Големият театър – град Бордо, Франция

В края на 18-ти век Бордо се развивал стремглаво нагоре в икономическо отношение, най-вече благодарение на търговията с колониите и търговията с вино. Херцог Ришельо, управител на Гиен, решил да даде на града опера, която да кореспондира с  нарастващото значение на града. Той поискал от архитекта Виктор Луис да се заеме с проекта по изграждането на опера в Бордо. Строителният процес започнал през 1773г., като на строителите отнело седем години да завършат сградата. Големият театър бил открит през април 1780г.

Големият театър

На снимката: Сградата на операта отвън, където могат да се видят коринтските колони и 12-те статуи отгоре;

Сградата е построена в неокласически стил и има впечатляващи размери- 88 метра дължина и 47 метра ширина. Операта може да побере над 1000 зрители. От самото начало операта била определена като храм на изкуството и светлината. Особено красива е нейната фасада. Тук може да се видят 12 колони в коринтски стил, които поддържат актаблеман. Върху същия са разположени 12 статуи, посветени на деветте музи и на три богини – Юнона, Венера и Минерва.

Големият театър

На снимката: Красивата концертна зала е богато декорирана;

Концертната зала на театъра е дело на Шарл Бурге. Построена е между 1865г. и 1870г. Тя разполага с богато декорирана ламперия красиви тавани, съставени от рисувани платна, разпростиращи се на площ от над 1800 кв.м. Големият театър е бил за последно реставриран през 1990г-1991г., като се възстановява оригиналната декорация и най-вече цветовите нюанси с преобладаващ син и златист цвят. Интересен факт относно големия театър е, че през 1871г. за кратко той е служил като парламент на Франция.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Place de la Comedie, 33000 Бордо, Франция;

Телефон: +33 5 5600 8595;

Повече информация за посещение на големия театър, както и за провежданите в него събития може да откриете на официалния сайт на театъра тук.Големият театър

Важно: Страницата разглежда подробно информация за Големия театър, една от забележителностите на френския град Бордо – историческа информация и адрес на забележителността, както и информация за събития в театъра. Статията е последно обновена от нашия екип на 04 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел в Бордо, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Големия театър в Бордо, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: