Исторически музей на Амстердам

След Промяната през 1578г. манастирът на Св. Люсиен в Амстердам е превърнат в сиропиталище. Оригиналната сграда на манастира, изградена от характерна червена тухла, е разширена през 17-ти век с добавянето на нови крила, които били дело на Хендрик де Кайзер и Якоб ван Кампен. Настоящата сграда, която може да видите при посещението си отразява вида на манастира, така както е изглеждал към 18-ти век. От 1975г. комплексът помещава историческия музей на града.

Исторически музей на Амстердам

На снимката: Входът на историческия музей на Амстердам;

Постоянните експозиции на музея са разположени около вътрешните дворове на комплекса, а благодарение на мултимедийна карта може да се разходите набързо из цялото място. До средата на 2011г. музеят беше в процес на пренареждане на стаите и актуализиране на изложбите, така че днес може да видите един доста променен музей в сравнение с това, което е било в началото на века.

Експозициите в музея проследяват развитието на Амстердам от възникването му като малко рибарско селище на устието на река Амстел през Средновековието до превръщането му в днешния космополитен град.

Основният фокус на музея е върху търговията, икономиката и културата през Златния век на Амстердам през 17-ти век, когато населението на града се увеличава значително благодарение на просперитета. Три основни изложения обхващат различните етапи от растежа на града- като се започне от 1350г. до наши дни.

Исторически музей на Амстердам

На снимката: В музея се предлагат иновативни начини за представяне на градската история;

Галерия на градските гвардейци

Тази галерия е интересна част от музея, като представлява покрита пешеходна пътека, която е отворена за посещение от всички по време на работното време на музея. Кралица Юлиана открива галерията през 1975г., за да събере из изложи портрети, които са били популярни през 16-ти век. Градските гвардейци са включвали три гилдии на стрелци, които са се слели през 1580г. Това е рядка колекция като няколко портрети са поръчани след 1650 година. Най-известните са творби на Рембранд, като акцент е поставен и върху творби на Дирк Барендс и Корнелис Антониш, сред които и „Гощаването на 17 гвардейци от корпус H”.

Исторически музей на Амстердам3

На снимката: Встъпителната зала на музея;

Залата на регентите:

Построена през 1634г., тази стая била място за провеждане на срещи на директорите на сиропиталището /регентите/. Стаята има красив таван, добавен през 1656г., показващ сираци, получаващи помощи. По стените в стаята ще видите портрети на регентите, както и два портрета на Авраам де Вервер, изобразяващи „Битката при Слаак” /1633г./. Мебелите, сред които шкафове и маса, датират от 17-ти век.

Встъпителната зала:

 Встъпителната зала на музея е напълно модернизирана. Тук може да видите 13 метрова мултимедийна презентация, показваща растежа на града от 1100г. чак до наши дни, като са използвани сателитни карти и снимки на познати места в Амстердам. В допълнение, тук има 55 витрини, съдържащи предмети от различни исторически периоди, които въвеждат посетителите в обширните колекции на музея.

Младият град /1350-1550г./:

Израстването на Амстердам в сферата на търговията се осъществява именно в този исторически период от време. Макети и археологически находки като казан, използван за омекотяване на катран за корабостроенето, както и много домакински предмети като например обувки и средства, помагат да се обясни това, което е представлявал градът по онова време. В допълнение, има огромна карта на земята, която разкрива кои са най-важните райони в града. През този исторически период Амстердам е обзет от религиозно възраждане, което следва Чудото от Амстердам от 1345г. Умиращ човек бил посветен в тайнството, което обаче той отхвърлил, но когато бил хвърлен в огъня, не изгорял. През този период започнал сериозен градеж на църкви, а Амстердам се посещавал от хиляди поклонници.

Исторически музей на Амстердам1

На снимката: Залите на музея разкриват реликви от различни исторически периоди на Амстердам;
Могъщият град /1550-1815г./:

Между 1500г. и 1560г. населението на града се е утроило (през 1502г. Амстердам е бил само 12 000 души). Градските гвардейци стават защитници на закона и реда в препълнения град, като в тази секция от музея са изложени брони и оръжия на гвардейците. Планът на Амстердам, дело на Корнелис Антониш, също е изложен тук като представлява най-старият оцелял план на града. Датира от 1538г. В него може да се видят посочени множеството църкви и манастири, които са съществували към него момент в града. През този исторически период е изграден вътрешния пръстен от канали, като отделно се полагат основите на сградата на общината и площад Дам. В тази секция на музея може да видите и маслена живопис на Хендрик Корнелиш Врум /1615г./, показваща укрепения Харлемерпорт и как градът се е защитавал срещу външни нападения. Златният век и значението на презокеанската търговия и колониалната експанзия формират голяма част от тази изложба. Тук е изложено и земното кълбо на известния картограф Вилем Блау. Отделно от това са представени и редица иновации в областта на корабоплаването, включително и такива позволили на холандските кораби да плават в плитките води на Зюдерзее.

Исторически музей на Амстердам

На снимката: Интересна част от колекцията на музея е тази посветена на Златния век на Амстердам;

Портрети и бюстове на различни личности са в изобилие, както и колекция от сребърни предмети. Може да видите и модел на кметството от 1648г., проектирано от Якоб ван Кампен (1595-1657), днес служещо като Кралския дворец. Голямото разминаване между богатите и по-бедните жители на града се показва в една стая, по чиито стени са поставени мрачни платна, богатите управници и бедните къщи в Амстердам. По време на Златния век изкуството процъфтява и множество артисти идват в града. Съвременните картини обрисуват живота на богати семейства. Тези картини, както и такива на велики художници като Питер де Хох и Рембранд, заедно с прекрасната скулптура, са само част от експонатите, които разкриват богатата и разнообразна история на Амстердам.

Съвременният град /1815- наши дни/:

Спадът в търговията довежда до обедняване на населението през 19-ти век- период, в който възникват благотворителни организации, опитващи се да се справят с проблема. Изкуството през този период започва да отразява социалните проблеми, в това число бедните квартали на града. Произведения на школата в Хага, дело на нейния представител Джордж Брайтнер/, както и мрачни черно-бели фотографии отразяват упадъка на града. Поредица от нереализирани планове за разширяване на Амстердам подчертават тази стагнация. Всичко това е представено в тази секция от музея, като има интерактивни мултимедийни експонати, а документи от по-новата история. Музеят показва поредица от емоционално наситените снимки, направени по време на Голямата депресия от началото на 1930-те и военните години, когато градът е бил под нацистка окупация. Фотографии, видео и компютри позволяват на посетителите да се запознаят с модерния градски живот. Една от основните теми е „младите в Амстердам“. Временни изложби обхващат аспекти от 20-ти век и съвременните Амстердам и амстердамци.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Kalverstraat 92, Амстердам, Холандия;

Телефон: +31 (0) 20 523 1822;

Как да стигнете до музея:

-Чрез трамвай /използвайте линии 1,2, 4, 5, 9, 13, 14, 16, 17, 24, 25/;

-Пеша /на 15 минути пеша от Централната гара/;

Работно време:

Музеят е отворен всеки ден от 10.00 часа до 17.00 часа;

Музеят е затворен на 27-ми април и 25-ти декември.

На 1-ви януари, музеят е отворен от обяд до 17:00 часа;

На 5-ти, 24-ти и 31-ви декември, музеят е отворен до 16:00 часа;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни- 12.50 Евро;

Билет за деца /5-18 години/ – 6.50 Евро;

Деца под 5 години – Безплатен вход;

Туристически обиколки се предлагат в музея. Обиколката трае един час и струва 70.00 Евро /допълнително се закупуват билети за вход/.

Исторически музей на Амстердам

Важно: Статията предоставя информация за исторически музей на Амстердам, Холандия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до музея, както и повече информация за работното време и цени на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 10 Юни 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно исторически музей на Амстердам, Холандия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около музея в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: