Гробницата на Гюл Баба – град Будапеща, Унгария

Нещастният турски дервиш Гюл Баба починал в Будапеща по време на вечеря през 1541г. Вечерята не била обикновена, а тържествена вечеря в църквата „Св. Матияш” по случай завладяването на Буда. Гюл Баба бил член на турски орден, който се занимавал с градинарство и се бил фокусирал върху разработването на нови видове рози.

Гробницата на Гюл Баба

На снимката: Статуя на Гюл Баба до гробницата му;

Днес гробницата му, която се намира в района на хълма на розите (Rózsadomb), се поддържа като мюсюлмански храм от турското правителство. Информацията за забележителността е предоставена на унгарски и турски език, но се предлагат и брошури на английски език, ако си поискате такива. Гробницата, разположена в парк, заобиколен от прекрасни розови градини, е най-северният мюсюлмански храм в Европа.

Гробницата на Гюл Баба

На снимката: Гробницата на Гюл Баба;

Наскоро възстановеният музей, който разказва историята на живота на Гюл Баба, беше отворен отново през 1997г. с официална церемония, на която присъства и тогавашният турски президент Демирел.
 Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Mecset f. 14, Будапеща, Унгария;

Телефон: +36 1 237 4000;

Работно време:

Вторник-неделя, от 10.00 чaса до 18.00 часа;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 600.00 HUF;

Как да стигна до гробницата:

-Чрез трамвай /Линии 4 или 6 до моста Маргит от страната на Буда, като най-прекият път е през Mecset utca/;

-Чрез HEV /станция Маргит Хид/;

Гробницата на Гюл Баба

Важно: Статията предоставя информация относно гробницата на Гюл Баба – град Будапеща, Унгария. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до гробницата, както и информация за работно време и цени на билети за посещения.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 08 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно гробницата на Гюл Баба  – град Будапеща, Унгария,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението й, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около гробницата в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: