Грац – град на противоположностите

Грац е вторият по брой на населението град в Австрия след столицата Виена. Градът е определян и за университетска столица на страната, благодарение на големият брой университети, които предлагат възможност за над 50 000 младежи да получат своето образование. Населението на града според последното преброяване е малко над 300 хиляди души, а заедно с населението в предградията живущите в Грац може да са някъде около половин милион души.  Грац е разположен в югоизточната част на Австрия, в голяма близост до границата със Словения. Интересно е, че много хора считат, че Грац има по-голямо значение за културното развитие на съседната Словения от самата столица на Словения Любляна.

Грац

На снимката: Центърът на Грац със сградата на кметството;

Първите исторически доказателства за заселване на хора в района на днешен Грац датират още от времето на Медната епоха, когато тук е изградено старо селище. В последствие чак до Средновековието исторически данни за развитието на това селище липсват. Едва през 12-ти век след Христа Грац стъпва отново на историческата сцена като важен търговски център. През следващите години градът е тясно свързан с фамилията на Хабсбургите, като последните са използвани замъка Шлосберг не само за своя резиденция, но и за място, от където те управлявали цялата околност, както и владенията си в Словения и части от Италия. След 16-ти век архитектурата на града е повлияна значително от италианския Ренесанс. Особено значим пример за този тип архитектура е местния парламент, проектиран от Доменико дел‘Алио. С идването на престола на император Фердинанд II столицата на Австрия била преместена във Виена. Това е станало през 1619г., като през следващите години Грац като крепост била разширена и подсилена. Същата тази крепост е била обект на няколко известни обсади, една от които от войските на самия Наполеон. Независимо, че последните са било по-многобройни, градът успява да се защитава успешно срещу атаките, докато не идва заповед от Виена войниците да се предадат. По-късно укрепленията на Грац били разрушени, като френските окупатори щели да разрушат и някои от днешните символи на града, ако местното население не било предложило пари за тяхното „откупване“.

Грац

На снимката: Часовниковата кула на замъка Шлосберг;

Що се отнася до историческите забележителности на Грац, то градът определено има какво да предложи. Самият факт, че от близо 20 години старият град на Грац е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, говори достатъчно. Сред близо 1000-та стари сгради, които се намират в пределите на стария град, заслужава да се обърне внимание на сградата на общината, замъкът Шлосберг с неговата часовникова кула, катедралата, сградата на операта. Интерес за всеки посетител ще представлява и музеят за модерно изкуство- сграда, чиято фасада свети вечер в различни цветове. По средата на преминаващата през града река Мюр е изграден изкуствения остров Мюринзел, където всеки може да се наслади на глътка кафе сред преминаващите води на реката. Извън рамките на стария град на Грац се намира друг дворец, заслужаващ внимание – Егенберг. Освен че може да разгледате старото обзавеждане на двореца, тук може да посетите и няколко интересни музейни експозиции- картинната галерия, колекцията с монети и др.

Търсите хотел в Грац?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Най-добро време за посещение:

Географското разположение на Грац благоприятства климата тук. Благодарение на защитата, която градът получава от Алпите, тук слънчевите дни са повече отколкото в други райони на Австрия. Най-благоприятни за посещение са летните месеци /юни, юли и август/, когато средните температури се движат около 25-30 градуса и рядко достигат по-високи стойности. Зимните месеци не се славят с много ниски температури, но все пак има и изключения, когато температурата може да падне и до минус 20 градуса.

Грац

На снимката: Изкуственият остров над река Мур;

Транспорт:

Ако решите да посетите Грац с ваше превозно средство, моля имайте в предвид, че при влизане в пределите на Австрия следва да си закупите винетка за използването на местната пътна мрежа.   Достигането на Грац със самолет също е лесно, особено през последните години, когато бяха инвестирани значителни средства в развитието на местното летище. Директни полети до Грац има от няколко големи европейски летища – Виена, Майорка, Дюселдорф, Франкфурт, а от лятото на 2015г. вече ще е налице и връзка между Грац и Истанбул по въздуха. Влаковите връзки също са добре развити, като до Грац пътуват влакове от всички големи австрийски и немски градове.

Градският транспорт в Грац е добре развит. Двадесет и четири автобусни и шест трамвайни линии покриват основните направления в града. Билетите са валидни за основната градска част, като в случай че решите да пътувате до покрайнините на Грац, препоръчително е да направите справка в коя зона попада желаната от вас дестинация, защото цените на билетите зависят именно от зоната, до която се пътува. Билетите, които се продават за градския транспорт на Грац може да се закупят от шофьора на превозното средство /едночасов билет и дневен билет/, от електронни машини в трамваите /едночасов билет, дневен билет, седмичен билет и месечен билет/, от електронни машини на главната железопътна станция. Отделно от това в повечето магазини за цигари също се продават различни видове билети за градския транспорт. Цените на отделните билети може да разгледате на официалния сайт тук.

Ако посещавате Грац като туристи и планирате да останете тук няколко дни, то най-добрата опция за вас е да си закупите туристически билет за 3 дни на стойност 11.60 Евро. Градският транспорт на Грац предлага и нощни линии, които се движат до 2.30 часа сутрин в събота, неделя и в нощите преди официални празници. Повече информация за тези нощни линии, които са осем на брой, може да намерите на официалния сайт на превозвача тук.

Търсите хотел в Грац?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Централната градска зона е платена, като в зависимост от конкретното място сумата, която се дължи е различна /синя и зелена зона/. Паркирането в синя зона е ограничено до 3 часа, като билети се закупуват от електронни машини. Зоната е в сила в работни дни от 9.00 часа до 20.00 часа, както и в събота до 13.00 часа. Таксата е 90 евроцента за половин час. Зелената зона е валидна само в работни дни от 9.00 часа до 20.00 часа, като таксата е 60 евроцента за половин час. В случай, че трябва да оставите вашия автомобил за по-дълго време паркиран в централната градска част, то може да използвате и някои от платените паркинги. Цените тук са по-високи и варират между 2.00 Евро и 4.00 Евро на всеки час.

Храна и напитки:

Едва ли е възможно да изброим продуктите /храни и напитки/, които се произвеждат в Грац, който неслучайно е наричан от някои „кулинарната столица на Австрия“. Сред продуктите, които заслужава да се споменат, са типичните за този район на Австрия олио от тиква, местната зелена салата, червения боб. В пекарните на Грац може да видите голямо разнообразие от хляб. Повечето от готовите продукти се правят от местни био суровини, което допринася и за качеството на хляба. Климатът на Грац е благоприятствал тук да е разположен и един от най-важните райони за производство на вино не само в Австрия, но и в цяла Европа. Совинъон Блан, Пино Блан, Траминер, Шардоне /наричано тук Морилон/, Землинг, Рийслинг и Блаубургер /Пино Ноар/ са само част от това голямо многообразие от вина.

Знаете ли, че:

Арнолд Шварценегер е родом от Грац и местният стадион е кръстен на него?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Дворецът „Егенберг“;

2/ Шлосберг;

3/ Изкуственият остров над река Мур;

4/ Кунстхаус;

5/ Катедралата на Грац;

Допълнителна информация за Грац може да откриете на официалния сайт на града: www.graztourismus.at.Важно: Страницата предоставя полезна информация за австрийския град Грац –  историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителностите на Грац. Статията е последно обновена от нашия екип на 15 Юли 2018г.

Грац

В случай че търсите хотел в Грац, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно австрийския град Грац, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: