Храм-кладенец край село Гърло, община Брезник

Храм-кладенец край село Гърло /Пернишко/ е още едно доказателство за древната история на българските земи и за това, че в дълбока древност тези земи са били заселени от цивилизация, която никак не е била изостанала в своето развитие. Кладенецът е изграден изцяло под земята и представлява доста сложно съоръжение. До подземната камера се стига по стълба, състояща се от 24 стъпала. Слизайки по стълбата, ще достигнете до куполообразна кръгла камера. В най-високата част на камерата има отвор, който гледка към небето. На пода на камерата се вижда и дупката, която е изкопана за кладенеца. За съжаление сега кладенецът е сух и затрупан с камъни и мръсотия. Интересно е да се отбележи, че отворът на кладенеца е разположен точно под дупката в купола, гледаща към небето.

Храм-кладенец край село Гърло

На снимката: Поглед към храма-кладенец от горе;

Самият храм-кладенец е направен от наредени дялани блокове камък, които са наредени без да са свързани помежду си с хоросан или някакъв друг вид смес, която да заздрави конструкцията. Този факт, както и разположението на отворите в храма,  идва да покаже, че съоръжението е създадено от хора, които са знаели какво и как да направят. Историците считат, че храмът-кладенец е на 3 хиляди години, като той се е запазил в доста добро състояние до наши дни, независимо от влиянието на природата.

Храм-кладенец край село Гърло

На снимката: Отворът на кладенеца;

Кладенецът е открит през 70-те години на миналия век от археолог Димитрина Митова-Джонова. Именно според нея храмът датира от поне 1200 години преди Христа. Храм от този тип не е типичен за културата на траките, поради което се счита, че той не е изграден от тракийски племена. Нещо повече- експертите правят аналогия с подобни храмове, открити в Италия и Африка, което поражда интересни въпроси относно хората, които са живели тук преди 3 хиляди години и тяхната цивилизация. Предполага се, че храмът е създаден в знак на почит към бога на водата.

Храм-кладенец край село Гърло

На снимката: Стълбите, водещи към вътрешността на храма;

Храм-кладенецът край село Гърло се намира недалеч от столицата и може да се посети като част от еднодневна екскурзия в тази част на България. Храмът се намира на няколко километра от общинския център Брезник. Придвижвайки се от Брезник към Трън, трябва да свиете в посока село Гърло/село Видрица. След като стигнете центъра на село Гърло, представляващ триъгълен площад, поемете по пътя в дясно. Ще достигнете до нещо като завод, където асфалтовата настилка свършва. Тук ви предлагаме да оставите вашия автомобил.  Ако пътувате с високопроходима машина, може да продължите поне докато стигнете стената на микроязовира. Оттук вече наистина трябва да продължите пеша, като разстоянието се взема за 25-30 минути с нормално ходене. От язовирната стена поемете на ляво по нея. През пътечка в гората скоро ще излезете на малка поляна с ограда. Преминете през нея и скоро ще видите малък хълм, който трябва да изкачите. След като го изкачите, ще излезете на път, по който трябва да поемете наляво, за да стигнете до храм-кладенеца.Статията предоставя информация за Храм-кладенец при село Гърло – исторически данни, местоположение, информация как да стигнем до тази забележителност. Статията е последно обновявана от нашия екип на 26 Юли 2018г.

Храм-кладенец край село Гърло

В случай че търсите хотел в България, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Храм-кладенец при село Гърло, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: