Градският музей на Сан Джиминяно и Торе Гроса

Палацо дел Пополо, другата ключова забележителност на Пиаца дел Дуомо в Сан Джиминяно, е изграден след 1270г., вероятно по проект на Арнолфо ди Камбио, който е роден в близкото градче Коле ди Вал д‘Елса. Това, което си заслужава да се види днес от сградата, е Градският музей, където има чудесна колекция от картини, както и Торе Гроса – единствената от множеството кули на Сан Джиминяно, която може да се изкачи.

Градският музей на Сан Джиминяно и Торе Гроса

На снимката: Палацо дел Пополо и намиращата се до него Торе Гроса;

При влизането си в двореца откъм площада, ще се озовете в рамките на вътрешен двор, построен през 1323г. по време на строителни работи по разширяване на двореца. По кладенеца в двореца, датиращ от 1360г., може да видите елементи, които са взети от местни етруски гробници, а каменни гребени по стените представляват гербове на различни средновековни магистрати. Вдясно може да видите лоджия, от която много често в миналото са се провъзгласявали съдебни решение или декрети на управниците. Тук може да видите три фрески, които създавал алюзия за справедливост: на лявата страна може да видите алегория /1513г./, изобразяваща седнал на трон магистрат, заобиколен от фигурите на Нечестността, Благоразумието и Истината; в предната част е „Мадоната и младенеца“ от Тадео ди Бартоло  (художникът отговорен за създаването на „Страшният съд“ в катедралата на града), където Мадоната е поставена между светците Джиминяно и Грегорий, а детето носи библейски надпис, препоръчващ далновидност в правораздаването. От дясно пък може да видите изображение на Св. Иво, който бил канонизиран през 1366г. заради безплатната си работа като адвокат сред бедните, сираците и вдовиците и който бил покровител на адвокати, юристи и магистрати.

Градският музей на Сан Джиминяно и Торе ГросаНа снимката: Зала Данте в градския музей на Сан Джиминяно;

 

От двора стълби ще ви отведат към билетната каса. Първата от залите на музея и част от обществените помещения на двореца, е изрисувана с ловни и турнирни сцени. Тази зала е известна като Залата на съвета, или Залата на Данте – поетът посетил Сан Джиминяно през 1300г. като представител на Флоренция и изнесъл реч в подкрепа на обединение. Повечето от изложените тук картини датират от 14-ти век, по произход са от Сиена или са вдъхновени от Сиенски майстори, като са изработени в периода преди Сан Джиминяно да премине под контрола на Флоренция. Най-ценната творба тук е „Величие“ /1317г./ на Липо Меми, която се определя като най-доброто му произведение, при чието изработване той бил в тясно сътрудничество с Симоне Мартини, който имал произведение на подобна тема, завършено само 2 години по-рано. В произведеноето Мино де Толомей е представен на колене в краката на Богородица. Фреската е била разширена по-късно, когато Беного Гоцоли добавя двама светци отляво и дясно през 1466г. Фреската на най-крайната стена в залата пък показва жители на Сан Джиминяно да се кълнат във вярност към Шарл от Анжу.

Градският музей на Сан Джиминяно и Торе Гроса

На снимката: Стенопис в градския музей на Сан Джиминяно;

На първия етаж на двореца може да видите четири малки стаи, които често се предоставят за временни изложби в музея. По принцип тези стаи биват пренебрегвани в повечето случаи за сметка на картинната галерия, или Пинакотеката, която се разполага на следващия етаж. Картините, част от Пинакотеката, също са разпределени в четири стаи, но най-добрите от тях може да видите в голям само, веднага вдясно, след като изкачите стълбите. На стената отдясно може да видите превъзходно нарисувано Разпятие, дело на Копо ди Марковалдо. Това произведение, считано за един от шедьоврите на ранната тосканска живопис, се предполага, че е нарисувано от твореца докато е бил в плен след битката при Монтаперти през 1260г.

Градският музей на Сан Джиминяно и Торе Гроса

На снимката: Градският музей на Сан Джиминяно;

Други изключителни картини в същата зала включват две ранни произведения „Благовещение“ на Филипино Липи, като Мадона е представена отделно в едното платно, а архангел Гавраил в другот. И двете са с оригиналните си рамки. Между тях може да видите произведението на Пинтуричио „Мадона на трон със Свети Григорий и Бенедикт“ /1512г/ – една от последните творби и шедьовър на този творец. Също толкова поразителни са две контрастиращи си картини на Мадона и детето със светците, дело на Беноцо Гоцоли. Създадени са през 1466г. При по-интересната от двете Богородица е представена с Йоан Кръстител, Мария  Магдалена, Свети Августин и Света Марта, като последната (сестра на Лазар) е особено почитана в Тоскана, където е приета за светец-покровител на строителите и дори на готвачите.

Градският музей на Сан Джиминяно и Торе Гроса

На снимката: Градският музей на Сан Джиминяно;

В по-голямата от двете стаи отдясно, отделете внимание за триптиха на Тадео ди Бартоло, изобразяващ сцени от живота на Свети Джиминяно (1393г.). Създаден е по времето, когато Тадео работи върху стенописите на Страшния съд в катедралата на Сан Джиминяно /Коледжиата/, като картината е била първоначално монтирана над олтара. Големият централен панел е ограден със сцени от живота му. Най-необичайната е една от четирите сцени в дясно, където молитвата на светеца е прекъсната от “bisogno” или нужда, или с други думи казано – от призив на природата. В отговор на призива той се среща с Дявола, карайки го да изчезне, правейки кръстен знак. Другите панели от дясно описват сцени на екзорсизъм от спрямо дъщерята на византийския император; как Свети Джиминяно отпътува за Константинопол; как успокоява буря в морето по време на пътуването и екзорсизмът на самата принцеса. Основните панели от ляво представят Свети Северус, който води погребение на Св. Джиминяно; спясяването на Сан Джиминяно от Атила хунът; предотвратяването на пороен дъжд.

Заслужават внимание и „Сцени от живота на Св. Вартоломей“  (1401г.), дело на Лоренцо ди Николас, чиито панели включват опита да измъчване на светеца чрез одиране жив /горе вдясно/ и последващото му обезглавяване, където части от кожата на светеца висят от тялото му. Същият художникът е бил отговорен за двустранния реликварий скиния, показващ Света Фина и Свети Фригорий, както и осем цени от живота на Св. Фина /1402г./. Света Фина е представена да държи Сан Джиминяно в едната си ръка, а в другата – куп теменужки, които са символ на смирението. Може да видите и сцената, където майката на Света Фина се грижи за дъщеря си и опитва да прогони мишките, както и сцена, където Дяволът бута майката на Света Фина по стълби. Може да се види и сцена с погребална церемония, при която сестрата на Света Фина Белдия оздравява чудодейно и може вече да използва своята ръка. Панелите от другата страна представят как Света Фина изгася пожар, как успява да спаси лодка по време на буря, как успява да спаси строител по време на падане от строеж, както и да спаси човек, обладан от Дявола.

Най-веселите картини, част от картинната колекция, са може би фреските със сватбени церемонии, разположени в малка стая до стълбите. Фреските представят сцени, които на пръв поглед изглеждат уникални, особено за онзи исторически период. Някои историци считат, че сцените са по-скоро алегорични и имат за цел да предупредят мъжете от хитростта на жените. Фреските са завършени през 20-те години на 14-ти век от Мемо ди Филипучо – баща на Липо Меми, който от 1303г. насетне е работил като официален художник на общината на Сан Джиминяно.

Точно на гърба на Палацо дел Пополо се издига Торе Гроса – завършената през 1311г. градска кула. Това е най-високата от всички градски кули, като от върха може да се насладите на чудни гледки към града и околността.

Градският музей на Сан Джиминяно и Торе Гроса

На снимката: Гледка от Торе Гроса;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Палацо дел Пополо, Сан Джиминяно, Италия:

Телефон: +39 0577 286 300;

Работно време:

В периода 1-ви Април – 30-ти Септември, от 10.00 часа до 19.30 часа;

В периода 1-ви Октомрви – 31-ви Март, от 11.00 часа до 17.30 часа;

На 1-ви Януари, от 12.30 часа до 17.30 часа;

Затворен на 25-ти Декември;

Цени на входните билети /билетът е валиден за 2 дни и за всички обекти/:

Пълен билет – 9.00 Евро;

Намален билет – 7.00 Евро;

Безплатно за деца до 6 години, инвалиди, екскурзоводи;

Важно: Статията предоставя информация за градския музей на Сан Джиминяно и Торе Гроса. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, как да стигнете до нея и какво да видите вътре, както и данни за работното време и цени на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 22 Март 2017г.

Търсите хотел в Сан Джиминяно?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Търсите хотел в Сан Джиминяно?Резервирайте в Agoda.com чрез този бутон и вземете до 12% от стойността на резервацията си обратно

 

Градският музей на Сан Джиминяно и Торе Гроса

По-долу може да видите интерактивна карта относно градския музей на Сан Джиминяно и Торе Гроса, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: