Хълмът на трите кръста – град Вилнюс, Литва

Пътеки в северната част на района Ужупиш водят към група от пясъчни, покрити с борове, могили. Последните са известни с наименованието си Kalnų parkas, или преведено най-общо „Хълмистият парк“. Това е един от тихите и спокойни района на Вилнюс, далеч от суматохата на града по-долу. Най-известният и най-посещаваният от хълмовете е Хълмът на трите кръста (Tryų kryžių kalnas), до който най-лесно може да се достигне от към северната му страна, където има и асфалтов път.

Хълмът на трите кръста

На снимката: Монументът с трите кръста;

Според народното предание, именно тук Йогайла издига три кръста в памет на седемте францискански монаси, които били екзекутирани от дядо му – Великият херцог Алгирдас. Каквато и да е техният произход, три кръста наистина са се намирали тук, докато руският генерал-губернатор Муравьов не решил да ги премахне като форма на репресивна мярка заради въстанието от 1863-64г. Кметството на Вилнюс отпразнува заминаването на руснаците през 1915г. чрез изграждане на три нови кръста в блестящ бял камък, които били едни от най-обичаните забележителности на града, поне до 1950г., когато руснаците ги взривяват. След 1990г. са издигнати реплики, а мястото се превръща в любимо място за разходка на местните през уикенда. Тези от вас, които стигнат до тук, ще се насладят и на чудесна гледка към Вилнюс и неговия Стар град.

Хълмът на трите кръстаНа снимката: От хълма се открива гледка към Вилнюс;

 

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Т. Kosciuskos, Вилнюс, Литва;Важно: Статията предоставя информация за Хълма на трите кръста – Вилнюс, Литва. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на билети и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 9 Март 2017г.

Търсите хотел във Вилнюс?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хълмът на трите кръста

По-долу може да видите интерактивна карта относно Президентския дворец във Вилнюс, Литва, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: