Хофкирхе – град Дрезден, Германия

В пространството между река Елба и дрезденския дворец се намира католическата катедрала „Св. Троица” /известна по-рано, а и все още,  като Хофкирхе/. Това е най-голямата църква в Саксония и последната голяма барокова сграда в Европа. Реформацията започнала първо именно в Саксония, като това бил и първият район, който официално приел лутеранството като официална религия. Електорите на Саксония отдавна играели важна роля сред протестантските групи в германските райони, но през 1697г. курфюрст Август Силния приема римокатолицизма, което било условие да се домогне до полския трон. Това поставило владетеля в странно положение – без подходяща църква, където да се практикува новоприетата нова религия.

Хофкирхе

На снимката: Хофкирхе, Дрезден;

Едва по време на царуването на сина му Фридрих Август II, Хофкирхе е построена. Тя е завършена през 1755г., сериозно повредена през 1945г., но възстановена скоро след това. Кулата е висока 86 метра (272 фута) и богато украсена със статуи. Интериорът на църквата, с площ от около 54 000 кв.м./, е предимно в бял цвят и с много малко декорации. Трябва да се обърне внимание на галерията за процесии между нефа и страничните крила – тя е важна,защото католически процесии на открито, при които участва и владетелят лично или не, били забранени в Саксония. Голяма картина на Възнесението, дело на Антон Рафаел Менгс, може да се види над олтара на църквата. Органът на Хофкирхе пък е дело на Готфрид Силберман. Той е сравнително наскоро възстановен, като в църквата от време на време се провеждат концерти с него. Графикът за тях се обявява на входа на църквата. В църквата може да видите и гробниците на последните електори и крале на Саксония, но това е възможно само с екскурзовод.

 

 

Хофкирхе

На снимката: Интериорът на църквата, където над олтара се вижда картината на Възнесение;

Хофкирхе

На снимката: Хофкирхе отвътре;

Хофкирхе

На снимката: Органът на църквата;

Полезна информация за Хофкирхе:

Адрес: Schloßstraße 24, Дрезден, Германия;

Телефон: +49 351 4844712;

Работно време:

От понеделник до четвъртък, от 9.00 часа до 17.00 часа;

Петък, от 13:00 часа до 17.00 часа;

Събота, от 10.00 часа до 17.00 часа;

Неделя, от 12.00 часа до 16.00 часа;

Цени на входни билети:

Вход свободен;В случай че се нуждаете от хотел в Дрезден, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Хофкирхе

Важно: Статията предоставя информация за Хофкирхе в Дрезден, Германия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността- история, какво може да видите вътре, както и информация за работно време и цени на входни билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 03 Ноември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Хофкирхе в Дрезден, Германия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на църквата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.