Интерлакен – между двете езера

Герб на Интерлакен: Интерлакен

 

В сърцето на Алпите се намира Швейцария, в сърцето на Швейцария се намира в региона Юнгфрау, а в сърцето на Юнгфрау е разположен Интерлакен. Закътан в това, което е може би най-красивият алпийски пейзаж в света, Интерлакен се радва на известност заради разнообразието от приключения сред природата, които предлага, както и заради важната му роля като транспортен център за разглеждане на региона Юнгфрау. Интерлакен е привлекателно градче /казваме градче, защото населението му е само 15 000 души/ – определено едно оживено място, на което обаче туристите обръщат малко време за неговото разглеждане, защото всички са залисани към обикалянето на района около града.

Интерлакен

На снимката: Интерлакен, Швейцария;

 

Историята на Интерлакен започва през 12-ти век, когато монашеска обител се разполага в парчето земя между двете езера, което днес стои в основата на града. Въпреки че самото градче също си заслужава като дестинация, туристическата индустрия в Интерлакен разцъфтява не толкова заради самия град и неговите атракция, а по-скоро заради удобното му местоположение – точно на север от най-известните върхове в района Юнгфрау:  Айгер, Юнгфрау и Мьонх. На юг от Интерлакен се намира долината Лаутербрунен с едноименното селце, а в планината отгоре са разположени известните курорти Гринделвалд, Венген и Мюрен. Малките курортни градчета в този район се отличават колкото повече се придвижвате от изток на запад. В най-източната част се намира Гринделвалд, който е сравнително голям и изпълнен с енергия курорт. Ако тръгнете на запад, ще стигнете до Венген, където темпото на живот вече се забавя, като тук автомобили е забранено да се движат в градчето. От другата страна на долината Лаутербрунен се намира изцяло пешеходното селце Мюрен, което се отличава със своето спокойствие и изолация.

Интерлакен
На снимката: Гледка към Интерлакен от площадката на Хардер Кулм;

Интерлакен е разположен върху ивица земя между езерото Тюн, или Тюнерзее, и езерото Бриенц, или Бриенцерзее. Въпреки това не може да се каже, че това е типичен езерен град. Центърът на града се намира далеч от езерните брегове, някъде по средата на разстоянието между двете брегови линии. Река Аар преминава през града между двете езера, по която дори има изграден и воден канал за кораби.

Интерлакен разполага с две гари, които прагматично нося имената Остбанхоф и Вестбанхоф, или Източна и Западна гара. До всяка една от гарите има изградени фериботни терминали. Корабчетата, които обикалят Бриенцерзее, тръгват точно зад източната гара на града. Основният булевард в Интерлакен, носещ името Хьоевег, свързва двете гари, като се движи по протежение на течението на река Аар. Някъде по средата се намира парка Хьомат, около който може да се каже, че е оформено нещо като център на града. Точно срещу парка се намира най-известният хотел в града- Виктория Юнгфрау, а кулата Метропол се издига в югозападния ъгъл. Пешеходните улици в Интерлакен са основно Jungfraustrasse, Marktgasse, Postgasse, и Neugasse.

Интерлакен

На снимката: Интерлакен Изток /Interlaken Ost/ – станцията, която ще използвате, ако решите да обикаляте с влак из района;

Как да стигнете до Интерлакен и да се придвижвате из района:

Макар и Швейцария да се намира сравнително далече от България, напълно възможно е да стигнете до тук и с автомобил. Разстоянието може да се преодолее за около 15-16 часа или малко повече, ако има трафик по границите. Ако желаете да си спестите продължителното шофиране, то тогава може да опитате да стигнете до тук със самолет. За целта трябва да търсите полети до международните летища в Цюрих /на 129 км северно от Интерлакен/ или в Женева /на 214 км. западно от Интерлакен/. За съжаление, няма директни полети от България до Интерлакен, но се намират такива до Цюрих. От Цюрих и Женева ще имате около 2.5 часа шофиране. Ако се придвижвате с кола, оглеждайте се за магистрала А8 /откъм Тюн/.

Веднъж пристигнали в Интерлакен, няма да ви е нужен автомобил, защото местните автобуси обхващат добре града и околностите. Отделно от това има корабчета, с които може да обикаляте из двете езера –  Тюнерзее и Бриенцерзее. Истината обаче е, че тези корабчета се използват от туристите преди всичко за забавление и за да се види околността от друг ъгъл, отколкото като истински транспорт, с който да достигнат до определена дестинация около Интерлакен. Швейцария е известна със своите планински влакове, поради което няма как да избегнем да споменем няколко думи и за тях. Няколко такива влака тръгват от Интерлакен за Мюрен, Венген, Гринделвалд и Клайн Шейдег.

Туристически офис в Интерлакен:  

Туристическият офис е разположен на Хьоевег 37, като за повече информация може да се свържете на телефон: 033 822 21 21, www.InterlakenTourism.ch. Основният пощенски офис е на Postplatz, близо до железопътната гара Интерлакен Запад.

Основни атракции в Интерлакен:

 Въпреки че повечето туристи просто преминават набързо през града на път към планините на юг, самият Интерлакен предлага няколко достойни забележителности, както и няколко чудесни за разходка улички. Любителите на разходките може да се разходят по Хьоевег, из градините Курзаал, около парка Хьоемат, както и из малката пешеходна зона по протежение на Blumenstrasse, Neugasse, Marktgasse и Jungfraustrasse. Ако говорим за интересни обекти за посещение из града, макар и малко на брой, те съществуват. Един такъв е музеят на туризма, който предлага интересен поглед към развитието на туризма в региона, с акцент върху планинския транспорт и съоръжения за зимни спортове. Музеят е отворен от май до средата на октомври, от вторник до неделя. Работното му време също е доста ограничено –  от 14.00 часа до 17.00 часа. Входният билет е 5.00 Швейцарски франка /за възрастни/ и 2.00 Швейцарски франка /за деца/.

Интерлакен

На снимката: Корабчета обикалят из двете езера около Интерлакен и предлагат възможност да разгледате лесно и в рамките на ден и други интересни местни забележителности;

Едно естествено продължение на изложбите  на туристическия музей е Изложбата с ж.п. модели, или т.нар. Modelleisenbahn-Treff. Тук може да видите движещи се модели на влакове. Изложбата е разположена на Rugenparkstrasse, в близост до жп гарата Интерлакен Запад. Отворена е от средата на април до средата на октомври, от 10.00 часа до 12.00 часа и от 13.30 часа до 18.00 часа. Входните билет е 7.00 Швейцарски франка. Малко извън  Интерлакен се намира и така да се каже „най-новата атракция” на града – Мистери Парк /Mystery Park/. Този музей и увеселителен парк изследва най-странните явления в света чрез седем тематични зони, сред които древните писания, пирамидите в Гиза, календари на маите и космическото пространство. Паркът е отворен всеки ден от 10.00 часа до 17.30 часа. За повече информация: www.mysterypark.ch.

Какво да правите около Интерлакен:

Районът Юнгфрау предлага на първо място голямо разнообразие от пешеходни маршрути из красивата алпийска природа. Много от туристите се насочват и използват като свои бази за обиколка из района не толкова Интерлакен, колкото Гринделвалд, Венген, Мюрен или долината Лаутербрунен. Реално, именно из последната са съсредоточени и най-популярните пешеходни маршрути. Сред най-добрите пешеходни маршрути в Интерлакен са тези, които започват от крайните /горните/ станции  на местните планински влакове при Шиниге Платте и Хаймвехфлу. По-опитните планинари се впускат в 6-часовия маршрут Фаулхорн, обхващащ пътя между Шиниге Платте и първият връх над Гринделвалд. Пътеката минава през и над зашеметяващ планински пейзаж, покрай Бахалпзее и два чудесни планински ресторанта. Може да вземете влака до Шиниге Платте и след това да се върнете с лифт до Гринделвалд и железница обратно до Интерлакен /обратният маршрут също е възможен/.

Ако не искате да се разхождате из планините и да се наслаждавате на алпийски пейзажи, то може да се разходи с лодка из двете езера, ограждащи Интерлакен. Корабчета обикалят из Тюнерзее през цялата годината, докато обиколките из Бриенцерзее са възможни от април до октомври. Редовните линии прави възможно да си направите целодневни маршрути, с които да обиколите из селцата по брега на някое от двете езера. Корабчетата за обиколко из Бриенцерзее тръгват от дока зад гара Интерлакен Изток и с тях може да стигнете до Бриенц и Изетвалд. Отиване и връщане до Бриенц отнема около 2.5 часа. Именно Бриенцерзее е по-атрактивното от двете езера, а освен това то е и най-дълбокото езеро в Швейцария. Обиколките из Тюнерзее започват от  доковете до гара Интерлакен запад, като 10 корабчета обикалят ежедневно селцата по бреговете на езерото. Чрез подобен тип екскурзия може да стигнете до прекрасния град Тюн /отиване и връщане отнема около 4 часа/. За повече информация, може да разгледате следния сайт: www.bls.ch.

Интерлакен

На снимката: Пещерите Беатус;

Ако пътувате с деца, то  може би ще искате да ги зарадвате със среща с известния дракон на Тюнерзее –  Понцо. Фигури на големия гущер може да видите около Беатенберг. От пристанището Беатенбухт има въжена линия нагоре към Беатеберг. От там допълнителен лифт ще ви издигне на върха Нидерхорн. На върха има ресторант, а гледките са страхотни. Заслужава си при обиколка около Тюнерзее да посетите и известните пещери Беатус.

Разбира се, когато говорим за възможностите за разходка около Интерлакен, няма как да пренебрегнем опциите за обиколка на района с някои от многобройните планински влакове. Чрез тях, както и чрез разнообразните кабинкови и въжени лифтове, може да се достигне до най-забележителните върхове – Айгер, Мьонх и Юнгфрау.  Като център на региона, Интерлакен предлага удобна база, от която да започнете вашата обиколка. Макар че железопътните варианти са скъпи, те предлага едни от най-запомнящите се пейзажи в Европа. Дори и да не смогнете /поради липса на време или финанси/ да обиколите всички железопътни маршрути и лифтове, то е достатъчно да се повозите и на един само, за да добиете представа. Ако си начертаете добре маршрута и използвате най-добрите връзки, ще ви е нужен и половин ден, за да достигнете до всяка желана дестинация и да се върнете обратно в Интерлакен. Разбира се, препоръчваме ви в никакъв случай да не бързате, а да се разходите също така из малките селца по протежение на избрания от вас маршрут. Юнгфрауйох, наречен още Покривът на Европа, е класическа планинска екскурзия в района. Обиколката ви по този маршрут започва от станция Интерлакен Изток, преминава през долината Лаутербрунен и достига до Клайн Шейдег през Венген или Гринделвалд. Според нас пътят през Гринделвалд предлага далеч по-красивите гледки, като за да не изпуснете нищо по пътя, добре е на връщане да минете през Венген. От Клайн Шейдег, железницата Юнгфрауйох преминава през тунел откъм северната страна на Айгер, като спира на две места по пътя, от които може да се насладите на гледката. Върхът се намира на височина от 3454 метра, а от него може да се насладите на панорамни гледки от терасата, да посетители изследователския център на Сфинкса или да се разходите из тунелите на Ледения дворец – издълбан в ледника Алеч. Пътуването може да се осъществи целогодишно, като е добре да си предвидите поне 6 часа за едно такова пътуване. Повече информация може да намерите на: www.jungfraujoch.ch.

Интерлакен

Интерлакен

На снимките: Влакът към Юнгфрау /на горната снимка/ и фигури в Ледения дворец /на втората снимка/;

Шилтхорн се намира от другата страна на долината Лаутербрунен и предлага чудесна точка за наблюдение на голямото трио Айгер, Мьонх и Юнгфрау. Пътуването до Шилтхорн започва с влак от Интерлакен до Лаутербрунен, продължава с изкачване чрез планинска железница до Грютшалп и до Мюрен. След като разгледат малкото селце, където автмобилният трафик е забранен, посетителите продължават към Пиц Виктория на връх Шилтхорн. Тук може да се насладите на ястие във въртящия се ресторант, както и на гледки във всички посоки. От тук може да се върнете с въжената линия до долината Щекелберг и да продължите с автобус към Интерлакен. Макар и да не е толкова известна като Юнгфрауйох, доста хора предпочитат разходката до Шилтхорн. Причината се крие в чудесната 360 градусова панорама, близостта на върха до Мюрен, както и връзката на мястото с поредицата на Джеймс Бонд. И тук транспортните връзки оперират през цялата година, с изключение на няколко дни в края на април, когато се осъществява поддръжка, както и в продължение на три седмици в края на ноември и началото на декември. За достигане до Шилтхорн и връщане си предвидите поне 5 часа. Повече информация може да намерите на: www.schilthorn.ch.

Интерлакен

На снимката: Шилторн;

Интерлакен

На снимката: Кабинков лифт Мюрен-Шилтхорн;

Въпреки че са по-малко бляскави, отколкото изкачванията на Юнгфрау и Шилтхорн, има няколко заслужаващи внимание екскурзии, чрез които може да се изкачите около Интерлакен. Тези пътувания са далеч по-евтини в сравнение с разгледаните по-горе изкачвания. Шиниге Платте трябвада бъде вашият избор, ако имате време само за една места планинска екскурзия. Пътуването тук започва с кратко возене на влак от гара Интерлакен Изток да Вилдерсвил и прехвърляне на зъбчатата железница Шиниге. От върха може да се насладите на гледки към  Айгер, Мьонх и Юнгфрау. От тук тръгват и редица пешеходни пътеки в различни посоки. На върха се намира и хотел Шиниге Платте, предлагащ чудесен ресторант с тераса, а  алпийската градина разполага с над 500 вида растения. Транспортни връзки работят от края на май до средата на октомври. Предвидете си поне 3 часа за това пътуване.

Интерлакен

На снимката: Влакчето, водещо към Шиниге Платте;

Фуникулярът Хардер Кулм тръгва от северния край на града, от другата страна на реката при жп гара Интерлакен Изток. Само за осем минути ще се издигнете до върха, от където се открива прекрасен изглед към Тюнерзее, Бриенцерзее и Юнгфрау, който се издига на юг. В горната част има кратък пешеходен маршрут, известен като Пътеката на гоблина, а в долната част има парк за животни с диви кози и мармоти. Транспортни връзки работят от май до октомври. Тук ще ви е достатъчен час или два, за да разгледате всичко и да си направите снимки от върха. Чрез стара въжена линия, намираща се в югозападния край на Интерлакен, точно зад гара Интерлакен Запад, може да стигнете до Хаймвехфлу. Тук също има гледка към езерата и Юнгфрау. Въжената линия работи от април до октомври, като ще ви е нужен около час тук. Макар че това е по-скоро хълм, отколкото планина, мястото е популярно, защото предлага доста забавления, особено ако идвате с деца – има голяма детска площадка, шоу железопътен модел, писти за шейни, пързалка и много други неща.

Интерлакен

Интерлакен

Интерлакен

На снимките: Хардер Кулм /площадката за наблюдения, фуникулярът и станцията горе/;

По-долу ще видите списък на редица интересни екскурзии около Интерлакен, които може да осъществите в рамките на един ден. Кликвайки върху съответния линк, ще отворите отделна статия за всяка една от тези екскурзии с полезна информация за цени на билети и работно време на отделните влакове, фуникуляри и лифтове:

1/ Юнгфрауйох;

2/ Шилтхорн;

3/ Хардер Кулм;

4/ Шиниге Платте;В случай че се нуждаете от хотел в Интерлакен, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Интерлакен

Важно: Статията предоставя информация за Интерлакен, Швейцария. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за транспорт до града, както и съвети за разглеждане на местните забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 23 Ноември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Интерлакен, Швейцария, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.