или тунела под Ламанша. Фериботните услуги се осъществяват между няколко пристанища на континента и Шотландия и Англия, а тунелът под Ламанша осигурява денонощна железопътна връзка от Франция и Белгия. Пътуването с ферибот ще ви позволи една приятна и икономична разходка из красивите острови, разположени край бреговете на Шотландия. Единствената фериботна връзка на Шотландия с Европа се осигурява от Superfast Ferries. Тази услуга свързва Rosyth, на противоположната страна на устието на река Форт срещу Единбург, с Зеебрюге в Белгия. Плаването трае около 17 часа и 30 минути. Достигнали чрез ферибота до Единбург, ще трябва да се придвижите до Глазгоу, като разстоянието между двата града не е голямо, а пътната мрежа на Шотландия е в добро състояние.

В Шотландия и останалата част от Обединеното кралство, шофирането е от лявата страна на пътя, а разстоянията се измерват и са обозначени със знаци в мили. Достигане до Глазгоу с кола е възможно благодарение на съществуващата добра пътна мрежа, но посещаването на най-големият град в Шотландия с кола не е препоръчително поради тежкия трафик и липсата на места за паркиране. Паркирането по улиците на Глазгоу е платено. Ще трябва да си вземете билет за паркиране от специални машини и да го поставите на таблото на вашата кола. Най-добре е да избегнете шофирането в Глазгоу, още повече че достъпът до центъра на града е ограничен на места, а забележителностите лесно може да се стигнат и пеша.

След като стигнете до Глазгоу, можете лесно да стигнете до всяка една местна атракция пеша. Основните забележителности на този шотландски град са разположени в центъра и могат лесно да бъдат достигнати без необходимост от използване на някакъв вид транспорт. Ако имате нужда от транспорт в границите на Глазгоу, тогава ние можем да ви посъветваме да се разчитате на такси или градски транспорт. Градският транспорт в Глазгоу включва автобуси и метро. Линиите на метрото в Глазгоу са две. Има 10 спирки на метрото. Метрото в Глазгоу включва две линии- вътрешна и външна линии, които се движат в противоположни посоки. Метрото свързва Уест Енд /West End/ и центъра на града. Единичният билет за пътуване за възрастни струва 1.40 Британски лири, а билет за цял ден е на цена от 2.70 Британски лири. Можете също така да си вземете билет за 7 дни, месечна карта, карта за половин година или за цяла година. Детските билети са на 50% от цената на билетите за възрастни. Линиите на метрото работят от 6.30 сутринта до 23:30 часа /през делничните дни и събота/ и от 10.00 часа до около 18:00 /в неделя/. Повече информация за метрото на Глазгоу може да се намери тук.

Автобусните линии, оперирани най-често от First Glasgow, са много редовни. Можете да си купите билети, когато се качите в автобуса или на автобусните спирки. Автобусни билети струват между 1,20 и 1,95 Британски лири, в зависимост от вашата дестинация. Дневен билет струва 4,10 Британски лири. Автобусните линии в Глазгоу работят /или поне част от тях/ до 01.00 часа сутринта, а след това градът се обслужва от нощни автобуси. Повече информация за местните автогарите и разписанията на автобусите може да намерите тук:

Такситата в Глазгоу са черни на цвят. Можете да намерите такси на специални пиаци из града или на летището на Глазгоу. Ако сте на летището и желаете да си вземете такси, отидете в залата за пристигащи, където има специално бюро за обслужване на такситата. Можете също така да намерите такси най-често на централната гара на Глазгоу, Куин Стрийт и на автогара Бюканън.

Храни и напитки:

Кухнята в Глазгоу е изключително богата – можете да намерите в местен ресторант разнообразни варианти за избор на морски дарове и миди, ненадминати предложения от дивечово месо, от говеждо месо, шотландски плодове и зеленчуци и всепризнатите сирена. Що се отнася до традиционните ястия, ние може да ви посъветваме да се опитате „Хагис“ /Haggis/ и „Кълън скинк“ /Cullen skink/. „Хагис“ е вид пудинг- основните съставки включват млени карантии от овца, прасе или крава, смесени с лук, овесени ядки и подправки. „Кълън Скинк” е традиционна шотландска супа. Тя се приготвя от пушена треска, картофи и лук. Автентичното ястие се прави с „finnan haddie” /вид риба/.

Глазгоу

На снимката: Традиционната супа „cullen skink“;

Глазгоу е хубаво място да прекарате няколко часа, наслаждавайки се на следобеден чай или местни коктейли и напитки. Има изобилие от красиви места из целия град, където можете да намерите чудесни предложения за чай. Освен ароматен чай, можете да опитате тук и различни видове джин и уиски. В края на октомври 2014 г., Глазгоу Дистилъри Компани /Glasgow Distillery Company/ произвежда “Makar Glasgow Gin”- първата марка местен джин.

Глазгоу

На снимката: В Глазгоу ще откриете разнообразие от джинове и уиски, но опитайте джина „Макар“;

Ако установите, че е твърде рано за джин и уиски, винаги можете да опитате местните бири. В пивоварната „Drygate” може дори да гледате пивоварния процес, като опитате една от предлаганите 24 различни марки бири или дори да приготвите ваша собствена. За да разгледате списък на местни бюджетни ресторанти и кафенета, посетете следния уеб сайт.

Знаете ли, че:

В Градския съвет /City Chambers/ на Глазгоу има повече мрамор, отколкото в цяла Ватикана?

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Галерия за модерно изкуство;

2/ Джордж скуеър /George Square/;

3/ Провандс Лордшип /Provand’s Lordship/;

4/ Музей нa религиозния живот и изкуството Св. Мънго;

5/ Катедралата на Глазгоу;

6/ Център по гайдарство;

7/ Чаени стаи „Уилоу” /Willow Tea Rooms/;

8/ Училище по изкуствата на Глазгоу;

9/ Тенемънт Хаус /Tenement House/;

10/ Художествена галерия и музей Келвингроув;

11/ Художествена галерия „Hunterian”;

12/ Ботанически градини;

13/ Народният дворец;

14/ Къщата „Полок”;

15/ Колекцията на Бърел;

Допълнителна информация за Глазгоу може да бъде намерена на следния официален туристически сайт: www.visitscotland.com.
Глазгоу

Важно: Статията предоставя информация за най-големият град на Шотландия- град Глазгоу. Тук ще намерите исторически данни за града, информация за местоположението на Глазгоу, как да стигнете до града, информация за градския транспорт в града, заведения за хранене и традиционни напитки и храни, както и информация за забележителностите на Глазгоу. Статията е последно обновявана от нашия екип на 07 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Глазгоу, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта на Глазгоу, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на този шотландски град, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване през Глазгоу, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в града и околността: