Халщат – богата история и мистична красота

Разположен в австрийската провинция Горна Австрия, Халщат е част от историческия район Залцкамергут. Градът лежи на брега на езерото Халщат и е известен предимно като туристически център. Градът има население по-малко от хиляда души, които са заети предимно в сферата на туризма.

От край време Халщат е известен с производството на сол. Солта била ценен ресурс и това определило и богатството на този район от Австрия. Днес мината в Халщат все още произвежда сол и дори може да бъде посетена. Халщат поразява със своето спокойствие. Не ви остава нищо друго, освен да се насладите на спокойна разходка из тихите улички на града, или да разгледате множеството магазинчета, предлагащи различни сувенири. В центъра на града се намира и местния исторически музей, където са изложени предмети от историята на града и околността.

Халщат

На снимката: Халщат;

Най-добро време за посещение:

Посещение в Халщат е възможно през цялата година, като всичко зависи от това какво търсите. Несъмнено лятото е много приятно като сезон за разглеждане на града и неговите околности. Много често обаче районът е забулен от мъгли, както през лятото, така и през зимата, а това не е никак добре, особено ако искате да се изкачите с лифта до Дахщайн и да погледнете отгоре към езерото и самия град. При изкачването, дори и да го направите през лятото, бъдете подготвени с хубави обувки и топли дрехи, защото температурите в планината са по-ниски.

Търсите хотел в Халщат?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Транспорт:

Халщат е малко градче и градски транспорт тук няма. Всичко може да бъде обиколено и разгледано пеша и за не повече от 1 час. Халщат е разположен на пътя, свързващ Залцбург и Грац. Ако идвате с автомобил, може да оставите вашето превозно средство или на малък паркинг на самия вход на градчето /достъпът вътре е ограничен, а и местата за паркиране вътре са малко/. На разстояние от около 200-300 метра от бариерата, маркираща началото на пешеходната крайбрежна улица на града, има голям паркинг, където също може да оставите автомобила. Паркингът е платен, като таксата е 3.00 Евро за паркиране до 1 час, а ако оставите колата си за повече време /между 12 и 24 часа/, таксата за всеки час след 12-тия е 0.50 цента.

Халщат

На снимката: Малкото площадче в центъра на града;

Халщат може да бъде достигнат още с автобус или влак. Автобус до Халщат може да бъде взет от Залцбург или Виена. В случай че пътувате от Залцбург, автобусът ще ви остави в Бад Ишъл и оттам трябва да се прехвърлите на влак до Халщат. Пътуването с влак е и най-приятната част, защото пътят открива изключително красиви гледки. Имайте предвид обаче, че ж.п. гарата на Халщат се намира извън града и за да достигнете до същинската част на Халщат, ще трябва да прекосите езерото. Пресичането на езерото става с малко корабче.

Възможно е да пътувате с влак до Халщат от Залцбург. В този случай пътуването няма да бъде толкова красиво, както ако пътувахте с влак само от Бад Ишл, но все пак също си заслужава. При това пътуване по пътя ще минете покрай Траунзее. При достигането до Атнаг-Пухайм трябва да слезете и да изчакате влака до Халщат, а от гарата там отново с корабче ще достигнете до градчето.

Възможно е да достигнете до града с влак и от Виена. Билетите се закупуват от Уестбанхоф, като директното пътуване /без прекачвания/ е през Щайнах-Ирднинг. Може да пътувате и през Атнаг-Пухайм с едно прекачване, като тук пътуването трае до 30 минути повече.

Халщат

На снимката: Площадката „Five Fingers“, от където се открива красива гледка към Халщат и езерото;

Храна и напитки:

След като се разходите из града, може да се насладите на чаша кафе или вино с гледка към езерото, или да опитате някой местен специалитет. Има не малко заведения /кафенца или ресторанти/, които са разположение на самия бряг на езерото и предлагат красива гледка към спокойните води. Голяма част от ресторантите съвсем естествено предлагат деликатеси от езерото. Може да опитате ястия с пъстърва, като цените на такива блюда са около 12-14 Евро. В Гастхоф Заунер може да опитате цяло плато от различни рибни деликатеси или пък различни ястия със свинско и говеждо, гарнирани с картофи. Най-известният десерт тук е Залцбургер Нокерл- вид суфле с боровинки.

Търсите хотел в Халщат?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Ако решите да се разходите до солната мина, то по пътя ще видите несъмнено малък ресторант, от където се открива страхотна гледка към езерото. Поръчайте си чаша ароматно кафе и парче традиционен ябълков щрудел и се насладете на гледката.

Знаете ли, че:

копие на град Халщат е построено в провинция Гуандонг, Китай?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Солната мина Берхтесгаден;

2/ Къщата на костите;

3/ Глетчерът „Дахщайн“;

Допълнителна информация за града може да откриете на официалния сайт на града: www.hallstatt.at.Важно: Страницата предоставя полезна информация за австрийския град Халщат – историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителностите на града. Статията е последно обновена от нашия екип на 18 Юли 2018г.

Халщат

В случай че търсите хотел в Халщат, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно австрийския град Халщат, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: