Химера, остров Сицилия

В непосредствена близост до Термини Имерезе се намират две от топ атракциите в северната част на остров Сицилия – Химера и Какамо. На около 15 км. източно, тръгвайки по крайбрежието от Термини Имерезе, се намира Химера – място, където през 7-ми век е имало гръцко селище. Мястото е особено известно заради останките от Храма на победата /Tempio della Vittoria/. Ако преди това сте посетили аналогичните руини при Солунто /край Палермо/, едва ли ще бъдете чак толкова впечатлени от Химера, но въпреки това мястото си заслужава да бъде посетено. А и от едно посещение тук няма да загубите чак толкова много време – около час, час и половина.

Химера

На снимката: Археологическият парк, погледнат отдалече, с останките от храмове;

През 480 г. пр. Хр. Химера е било мястото на една от най-големите битки на остров Сицилия. Гърците се били заселили на изток, а картагенците- на запад. Гърците от Агридженто и Сиракуза побеждават огромна картагенска армия, ръководена от Хамилкар, който пада убит в битката. Храмът на победата е бил построен именно, за да се почете гръцката победа. За работници при строителството били използвани заловени в плен по време на битката картагенци. Радостта на гърците обаче била кратка. Още през 409г. преди Христа племенникът на Хамилкар, Ханибал, напада Химера в опит да отмъсти за смъртта на чичо си. Той разрушил града, убивайки повечето от жителите му.

Химера

 

Химера

На снимките: Храм на победата;

От Храма на победата са останали много малко останки – реално може да се видят само основите, няма оцелели колони. Въпреки това самото място и гледката са достатъчни причини, за да дойдете, а ако имате малко повече въображение, ще може да си представите и как точно може би е изглеждал храмът. Ако и въображението ви не стигне, то може да посетите модерния антиквариум, където са представени диаграми на това как е изглеждал храмът в разцвета си. В пределите на археологическия парк може да видите и останките на още два храма.

Ако не пътувате с автомобил, то може да достигнете до мястото от Термини Имерезе. От там потеглят няколко автобуса на ден, оперирани от компанията Нанчини /Nancini/. Автобусите потеглят от ж.п. гарата на Термини Имерезе, а билетът струва под 5.00 Евро в двете посоки.

Полезна информация за посещение на Химера:

Адрес: Химера, Сицилия, Италия;

Телефон: Не е наличен;

Работно време за посещение:

От понеделник до събота, от 9.30 часа до 13.30 часа и от 14.30 часа до 18.30 часа;

Неделя и празници, от 9.30 часа до 13.30 часа;

Затворено в понеделник;

Цени на входните билети:

Пълен билет – 4.00 Евро;

Намален билет – 2.00 Евро;

Безплатен вход всяка първа неделя на месеца;
Важно: Статията предоставя информация за Химера – остров Сицилия, Италия. Тук ще намерите полезна информация за археологическия обект – история, разположение, работно време за посещение и цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 17 Май 2017г.

Търсите хотел в Термини Имерезе?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Химера

По-долу може да видите интерактивна карта относно Химера – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на обекта, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: