Истанбул – на границата между Изтока и Запада

Герб на Истанбул: Истанбул

 

Много може да се каже за Истанбул, много определения биха могли да бъда използвани за оценка на това, което представлява днес градът, заради което ние ще сме спрем просто на една дума – уникален. Това е единственият град в света, който се намира върху два континента и който е бил столица на последователни християнски и ислямски империи. Неговото разположение на кръстопът между Европа и Азия е спомогнало градът да изиграе важна роля върху съдбините на този регион през последните 2500 години. Изграден по подобие на Рим /който е послужил като вдъхновение при строежа/ върху седем хълма, Истанбул /носещ името Константинопол/ става център на византийския християнски свят от четвърти до петнадесети век след Христа. Масивните защитни стени с дължина от 6 км., църквата „Света София”, както и деликатните мозайки и фрески в музея Карие, са само част от прекрасните остатъци от онзи период. Османците, които завладяват града през 1453г., остават след себе си още по-впечатляващо наследство под формата на куполите и минарета на множеството техни джамии, които днес доминират силуета на Стария град.

Истанбул

На снимката: Синята Джамия – един от символите на града;

 

 

С население, което наброява около 25 милиона души, Истанбул не е просто мегаполис. Сравнението с други големи европейски градове е безсмислено, защото дори и най-големите от тях не може да се сравняват с най-големия турски град. Макар и град с такова население да прилича по-скоро на някаква аномалия на фона на това, че голяма част от турското население все още работи на полето в малки и отдалечени села, трябва да се приеме, че Истанбул е реално олицетворение на Турция. Макар градът да губи своя статут на турска столица през 1923г., той продължава да бъде икономическа и културна столица на Турция. Разбира се, никой не може да отрече, че Истанбул има и своите слабости. Градът определено страда от това, че неговото население се е увеличило с около 10 пъти за последните 100 години. Задръствания, замърсяване, завишени нива на престъпност и недостиг на вода са само част от проблемите, с които местните власти трябва да се справят.

За повечето посетители, Истанбул е град с две половини: Старият град, отлично разположен върху триъгълен полуостров, сочещ към Босфора в посока Азия, от една страна, и районът Бейоглу, намиращ се от другата страна на Златния рог, от друга страна. По-голяма част от забележителностите на Истанбул се намират именно в първата от тези две половини, разпръснати в забележително компактна площ и лесно достижими пеша.

Истанбул

Истанбул

На снимките: „Света София“ отвън и отвътре;

В сърцето му е историческият квартал Султанахмет, изпъстрен с криволичещи, калдъръмени улички, старомодни и добре запазени дървени къщи, и осеян със знакови сгради от Византийската и Османската империя: „Света София”, Хиподрума, дворецът „Топкапъ”, Синята Джамия. На запад от Султанахмет се намира университетския район Баязид, който е доминиран от Капалъ чарши – екзотичният „търговски център”. Тук търговията се върти вече над 500 години. Недалеч от тук се намира и прочутият Базар на подправките, известен още като Египетския пазар. Северозападната част на града се слави с прекрасната византийска църква „Иисус Спасител в Хора”, която днес е превърната в музея Карие, а малко след това може да се видят и прочутите стени – укрепления на Теодосий. Именно в тази част на Истанбул, и по-точно из района Фатих, може да видите „традиционния” Истанбул с млади жени, облечени в забрадки и мъже пиещи черен чай, докато чакат за следващата молитва.

Истанбул

На снимката: Красивият интериор на Синята джамия;

От другата страна на Златния рог се намира стария „европейски“ квартал Бейоглу, където може да видите красиви жилищни сгради от 19-ти век. Районът е станал център на изкуствата, културният и нощният живот на града. Няма как да не споменем и основната търговска улица – Истиклял Кадеси. Изпълнена с многобройни магазини, улицата е привлекателен център за младите и по-светско настроение местни момчета и момичета. С развитието на местния градски транспорт, и особено с изграждането на трамвайната линия и фуникуляра, придвижването в Истанбул стана с една идея по-бързо. Лесно може да се стигне от едни обекти до други, включително и до такива в азиатската част на града, които са добре свързани със Стария град и Бейоглу чрез ферибот. Ако имате време, опитайте усещането да се повозите на някой от фериботите. По този начин ще може да се запознаете отблизо с по-отдалечените райони на града, и най-вече Кадъкьой и Юскюдар.

Истанбул

На снимката: Йеребатан – подземната цистерна;

Отвъд куполите и минаретата на Стария град, както и далеч от офис блоковете на търговските квартали на града, се намира синият простор на Босфора. Северно от центъра на града, брегът на реката е зает от двете страни с чудесни предградия. Най-лесно може да се разходите тук с автобус, но може да ги разгледате и от палубата на някое корабче, пътуващо из Босфора. Несъмнено има какво да се види и извън Истанбул. В Мраморно море се намират очарователните Принцови острови, известни със своите плажове, вили и борови гори. Много от месните бягат от лудницата на големия град именно тук – достигането с ферибот е лесно и евтино.

 

Най-доброто време за посещение:

Истанбул и околностите му имат относително влажен климат, с горещо, влажно лято и хладни, дъждовни зими със случайни снеговалежи. Най-доброто време за посещение на града е през май и юни, а след това отново през септември и октомври. Това са месеците, които предлагат чудесна комбинация от топло и сухо /но не и горещо/ време, както и продължителна светла част на денонощието. Няма как да не се отбележи обаче, че именно през тези период от годината Истанбул е пълен с туристи, поради което и цените на нощувките са най-високи именно през тези месеци. Месеците юли и август са горещи, като времето може да бъде непоносимо около обяд и ранния следобед. Все пак, може да използвате тази част от деня за почивка или за отмаряне в някое от многобройните кафенета и ресторанти. През януари, февруари и дори през март, времето може да бъде доста хладно, особено ако има ветрове към Босфора откъм Черно море. Често има и мъгла, която се придвижва от морето.

Когато говорим за най-добро време за посещение, няма как да не обърнем и внимание на някои религиозни празници, които оказват или може да окажат влияние върху едно посещение. Шекер и Курбан Байрям са два такива празника, по време на които държавни учреждения, банки и някои магазини са затворени, а пътуванията из града може да са по-затруднени. Продължаващият един месец Рамазан също може да окаже влияние върху живота в града.

Истанбул

На снимката: Площад Таксим;

Транспорт:

 Основните точки за пристигане в Истанбул са международното летище „Ататюрк”, разположено в европейската част на града (използва от по-голямата част от редовните авиокомпании), и по-малко удобното летище „Сабиха Гьокчен”, намиращо се от другата страна на Босфора, в Азия (използва се главно от бюджетните компании). Днес може лесно да се достигне от България до Истанбул чрез полети на Търкиш Еърлайнс от София. Последните кацат на летище „Ататюрк”, а полетът е около 60 минути. Влаковете, пристигащи в Истанбул, по принцип спират на станция Сиркечи,  разположена недалеч от района Бейоглу и Такси, както и от сърцето на Стария град и неговия богат избор от места за настаняване.

Международното летище „Ататюрк” /Ataturk Hava Limani; www.ataturkairport.com/ се намира на около 25 км. западно от центъра на Йешилкьой, близо до брега на Мраморно море. Летището разполага с два терминала, които са разположени на 1 км. разстояние един от друг: международен (dışhatları) и вътрешен (ichatları). Опциите за придвижване от летището към града са няколко. Първата от тях е да използвате метрото в Истанбул, като влаковете се движат между 6.00 часа и полунощ. Влаковете пътуват на всеки 5-7 минути. Втората възможност за придвижване е чрез влак. Влаковете потеглят от Световния Търговски Център и Панаирен център Истанбул и стигат до Аксарай. Пътуването е около 35 минути, като по пътя се преминава през немалко на брой места. Последната възможност е да се качите на автобус между летището и площад Таксим. Номерът на линията е 96Т. Алтернативно, може да използвате такси от летището, като цената на пътуването от Ататюрк до Султанахмет може да бъде около 50 TRL /турски лири/. Важно е да се отбележи, че между полунощ и 6.00 часа сутринта, тарифите са двойно по-високи. В терминала за пристигащи има по принцип табло с цените на такситата. Съвет от нас: ако сте си резервирали хотел в Истанбул и ще пътувате до там със самолет, попитайте във вашия хотел дали може да организират трансфер от летището за вас. Ако изберете да се доверите на местното метро, имайте в предвид, че трябва да се оглеждате за знак „Hafif Metro”. Метро влаковете са свързани с трамвая на Истанбул при Зейтинбюрну /Zeytinburnu/, така че тук може да слезете и да продължите с трамвай. Трамваят достига до Султанахмет (30-45 минути общо време за пътуване) и от другата страна на Златния рог през моста Галата. Ако изпуснете прикачването към трамвая при Зейтинбюрну, то може да продължите до Аксарай. Що се отнася до второто летище на града, то е разположено в азиатската част и носи името „Сабиха Гьокчен” (www.sgairport.com). Използва се от нискобюджетните компании като Изиджет и др. Придвижването от тук е по-трудно, защото автобусите пътуват доста, а такситата са скъпи /пътуването до Таксим може да ви излезе и 100.00 TRL/. Може би най-приемливият вариант е да се качите на автобус линия N3 и да продължите до метро станция Levent. От там с метрото се продължава до площад Таксим.

Истанбул

На снимката: Историческият трамвай, движещ се по търговската улица Истиклал и водещ до Таксим;

В Истанбул има две основни автогари. Макар и едва ли ще решите да пътувате точно с редовна автобусна линия до този град, все пак ще ви предложим полезна информация и относно тази опция. Автогара „Есенлер” се намира на 10км. северозападно от центъра, на път Е800 /главен път Истанбул-Одрин/. Автогара „Харем” е в азиатската част, между Юскюдар и Кадъкьой. Ако пътувате от България, най-вероятно автобусът ви ще спре именно на първата автогара. Автогара „Есенлер” (www.otogaristanbul.com) е добре организирана, като тук около 150 транспортни компании предлагат билети за пътуване. Доста от компаниите осигуряват безплатен транспорт от и до Таксим, или може да ви организират такъв транспорт. За да стигнете до Султанахмет от Есенлер, трябва да се качите на железницата /оперира от 6.00 часа до 1.00 часа след полунощ, на всеки 15 минути/ от станцията в средата на автогарата. С железницата продължете до Аксарай и се прехвърлете на трамвай до Султанахмет. Ако пътувате в обратна посока /тоест от центъра към автогарата/, трябва да слезете на станция Отогар, а не на станция Есенлер. Ако решите да се доверите на таксиметров транспорт от гарата до центъра на града, пригответе се да заплатите сума от порядъка на 30-40.00 TRL.

 

Истанбул ще ви предложи богат избор от форми на транспорт – от фериботи до модерни трамваи, античен подземен фуникуляр, както и крайградски влакове. Поради огромният брой на местните жители, средно в денонощието с градския транспорт на града пътуват около 11 млн. души. Именно това е причината много често различните форми на транспорт да са претъпкани с хора. Бъдете особено бдителни за джебчии. Със завършването на новата удължена трамвайна линия преди няколко години, трамваят свързва немалко части на града, и то тези части, които се посещават по принцип от туристите. Местната система на автобусен транспорт е малко трудна за разбиране, поради което може да решите да не се доверявате много на тази форма на транспорт. Все пак, ако искате да видите всичко от Истанбул, ще ви се наложи да се качите и на автобус. Когато говорим за градския транспорт в Истанбул, трябва да посочим и фериботите, които обикалят Босфора и Златния рог. Задръстванията в Истанбул са неизбежни, макар че историческата част на града да е освободена от повечето трафик. Ако пътувате в пиковите часове, очаквайте всички форми на транспорт да са препълнени, а задръстванията ще ви оставят да чакате понякога и по един час докато стигнете до вашата дестинация, и то само ако последната се намира близо. Ако ще пътувате до по-далечна цел, то се въоръжете с повече търпение.

Истанбул

На снимката: Модерният трамвай, пресичащ и историческата част на Истанбул, където са повечето забележителности на града;

Автобусния градски транспорт в Истанбул обхваща автобуси в различни цветове, като най-често превозните средства са червено-бели или зелени. Това са общинските автобуси на IETT, като името на компанията е изписано върху тях. В града има и значителен брой частни компании, които оперират по немалко от линиите, като те са предимно в светло синьо или зелено –  ще ги разпознаете по това, че са по-стари и занемарени на външен вид. Основните автобусни спирки в града предлагат разнообрази маршрути, така че лесно всеки да достигне до различни части на града. Автобусният транспорт в Истанбул оперира принципно от 6.30 часа до 23.30 часа, но ако пътувате от или за някое от по-далечните предградия на града, то тогава е възможно последните автобуси за деня да тръгват и в по-ранен час. Ако ще се возите на общински автобуси, може да си вземете карта /akbil/ или да си купите билет предварително. Цената за еднократно пътувате е около 4.00 TRL. Ако се качите на някои от частните автобуси, там ще трябва да заплатите билет на кондуктор. При положение, че ще пътувате по-често, добре е да си закупите карта за пътуване, защото пътуването ще ви излезе по-евтино /едно пътуване с карта е около 2.30 TRL/, а и няма да ви се наложи да мислите постоянно за билети и др. В европейската част на Истанбул, основните автобусни терминали са в Еминьоню, площад Таксим, Бешикташ и Аксарай. В азиатската част терминалите са в Юскюдар и Кадъкьой. Малко автобуси минават през Султанахмет, така че може да се разходите пеша до там или да разчитате на трамвая за няколко спирки. С него може да стигнете до автогарата на Еминьоню, от където пък тръгват автобуси за Таксим, Аксарай, Топкапъ Бешикташ, Ортакьой и Арнауткьой и до Бебек. В части от Истанбул действа вече системата Метробус, при която автобусите се движат по специално предназначени за тях трасета. С това времето за пътуване значително беше намалено, но от туристическа гледна точка тези трасета все още не са особено приложими, защото не преминават покрай важни забележителности. Превозните средства от тази система се движат на всеки 30 минути, от 5.30 часа сутрин до 1.30 часа след полунощ.

Част от местния градски транспорт е и железопътния транспорт, който се оперира от Турски държавни железници (TCDD). Всъщност тук става дума за две линии, по една от всяка страна на Босфора. Влаковете се движат често (ежедневно между 7.00 часа и 21:30 часа), евтини са като форма на транспорт, но може да бъдат доста претъпкани в пиковите часове. Едната линия тръгва от Хайдарпаша Haydarpaşa и се движи към Гьозтепе и Бостанчи, по протежение на залива Измит и до Гезбе. Другата линия тръгва от Сиркечи, през Халкали и по протежение на бреговете на Мраморно море. Този втори влак спира при: Кумкапь (известен със своите рибни ресторанти), Йенкап /автобусен терминал/, Йедикуле /за старите градски стени/, и Йешилкьой, недалеч от летището Ататюрк.

Основната трамвайна линия в града е изключително популярна за туристите, защото свързва важни части на града. Трамваят тръгва от Зейтинбюрну /Zeytinburnu/, преминава през Топкапъ до Аксарай (където се свързва с метрото). Трамваят обслужва още Лалели, Университета, Баязид, Чемберлиташ, Султанахмет, след което се спуска до Еминьоню, преминава по моста Галата и се насочат към Каракьой (Галата), Топхане, Фъндъклъ и Кабаташ. Трамваите са чести и работят от 6.00 часа сутрин до полунощ. Всяка спирка на  трамвая е оформена като платформа в средата на пътя, като до платформата се достига след като си закупите жетон за пътуване /на всяка спирка има кондуктори и машини, продаващи жетони/.

Истанбул

На снимката: Кафенето при Пиер Лоти, до което може да се стигне с фуникуляр;

Метрото в Истанбул се движи на запад от Аксарай, преминава близо до международната автогара Есенлер и стига до международното летище Ататюрк. Много малка част от линията обаче е под земята – участъкът от Такси до Левент. Влаковете се движат на всеки 10-15 минути, като работното им време е различно- понеделник – четвъртък /от 6.00 часа до 0.30 часа/, петък и събота /от 6.30 часа до 1.00 часа/, а в неделя – от 6.30 часа до 0.30 часа. Отново се закупуват жетони, които се поставят в турникети при влизане в станцията. Метрото може да се използва, за да стигнете близо до старите градски стени на Константинопол, както и до джамията Карие.

Следващата интересна форма на транспорт в Истанбул е старият фуникуляр, който свързва Каракьой и Истиклял Кадеси в Бейоглу. Чрез него може да се прикачите и на античния трамвай, който се движи по Истиклял Кадеси – една от главните търговски улици в Истанбул. От 2006г. оперира и модерна въжена линия, свързваща Кабаташ в северния край на трамвайната линия с площад Таксим (и метрото). Ако сте любители на тази форма на транспорт и красивите гледки, може да се разходите до Пиер Лоти, където има кабинков лифт, свързващ южния бряг на Златния рог в Еюп с кафенето на Пиер Лоти. От върха се открива гледка към Истанбул.

Колкото и добра и обхватна да е мрежата на местния градски транспорт, възможно е /ако бързате или ако автобусите са претъпкани/, да решите да се качите на такси. Намирането на такси в Истанбул е лесно, защото има десетки хиляди коли, които се движат из града. Такситата са боядисани в жълто. Цените са нормални, като е възможно преди да потеглите да се уговорите с водача за конкретна сума, която да се заплати за даден маршрут. Ако пътувате вечер /между полунощ и 6.00 часа/, таксата по принцип е двойна. Както и в България, така и в Истанбул има доста „фалшиви” таксита. Тук проблемът обаче е наистина голям, защото според изчисленията става дума за около 10-12 000 „копърки”, които лъжат клиентите и подбиват бизнеса на регистрираните таксита. Нормалната тарифа на такси в Истанбул е около 2.00 – 3.00 TRL за километър.

Истанбул

На снимката: Фериботите са важна част от местния транспорт;

Разположението на Истанбул и разрастването на града по бреговете на Босфора са определили и значението на морския транспорт за развитието на града. Когато става дума за придвижване по вода между различни части на Истанбул, то трябва да разчитате на компанията IDO  (İstanbul Deniz Otobusleri; www.ido.com.tr). В туристическите офиси из града, по фериботните терминали или на посочения по-горе уебсайт, може да намерите разписания и маршрути на фериботите, обслужващи Истанбул. По най-натоварените водни пътища – като този между Еминьоню и Кадъкьой или Юскюдар – пътуват между 3 и 5 ферибота на час. Фериботите оперират между 6.00 часа сутрин и полунощ, като за тях се прилагат същите тарифи като за останалата част от градски транспорт. При влизане на фериботния терминал трябва да поставите закупените жетони за пътуване в посочените турникети. Има и по-малки частни фериботи, оперирани от компанията Turyol. Повечето от тези корабчета тръгват от място, западно от моста Галата в Еминьоню, а дестинациите са главно Хайдарпаша и Кадъкьой. Билети се продават на будки на самия бряг.

Главният фериботен терминал се намира на Еминьоню – между гара Сиркечи и моста Галата – като тук може да видите фериботни кейове или терминали (Iskelesi на турски език). Всеки един от тези терминали обслужва конкретна линия. Терминал Йемиш /Yemiş Iskelesi/ e за фериботите, които пътуват към Еюп чрез Касъмпаша, Фенер и Балат. Фериботите оперират на всеки час между 7.00 часа и 20.00 часа. Терминалът Богаз обслужва фериботите, които преминават Босфора към Румели Каваги. От фериботния терминал може да намерите още фериботни връзки към Юскюдар (ежедневно 6:30 часа – 23:00 часа), Кадъкьой (ежедневно 7.00 часа – 20.40 часа) и Харем. Редовни фериботи на IDO свързват Каракьой (от другата страна на моста Галата) с Хайдарпаша и Кадъкьой (ежедневно от 6.30 часа до 21.45 часа), а също и с  Фенер, Балат, Хаской и Еюп (ежедневно от 7.15 часа до 21.15 часа). От Кабаташ фериботи пресичат Босфора към Кадъкьой (от понеделник до петък, 7.00 часа до 20.00 часа), а от Бешикташ до Кадъкьой и Юскюдар има ежедневна връзка (от 6.45 часа до 21.00 часа). От Кабаташ има и редовни фериботи до Принцовите острови (ежедневно от 6.50 часа до полунощ, но през зимата са по-рядко). От фериботен терминал Богаз отпътува популярния фериботен круиз по Босфора. Круизът се организира от юни до октомври /ежедневно в 10.35 часа, на обяд, 13.35 часа и 19.00 часа/.

Истанбул

На снимката: На Еминьоню, близо до терминала за фериботите, може да опитате прясно приготвена риба в питка – едно от популярните места сред местни и туристи;

Много по-бързо придвижване по вода се осигурява от „морските автобуси” /Deniz otobusleri/. Последните се движат от Кабаташ, при източния край на трамвайна линия, пресичат Босфора и стигат до точки около Мраморно море. Морските автобуси обаче оперират по-рядко в сравнение с фериботите, освен в пиковите часове. Чрез тях може да стигнете до Принцовите острови, както и до Ялова, намиращ се на южния бряг на Мраморно море. Разписанията са достъпни по всички морски автогари, както и на сайта www.ido.com.tr.

От 2008г. в Истанбул бяха представени и оперират водни таксита /Deniz taksi/. Броят на тези корабчета значително се е увеличил от тогава, като причината за това е голямото търсене на услугата. Из града има 27 точки за отпътуване на водните таксита, сред които са и Принцовите острови, както и множество места от двете страни на Босфора. Пътуването с морските таксита обаче е по-скъпо, отколкото с другите форми на воден транспорт в Истанбул. За повече информация, вижте www.deniztaksi.com.

Истанбул

На снимката: Капълъ Чарши;

Истанбул

На снимката: Египетският пазар /Пазар за подправки/;

Фестивали и празници в Истанбул:

Въпреки светския характер на турската република, трите големи празника в града и в държавата са религиозни: Рамазан, Шекер Байрам и Курбан Байра, като последните два са и официални празници. Освен тези религиозни празници, Истанбул предлага богата културна програма за своите посетители, като повече информация може да намерите на официалния туристически сайт на града, както и в местните туристически офиси.

Истанбул

Истанбул

На снимките: Дворецът Топкапъ;

Религиозните празници, които се почитат из целия ислямски свят, се провеждат на дати, определени от мюсюлманския календар Хиджра, като два от най-важните са Шекер и Курбан байрям. Хиджра е лунен календар и годината в него има продължителност точно 12 оборота на Луната около Земята, т.е. в него има 354 /или 355/ дни. Рамазан, въпреки че не е официален празник, е може би най-важният мюсюлмански празник, ако може да наречете празник пълните лишения, на които всеки мюсюлманин трябва да се подложи в рамките на месец, всеки ден от изгрев до залез слънце. Тъй като това не е официален празник, животът в Истанбул не се повлиява много от него. Ежедневният пост приключва в час, наречен ифтар, когато на вярващите е позволено да хапнат и пийнат.

Малко ресторанти в Истанбул затварят за Рамазан, но ако по време на този празник се разхождате из някои от  по-консервативните райони на града /като Фатих/, съветваме ви да бъдете по-дискретни с хапването на публични места, както и с пиенето и пушенето. Празникът обаче си има и положителната страна, защото по това време доста места из града се оживяват вечер – около Хиподрума в Султанахмет биват разположени стотици сергии, където се продават различни ястия и питиета. Вечер, по време на Рамазан, може да ви бъде трудно да намерите място в ресторантите, особено около ифтар. Особено интересен става празника на 27-мия и 28-мия ден на Рамазан, който ден се счита за моментът, когато Мохамед е получил Корана от Аллах. През тези два дни, джамиите са пълни с хора, а вечер сградите са още по-силно осветени в сравнение с обичайното. На последния ден от празника, наречен Арифе, местните посещават гробища и отдават почит към предците си. Много от ресторантите са затворени на тази вечер.

Истанбул

Истанбул

На снимките: Дворецът Долмабахче;

Шекер Байрям продължава 3 дни и се провежда в края на Рамазан, въпреки че често има и седмица разлика в провеждането му, ако трите дни се паднат в средата на работната седмица. Това е празник за семейни събирания и даване на подаръци и лакомства за децата.

Курбан Байрям продължава 4 дни. Това е празник, при който поднасянето на жертвеното агне се свързва с личността на Авраамовия син Исмаил. По време на празника се колят около 2.5 милиона овце. Празникът е по-важен от Шекер Байрям, като тук главата на семейството трябва да заколи овца или коза на основния празничен ден. По време на Курбан и Шекер Байрям може да изпитате трудности с придвижването из града.

Освен гореизброените типично религиозни празници, Истанбул ще ви предложи богатство от културни преживявания. Програмата е пълна, като по-голяма част от  събитията са между април и октомври. За по-пълна информация и дати на събитията е добре да се свържете с местния туристически офис. Билетите за повечето събития могат да бъдат закупени онлайн от www.biletix.com или www.pozitif-ist.com.

Истанбул

На снимката: Кулата Галата;

Знаете ли, че:

Лалета, символ на Холандия, идват от Истанбул и са изпратени в Холандия именно от тук?

Истанбул

На снимката: Кулата на девицата;

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Църква-музей „Света София”;

2/ Дворец Топкапъ;

3/ Парк Гюлхане;

4/ Монетният двор;

5/ Археологически музеен комплекс;

6/ Йеребатан;

7/ Хиподрумът;

8/ Джамията Султанахмет  /Синята джамия/;

9/ Музей на турското и ислямското изкуство;

10/ Джамията „Соколлу Мехмед паша”;

11/ Малката джамия „Света София”;

12/ Мостът Галата;

13/ Новата джамия;

14/ Пазар на подправките /Египетски пазар/;

15/ Джамията на Рюстем паша;

16/ Капалъ Чарши;

17/ Джамията Сюлеймание;

18/ Музеят Карие;

19/ Истиклял Кадеси;

20/ Площад Таксим;

21/ Кулата Галата;

22/ Миниатюрк;

23/ Дворецът Долмабахче;

24/ Морският музей;

25/ Дворецът Чираган;

26/ Ортакьой;

27/ Принцовите острови;

28/ Остров Мармара;
 

Важно: Статията предоставя информация за град Истанбул, Турция. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите околности – история на Истанбул, транспорт, най-добро време за посещение, празници. Статията е последно обновявана от нашия екип на 02 Декември 2016г.

Истанбул

По-долу може да видите интерактивна карта относно Истанбул, Турция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.