Иконна изложба в град Банско, България

Иконна изложба в град Банско представлява постоянна експозиция, разположена в най-старата документирана сграда на града, построена през далечната 1749г. Къщата е била построена за да служи за женски метох на Хилендарския, а след това и на Рилския манастир. През 1986г. е открита постоянната изложба, която представя творби на банската иконописна школа. Представено е делото на най-известните зографи – основателят на школата Тома Вишанов /Молера/, синът му Димитър, внукът му Симеон и по-младите зографи Михалко Голев, Димитър Сирлещов, Иван Терзиев, Костадин Хаджипопов и др. Произведения на творците от школата могат да се видят в много църковни храмове и манастири в България. Тук може да се види и много ценната икона „Благославящият Исус“, където спасителят е представен като испански благородник.
Иконна изложба в град Банско

На снимката: Част от изложените икони;

Полезна информация за забележителността:

Aдрес: гр.Банско, ул. „Яне Сандански” № 3

Телефон: (+359) 749 88273

Работно време:

От 09.00 – 13.00 часа и от 14.00  до 17.30 часа

Почивни дни: събота и неделя;

Вход:

Билет за възрастни – 3.00 лева;

Билет за ученици и студенти – 1.00 лев;

Организират се и беседи – 5 лева на български език и 10 лева на английски език;
Иконна изложба в град Банско

Важно: Статията предоставя информация за иконна изложба в град Банско, България. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, полезна информация за работното време и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 02 Септември 2018г.

В случай че търсите хотел в Банско, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com