Град Линдос – остров Родос, Гърция

Линдос е вторият по значимост град на остров Родос, като има население от не повече от 4 000 души. Независимо от малките му размери, има голяма вероятност още първият ви поглед към древния и красив град да спре дъха ви – над град се извисява местния Акропол /Акрополът на Линдос/, а отдолу се белеят традиционните за гръцките острови бели къщички, които се спускат към красивия залив. Влизайки в самия град, ще се озовете в магически лабиринт от тесни улички, изпълнени с богато украсени къщи, изглеждащи доста привлекателно за любителите на кухнята таверни, множество кафенета и барове. Ако се разходите до Акропола на Линдос, ще може да се насладите и на един от най-красивите гледки в цяла Гърция.

Линдос

На снимката: Линдос, с плажовете долу и акропола отгоре;

Линдос се радва на прекрасното си разположение вече 4000 години. Основаването му се дължи на дорийците, които изградили тук първото селище, а заедно с него и едно от най-важните за региона пристанища. От тогава до днес градът последователно се „сдобива“ с византийски, франкски и османски сгради (през различни исторически периоди, когато Линдос е бил във владение на съотвените държави), а останките от тези сгради все още може да се видят на много места наоколо.

Линдос

На снимката: Акрополът на Линдос;

Как да стигнете до Линдос:

Много е вероятно, когато пристигнете на остров Родос, да стъпите първо в едноименния град Родос.Тук е основното пристанище на острова, а недалеч се намира и летището на острова. Ако сте планирали престоят ви на остров Родос да бъде в Линдос или наоколо, то ще трябва да помислите как да се придвижите от град Родос или летището. Най-лесно е придвижването с автобус. От западния автобусен терминал на град Родос /терминалите са общо два/ потеглят автобусите именно към Линдос. Ако не желаете да разчитате на местния автобусен транспорт, може да си вземете автомобил под наем, особено ако планирате да обикаляте ежедневно из целия остров. На острова ще намерите представителства на всички големи вериги за коли под наем, като се започне още от самото летище. На много места в град Родос и из курортите също може да намерите офис на компаниите за отдаване под наем на автомобили и мотори. Конкуренцията в този бизнес е голяма, като може да намерите доста добри цени и услуги в тази област. Препоръчваме ви да видите офертите на Drive Rent a Car (www.driverentacar.gr; Летище Диагорас) и Margaritis. С кола разстоянието от град Родос до Линдос по път 95 /един от главните на острова/ се изминава за 30 минути, дори и по-малко.

На кея на пристанището Мандраки в Родос има екскурзионни лодки, предлагащи еднодневни екскурзии до източното градове и плажове по източното крайбрежие, включително Фалираки и Линдос, както и до остров Сими. Така че дори и да сте избрали град Родос като своето основно място за нощуване на острова, отново ще може да стигнете до Линдос чрез тези корабчета, да прекарате там деня и да се върнете обратно в град Родос вечерта.

Разходка из забележителностите на Линдос:

Акрополът на Линдос

Акрополът на Линдос е най-важният археологически обект в града, а може би и на самия остров. Стръмна пешеходна пътека ще ви изведе на височина от 116 метра над самия град, за да стигнете в края до доста запазения акропол. Първите постройки на скалистия връх над града датира още от VI в. пр. Хр., а стените които може да се видят днес са останали след рицарите на Св. Йоан /Хоспиталиерите/. След като веднъж стъпите в пределите на обекта, ще се изправите пред зашеметяващи древни останки, които включват храм на Атина Лидия и 20 колони на гръцка стоа. На фона на тъмно синьото небе, тези бели колони саослепителни, а гледката към морето от тук сякаш не е от отзи свят.

Когато планирате да се изкачите до Акропола на Линдос, не забравяйте да вземете със себе си достатъчно вода, както и шапка и слънцезащитен крем. На върха няма сянка и слънцето може да бъде доста силно. Ако ще се изкачвате нагоре с малки деца, гледайте внимателно къде се намират те и ги дръжте под постоянен надзор, защото пътеката е наклонена и е потенциално опасна. От Линдос може да си „хванете“ магаре – да, местните осигуряват тази форма на транспорт до върха. Изкачването до Акропола с магаре няма да ви спести време в сравнение с опцията да се изкачите пеша.

Плажовете на Линдос:

Точно под Линдос се намират два великолепни плажа. По-големият от тях е известен като Големия плаж и е идеално място за плуване – пясъчен и с плитка вода. Подходящ е особено много, ако ще бъдете с по-малки деца. От този плаж по малка пътека в северна посока се стига до по-малкия плаж Палас /Pallas/. По отношение на този по-малък плаж, един съвет от наша страна – не плувайте близо до малкия кей за джетове, защото тук има много морски таралежи. На десет минути пеша от града, от другата (западна) страна на Акропола, се намира защитения залив  Свети Павел, който е известен с тюркоазените си води.

Линдос

Линдос

Линдос

На снимките: Плажовете около Линдос;
Важно: Статията предоставя информация за град Линдос, Гърция.  Тук ще намерите полезна информация за града – история, информация за местните забележителности и плажове. Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Януари 2018г.

Търсите хотел на остров Родос?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Линдос

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Линдос, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: