Инсбрук – диамантът на Тирол

Инсбрук е разположен в западната част на Австрия и е столица на провинция Тирол. Името на града се свързва с преминаващата през него река Ин /Inn/ и немската дума „Brucke” /мост/, т.е. в превод името на града означава „мост над Ин“. Населението на града е около 130 000 души според последното преброяване.

Най-старите следи за човешко присъствие по тези земи сочат, че хора са населявали този район още от желязната епоха. Първите по-значими селища тук обаче се оформят по времето на Римската империя. През 4-ти век римляните основават военен пункт, наречен от тях Велдидена, като целта била да се охранява изключително важния търговски път между Верона и Аугсбург. Първото споменаване на името „Инсбрук“ датира от 12-ти век, когато градът е в ръцете на старата немска династия Андех. По-късно Инсбрук попада в ръцете на Графство Тирол. От 1429г. Инсбрук става столица на Тирол, като през следващите години значението на града продължава да нараства. В края на 15-ти век градът е използван като седалище на императора на Свещената Римска империя, а от средата на следващия век Тирол, както и други владения наоколо, влизат в състава на Австрия. След бурни години, свързани с преминаването на Тирол под контрола на Бавария и Франция, Инсбрук бива отново включен в състава на Австрия след Виенския конгрес от 1815г.

Инсбрук

На снимката: Една от централните улици на Инсбрук;

Независимо че по време на Световните войни Инсбрук е бил обект на многократни бомбардировки и е претърпял значителни поражения, градът е запазил голяма част от своите исторически паметници. Същите могат да бъдат видени и днес. Сред тях са старият мост над река Ин, дворецът Амбрас, Златният покрив, дворецът Хофбург. Ако искате да се насладите на красива гледка към града, то може да посетите шанцата за ски скокове „Бергизел“.

Търсите хотел в Инсбрук?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Най-добро време за посещение:

Разположението на Инсбрук е от голямо значение за климата тук. Инсбрук е известен австрийски курорт, като това се дължи на доста снеговитите зими, когато температурите са доста ниски. През пролетта температурите започват да се покачват, но все пак ако решите да посетите Инсбрук през пролетните месеци е добре да си подготвите нещо топло, особено ако ще се разхождате в късните часове на деня, когато все още е доста хладно. През лятото температурите могат доста да варират. Често падат дъждове.

Транспорт:

Достъпът до Инсбрук е възможен с всякакъв вид транспорт. Ако решите да използвате свое личен автомобил за посещение на града, той имайте в предвид, че при влизането си в Австрия следва да закупите винетка за използване на австрийската пътна мрежа. До Инсбрук може да се достигне по магистрали А12 и А13, както и по път 182, водещ към Италия. По подобие на другия австрийски градове, в Инсбрук са изградени паркинги от типа „Park and Ride”. В момента два такива паркинга оперират в града- Олимпиауърлд и Хафен. Използването на всеки един от паркингите може да стане през всеки ден от седмицата, като билетът за паркиране струва 8.00 Евро на ден. Срещу тази сума обаче получавате не само възможност за паркиране на вашия автомобил, но и възможност за цял ден да използвате безплатно градския транспорт. За целта след заплащане на билета за паркиране, една част от билета се оставя в автомобила, а другата се показва на шофьора на превозното средство на градския транспорт. В града отделно има множество закрити платени паркинги, където ставките варират между 1.10 Евро и 1.50 Евро за половин час.

Инсбрук

На снимката: Центърът на Инсбрук с една от най-големите му забележителности- Златният покрив;

До Инсбрук лесно може да се стигне с влак. Централната гара на града осигурява бързи и чести връзки с повечето от големите градове на Австрия и на съседните Италия и Германия. Повече информация за влаковете, часовете на тръгване и цени може да намерите на следния линк.

Търсите хотел в Инсбрук?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Летището на Инсбрук осигурява полети до Виена, Франкфурт, Лондон и други европейски градове. Ако пристигнете на летището, което се намира в покрайнините на Инсбрук, може да хванете такси до центъра или пък да използвате градски транспорт. Автобус „F” стига от летището до центъра за няколко минути. Автобусът оперира от 6.00 сутринта до 23.00 часа вечер.

Инсбрук

На снимката: Изглед към град от ски шанцата „Бергизел“;

Градският транспорт на Инсбрук се състои от автобуси и трамваи. Повече от 20 автобусни линии обслужват всички части на Инсбрук, вкл. и предградията. Информация относно отделните линии и часове на тръгване на автобусите може да се намери на сайта на официалния превозвач: www.ivb.at. Стойността на билет е под 2.00 Евро за единично пътуване, като се предлагат и дневни карти. Билетите може да се закупят от специални устройства на спирките на градския транспорт, в магазините на цигари или будки за вестници. Билети може да се закупят и от самия шофьор, но тогава цените са по-високи. Трамвайният транспорт в Инсбрук се състои от 4 линии, които обслужват градския център, стария град, части от Вилтен, части от Прадл, Саген, селцето Иглс и селища в долината на Стубай. Хубавото на градския транспорт в града е, че работи 24 часа без прекъсване. Това се дължи на факта, че между 23.00 часа и 5.00 часа в града оперират единадесет нощни линии. Повече информация за нощните линии може да намерите на следния сайт.

Храна и напитки:

Тиролската кухня се слави с това, че основно място тук заема агнешкото месо. На много места в Инсбрук може да опитате от вкусните местни супи- картофена супа, супа от черен дроб и дори гулаш, което е по-скоро унгарско ястие, но се предлага и тук. Опитайте и Тафелшпиц, представляващо филе от говеждо месо, сервирано с хрян, както и традиционните кнедли. Ако се чудите кое от множеството заведения да посетите, то една от спирките ви може да бъде „Златният орел“- едно от най-старите заведения в Инсбрук. Тук на фасадата може да видите списък с известни личности, посетили заведението, като сред тях личат имената на Моцарт, Гьоте, Камю и др. Независимо че голяма част от туристите посещават заведението най-вече заради атмосферата и не толкова заради храната, то трябва да се отбележи, че тук може да опитате едно ястие, което не се предлага на друго място- Тиролският Зопфбратен, представляващ ленти от телешко месо, сервирани със сос.

Инсбрук

На снимката: Входът на Сваровски Kristallwelten, изграден в намиращото се на 5км. от Инсбрук градче Ватенс;

Сред десертите, освен традиционния за Австрия ябълков щрудел, заслужава да обърнете внимание на Гермкнъодл – сладка кнедла, покрита с маково семе. Една от най-известните местни сладкарници е Кафе Захер, където може да опитате известната торта Сахер, която се приготвя по пазена в тайна рецепта.

Знаете ли, че:

Инсбрук е бил домакин на две Зимни олимпиади- през 1964г. и през 1976г.?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Замъкът Амбрас;

2/ Ски шанцата „Бергизел“;

3/ Златният покрив;

4/ Кралският дворец;

5/ Колоната на Света Ана;

6/ Триумфалната арка;

7/ Кристалният свят на Сваровски;

Допълнителна информация за Инсбрук може да откриете на официалния сайт на града: https://www.innsbruck.at.Важно: Страницата предоставя полезна информация за австрийския град Инсбрук-историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителностите на Инсбрук. Статията е последно обновена от нашия екип на 16 Юли 2018г.

Инсбрук

В случай че търсите хотел в Инсбрук, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно австрийския град Инсбрук, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: