Градският парк – град Рига, Латвия

Независимо по коя страна на булевард Brīvības се придвижвате, ще достигнете до градския парк (Pilsētas parks) – първият от няколкото зелени пространства, които се простират по протежение на източните граници на Стария град на Рига. Градският парк представлява съвкупност от добре поддържани зелени плочи, по които ще може да видите разхождащи се немалко животни /най-вече патици/. Паркът е разделено от виещият се градски канал (Pilsētas kanāls), който в миналото е служил като защитен ров на града.

Градският парк

На снимката: Градският парк;

Най-голямата забележителност на парка, намираща се в югоизточния край на булевард Brīvības, е сградата на операта. Построена през 1887г., операта е сравнително наскоро възстановена, при което е възвърнала своя блясък и великолепие. На северозапад от булеварда, пътеките си проправят път покрай Bastejkalns – това е нисък хълм, който е бил образуван от останки от градските укрепления, след като последните били съборени. По-късно хълмът бил затревен. Хълмът играе важна роля и в новата история на Рига – тук на 20-ти януари 1991г. пет души са били убити от съветски войници -снайперисти, които нахлули в латвийското Министерство на вътрешните работи, намиращо се недалеч. Камъни в северната част на хълма маркират местата, където хората са били покосени от куршумите.

Градският паркНа снимката: Каналът, преминаващ през парка, който в миналото е бил воден ров покрай Рига;

 

Ако продължите от хълма в северозападната посока, разходката ви в един момент ще бъде прекъсната от натоварената улица Valdemāra Iela, в чийто далечен край се намира Националният театър (Nacionālais teātris). Особено красива е неговата фасада, чиято тежест се поддържа от два титана. Фасадата е в стил нео-барок. Сградата на Националния театър е известна с това, че именно тук на 18-ти ноември 1918г. е обявена независимостта на Латвия, независимо че много скоро след това градът е залят от болшевиките. Докато се разхождате из тази част на Рига, обърнете внимание и на модерния Конгресен център на Рига (Rīgas kongresu nams), който се издига на ъгъла на парка Кронвалдс /Kronvalds Park/ и само на 200 метра на север от Националния театър. Конгресният център също е играл важна роля в движението за независимост на Латвия, като важна среща на латвийски лидери се е състояла тук през 1988г. във връзка с оформянето на латвийския Народен фронт.

Градският парк

На снимката: Националният театър в Рига;

Полезна информация за Градския парк:

Адрес: Pilsētas parks, Рига, Латвия;

Как да стигнете до парка:

-Чрез трамвай /станция „Национален театър” чрез линии 5, 6, 7 и 9/;

-Чрез автобус /станция „Brivibas bulvaris” чрез линии 2, 11, 13, 24, 30, 57 и т.н./;

Търсите хотел в Рига?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за Градския парк – Рига, Латвия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността –  разположение на парка, какво може да видите вътре и непосредствено около него. Статията е последно обновявана от нашия екип на 23 Януари 2017г.


Градският парк

По-долу може да видите интерактивна карта относно Градския парк – Рига, Латвия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: