Горната крепост – град Вилнюс, Литва

Обраслият с дървета хълм непосредствено зад Долния замък първоначално е бил доминиран от Горния замък или Горната крепост  (Aukštutinės pilis). Горният замък е бил изграден през 10-ти век от дърво, но е бил подсилен през следващите векове с камък от Гедиминас и неговите наследници. До Горния замък може да стигнете за 10 минути пеша, като тръгнете от парка зад катедралата, но също така и ако използвате зъбчатата железница (keltuvas; вт-нд 10.00 часа до 18.00 часа ), който върви нагоре и надолу, тръгвайки зад изложбата Праисторическа Литва.

Горната крепост

Единствената част от Горния замък /крепост/, която е останала, и която е една от най-известните забележителности на града, е кулата на Гедиминас кула (Gedimino bokštas), представляваща осмоъгълна конструкция от червена тухла. Много малко от оригиналната каменна зидария е останала от времето на Гедиминас, тъй като кулата е вила реконструирана през деветнадесети век. Може да получите представа за това какво е представлявал Горният замък през Средновековието чрез разглеждане на впечатляващ набор от умалени модели в музея на Горния замък. От върха ще може да се насладите и на чудесна панорама към Стария град на Вилнюс.

Горната крепост

На снимката: Кулата на Гедиминас;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Arsenalo г. 5, LT-01143 Вилнюс, Литва;

Телефон: + 370 5 261 74 53;

Работно време:

Април- Септември, всеки ден от 10.00 часа до 21.00 часа;

Октомври- Март, всеки ден от 10.00 часа до 18.00 часа;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 5.00 Евро;

Билет за пенсионери, студенти и ученици – 2.50 Евро;Важно: Статията предоставя информация за Горната крепост  – Вилнюс, Литва. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на билети и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 9 Март 2017г.

Търсите хотел във Вилнюс?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Горната крепост

По-долу може да видите интерактивна карта относно Горната крепост – Вилнюс, Литва, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: