Изео, езерото Изео

Градчето Изео е едно от най-красивите места на едноименното езеро. Гледките към езерото и Монте Изола /който погледнат от тук не си личи, че е остров/ са повече от прекрасни.

Изео

На снимката: Поглед към Изео, с малкото пристанище и крайбрежната алея;

Автомобилният трафик в историческия център на Изео е ограничен до минимум, което създава доста спокойна атмосфера, дори и в разгара на сезона. Главният площад на градчето е Пиаца Гарибалди /Piazza Garibaldi/, където може да видите статуята на Гарибалди, издигаща се върху голяма, мъхеста могила. Освен статуята, тук заслужава да обърнете внимание и на малката църква „Санта Мария дел Меркато”, където има стенописи от 14-ти и 18-ти век. На главния площад в Изео се провеждат и всички градски пазари- малък пазар във вторник, основният пазар в петък, както и пазар за антики всяка трета неделя на месеца.

Изео

На снимката: Площад „Гарибалди“ с паметника на Джузепе Гарибалди;

Други интересни забележителности в градчето Изео, на които може да обърнете внимание, включват църквата „Света Андреа” /Sant’Andrea/, която датира в сегашната си форма от 12-ти век. Църквата се отличава с хубавата си романска камбанария. Вдясно от недовършената фасада е мавзолеят на Джакомо Олдофреди. Замъкът Олдофреди, датиращ от 11-ти век, претърпя сравнително скорошна реконструкция и възстановяване, като днес функционира като културен център и библиотека – той първоначално е бил частна собственост.
Недалеч от Изео, в южна посока от града, се намира природен резерват „Торбиере дел Себино”- това е един район от торфени блата, който е бил силно експлоатиран от хората през 19-ти век. Благодарение на разкопки и други възстановителни дейности, една част от площта на парка е била буквално възстановена в нейното следледниково състояние от преди хиляди години. Днес мястото е дом на рибни видове, както и голямо разнообразие от растения и животни. Ако бихте искали да научите повече за този природен резерват, то може да погледнете официалния сайт: www.torbiere.it.

https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/
На снимката: Църквата „Сант’ Андреа“ в Изео;

Ако се придвижите малко на запад, ще достигнете до селцето Клузане- малко населено място с интересен исторически център. Най-интересната забележителност тук е замъкът Кастаньола, който бил подарен на Джакомо Олдофреди през 1429г. от известния венециански граф Кастаньола. Основният поминък на местните е рибарството и затова може да видите множество рибарски лодки- последните носят името „naecc” на местния диалект. За съжаление замъкът е частна собственост и не може да се посети.

Изео

На снимката: Гледка от „Торбиере дел Себино“;

Полезна информация за Изео:

Адрес: Изео, езерото Изео, Италия;

Провинция: Бреша;

Защо да посетите Изео през 2016г.:

Между 18-ти юни до 3-ти юли 2016 г., посетителите на езерото Изео в Италия ще бъдат в състояние да се разходят по водата на езерото. Световноизвестният художник Кристо ще изгради грандиозна пешеходна пътека, съставена от 200,000 полиетиленови кубчета. Последните ще бъдат покрити с жълт плат, за да може да се създаде златист ефект върху водата. Известен като плаващите кейове, това произведение на изкуството ще свързва Сулзано и Монте Изола (най-големият обитаван езерен остров в Европа) и мини остров Сан Паоло (собственост на производителя на оръжия Берета). Колоните ще бъдат широки 16 метра и ще се носят половин метър над повърхността на езерото.

Изео

На снимката: Замъкът „Кастаньола“;

Изео

Важно: Статията предоставя информация за град Изео, езерото Изео, Италия. Тук ще намерите полезна информация за градчето, за неговото разположение, как да достигнете до Изео, информация за забележителностите на града.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 20 Май 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Изео, езерото Изео, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около града, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: