Гринделвалд – в подножието на връх Айгер

Гринделвалд се намира на 22 км. южно от Интерлакен и на 192 км. югозападно от Цюрих. Наричано още „ледниковото селце” и намиращо се на височина от 1033 метра, Гринделвалд се намира на фона на Ветерхорн и извисяващата се северната стена на Айгер. Градчето е както зимен, така и летен курорт. За разлика от Венген и Мюрен, това е единственият голям курорт в региона Юнгфрау, до който може да се стигне с кола. Поради своята достъпност, Гринделвалд често е претъпкан с посетители, много от които идват само за деня.

Гринделвалд

На снимката: Гринделвалд;

Гринделвалд е заобиколен от традиционните швейцарски селца и чудесна природа, или казано накратко – със спиращата дъха красота, която може да се види само в Швейцария. Районът около Гринделвалд  е изпълнен с възможности за планински туризъм. Кабинковите лифтове и планински влакове са толкова много на брой, че човек лесно може да се обърка. За това ви съветваме да се обърнете при нужда към местния туристически офис, от където може да ви разкрият и някоя и друга тайна за заслужаващо посещение околно място или за пешеходен маршрут до някой от местните върхове и долини.

 

 

Как да стигнете до Гринделвалд:

Освен ако не пътувате с личен автомобил, то възможностите за придвижване до Гринделвалд се свеждат до пътувате с влак. Местните железници /BOB/ осигуряват влак от Интерлакен Изток до Гринделвалд. Пътуването отнема 35 минути. Повече информация за точните разписания може да намерите на сайта на железниците или на телефон: 0900/300-300. Ако пътувате все пак с личен или нает автомобил, то тръгнете от Интерлакен в южна посока и следвайте знаците по пътя, които ще ви изведат до Гринделвалд.

Гринделвалд

На снимката: Ж.п. станцията в Гринделвалд;

Туристическа информация:

 Гринделвалд, по подобие и на останалите местни курорти, също не разполага с имена на улици и номера на сгради. За да стигнете до хотел или друго място в градчето, следвайте указателните табели. Ако ще отседнете в хотел или друго място за настаняване, добре е да изисквате от вашите домакини специални пропуски, с които ще имате право на много отстъпки при използването на различни съоръжения. Туристическият офис ще намира в Sportszentrum. Той е отворен от понеделник до петък, от 8.00 часа до 12.00 часа и от 13.30 часа до 18.00 часа, а в събота и неделя – от 8.00 часа до 12.00 часа и от 13.30 часа до 17.00 часа.

Разходка из ледниците:

 В непосредствена близост до основата на един от местните ледници – Долен Гринделвалд – може да се разходите из специално създадена галерия, която предлага близък поглед към ледника. Галерията, която е с дължина от близо 1 км., се простира покрай набраздени скали, които включват формирования от цветен мрамор, оформени от ерозионната сила на ледника. До тази галерия лесно може да стигнете с кола, а и пеша. Отделно от това от Гринделвалд има автобусен транспорт в двете посоки, като билетът е около 20.00 Швейцарски франка. До входа на галерията има ресторант и паркинг.

Гринделвалд

На снимката: Пешеходна пътека в подножието на ледника Гринделвалд;

Разходка из планината:

Ако отивате в Швейцария, за да видите Алпите, Гринделвалд и околностите му предлагат десетки предизвикателни планински пътеки, които са добре маркирани и внимателно поддържани, и които ще ви разкрият красотата на местната природа. Сред предлаганите възможности са една обикновена разходка из някоя от алпийските долини или изкачване на някои от месните планини /примерно северната стена на връх Айгер/. Изборът зависи изцяло от вас и вашите умения. Преди да потеглите накъдето и да е било обаче, посетете местния туристически офис и се снабдете с карта на всички пътеки и маршрути из района на Гринделвалд.

Гринделвалд

На снимката: Влакът към Алпиглен;

Ако сте приключенски настроени и се изкушавате от високи до 3900 метра върхове, или пък ако просто искате да научите как да се катерите по скали и лед, то може да се свържете с Bergsteigerzentrum (033854-12-90), който се намира в непосредствена близост до хотел Sunstar в Гринделвалд. Благодарение на местните гидове може да си организирате еднодневна екскурзия в планината. Подобни организирани екскурзии са интересни, защото водачите не само ще ви преведат по съответния маршрут, но и ще ви предоставят информация за района. Един от често организираните маршрути преминава по северния склон на Айгер, като пътят на обратно преминава през Алпиглен, където може да си починете и да се насладите на обяд с препечени сандвичи с местно сирене. От тук има влак обратно към Гринделвалд. Ако възнамерявате да се възползвате от подобно „пътешествие”, добре е да си направите резервации за водач поне 2-3 дни предварително.

Когато говорим за природни забележителности около Гринделвалд, няма как да пропуснем Фаулхорн, издигащ се на 2639 метра височина. Това е историческа наблюдателна точка, от която можете да се насладите в пълна степен на недокосната алпийска красота. В близост до върха е планинският хотел Faulhorn Hotel (033 / 853-27-13), който функционира вече повече от 150 години. До мястото се стига след 7-часов преход от Гринделвалд. Ако не ви се ходи толкова много, но въпреки това искате да видите това място и гледката, откриваща се от там, то може да направите следното –  да стигнете до Бусалп, Фирст или Шиниге Платте чрез автобус или лифт, и след това от някое от тези три места да продължите пеша към Фаулхорн. Пешеходният маршрут до върха от Бусалп е близо 3 часа, от Фирст – 2.5 часа, а от Шиниге Платте – 4 часа.

Гринделвалд

На снимката: Фуалхорн;

Ще имате много възможности за туризъм в близките района на Бусалп и Гросе Шейдег, от където винаги може да се върнете до Гринделвалд с автобус. За около час пеша може да стигнете до идиличното езеро Бахалп. Освен разходката за около 2.5 часа до Фаулхорн, може да се разходите пеша и до Шиниге Платте /маршрутът обаче е 6 часа/. Гросе Шейдег се извисява на височина от 1930 метра, като до тук може да се стигне пеша за около 3 часа от Гринделвалд или да вземете автобус, който пътува 35-40 минути. Билет за автобус /в двете посоки/ струва около 45.00 Швейцарски франка. Много туристи предпочитат да стигнат до тук с автобус и от тук да се насочат в различни посоки из планината пеша.

Гринделвалд

На снимката: Гросе Шейдег, издигащ се в далечината;

Ако искате да се изкачите до по-високите части на Оберланд, то може да обмислите следния маршрут. Вземете автобус от Гринделвалд до Гросе Шейдег. След това се разходете /отнема около 2.5 часа/ от Гросе Шейдег до Шварцвалдалп. Върховете на планините Фирст и Ветерхорн ще ви бъдат от двете страни. След панорамна почивка в Шварцвалдалп може да вземете автобус, който ще ви върне обратно до Гринделвалд през Гросе Шейдег. Този маршрут обаче е достъпен само през лятото. Автобусният билет е около 50.00 Швейцарски франка на човек. Също така само през лятото, може да осъществите кратка разходка с кабинков лифр до Пфингщег, намиращ се на височина от 1369 метра. От тук може да предприемете разходка до ледници Горен и Долен Гринделвалд. Цената на кабинковия лифт е малко над 20.00 Швейцарски франка.

От Гринделвалд може също така лесно да стигнете до Клайн Шейдег, който служи като отправна точка за последното изкачване до Юнгфрауйох с влак. Информация за разписанията на влаковете между двете места, както и цени, може да намерите на жп гара в Гринделвалд.

Гринделвалд

На снимката: Клайн Шейдег;

На ски в Гринделвалд:

През зимата Гринделвалд се превръща в един от най-големите ски курорти в Европа, защото е чудесна база за каране на ски в района на Юнгфрау. Той разполага с 22 лифта, 8 въжени железници, както и повече от 160 км. писти за спускане. Пистите са разнообразни като трудност, като са подходящи и за начинаещи. През зимата скиорите често се качват с лифт до Манлихен /2200 метра/, от където се открива гледка към Айгер. От тук има писта до Гринделвалд. Цените на картите са различни, но по принцип варират между 40 и 60.00 Швейцарски франка. Пистата до Гринделвалд е с дължина от 7.2 км.

Гринделвалд

На снимката: Лифтът към Манлихен;

Пазаруване в Гринделвалд:

 Голяма част от магазините в Гринделвалд да съсредоточени около главната улица. Особеното за голяма част от тях е, че са отворени през силния зимен сезон, когато повече туристи посещават градчето. Голяма част от магазините са специализирани в продажбата на спортни стоки и ски, като са представени стоки от най-добрите производители на Европа и Северна Америка. Сред магазините, които можем да ви препоръчаме, са Бури Шпорт и Берне Шпорт. За любителите на швейцарски часовници и бижута, най-добре е да се насочите към Каса Гранде /Casa Grande/, където са представени голяма част от швейцарските производители на часовници.

Гринделвалд

Гринделвалд

Гринделвалд

На снимките: Гринделвалд и ски зоните около градчето;Гринделвалд

Важно: Статията предоставя информация за град Гринделвалд, Швейцария. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите околности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Ноември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Гринделвалд, Швейцария, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.