Хайд Парк – град Лондон, Великобритания

Старото имение Хайд било част от земите на Уестминстърското абатство, иззети от Хенри VIII при разпускането на манастирите през 1536г. Джеймс I отваря парка за обществеността в началото на 17-ти век, като скоро след това паркът става едно от най-привлекателните обществени места в Лондон. За съжаление той става и доста популярен сред разбойници и дуелисти, което кара Уилям III да постави 300 лампи по Ротън Роу, която става и първата улица в Англия, която бива осветена през нощта.

Хайд Парк

На снимката: Поглед от високо към Хайд Парк;

Хайд Парк

На снимката: Паркът е любимо място на лондончани за разходки и пикници;

 

Днес Ротън Роу се използва за конна езда. През 1730г. река Уестбърн е преградена от кралица Каролина, за да се създаде изкуствено езеро – Серпентин. Днес кафенета, ресторанти, както и галерия Серпентин, където има изложби на съвременното изкуство, са разпръснати в периферията на езерото, което е популярно място за разходка с лодка и плуване.

Хайд Парк

На снимката: Хайд Парк, Лондон;

В югоизточния ъгъл на Хайд Парк се издига Апсли Хаус – бившата резиденция на херцога на Уелингтън. Днес това е музей в памет на големия политик и войник, като красивият интериор е проектиран от Робърт Адам и също заслужава да се види. В североизточния ъгъл на Хайд Парк се намира пък Ъгълът на ораторите – място, което било предназначено за начинаещи оратори. Много често тук се събират хора в неделя, за да слушат оживени речи.

Прилежащи към Хайд Парк са Кенсингтън Гардънс, които навремето са били част от двореца Кенсингтън. Градините са отворени за посещение от обществеността през 1841г. Дворецът Кенсингтън е бил кралска резиденция в продължение на векове, като той е служил и като дом на принцеса Даяна до нейната смърт. Сред интересните неща, които може да видите в градините, са бронзовата статуя на измисления образ Питър Пан /от 1912г./, дело на Джордж Фрамптън, както и кръглото езеро, където плават лодки. Отличната оранжерия, датираща от 1704г., днес служи като кафене.

Хайд Парк

На снимката: Арката на Уелингтън;

Полезна информация за Хайд Парк:

Адрес: Хайд Парк, Лондон, Великобритания;

Как да стигнете до Хайд Парк:

-Чрез метро /най-близките станции са Хайд Парк Корнър, Найтсбридж, Ланкастър Гейт и Марбъл Арх/;

Работно време:

От ранна сутрин до 23.00 часа;Важно: Статията предоставя информация за Хайд Парк – Лондон, Великобритания. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – какво може да видите в парка, как да стигнете до парка и информация за работното време на парка. Статията е последно обновявана от нашия екип на 06 Януари 2017г.

Търсите хотел в Лондон?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хайд Парк

По-долу може да видите интерактивна карта относно Хайд Парк – Лондон, Великобритания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: